Atklāj vērienīgu organizētās noziedzības grupējumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ceturtdien Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde pārtrauca organizētās noziedzības grupējuma darbību, kas nodarbojās ar nodokļu izkrāpšanu un noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Pēc sākotnējiem aprēķiniem, organizētās noziedzības grupējums 2007. gadā no septembra līdz decembrim ir legalizējis  6,5 miljonus latu, nodarot būtisku zaudējumu valsts budžetam, portālu «Apollo» informēja VID Komunikācijas daļā.

Grupējums naudas atmazgāšanu īstenoja visā Latvijas teritorijā. Tajā iesaistītas aptuveni 10 personas, un grupējuma pakalpojumus izmantoja gandrīz 100 Latvijas uzņēmumi, to skaitā ir arī Latvijā labi pazīstamas firmas.

Šie uzņēmumi paralēli savai legālajai darbībai veica virkni aizdomīgu darījumu un ievērojamus naudas pārskaitījumus buferorganizācijām. Buferorganizācijas atradās naudas atmazgāšanas organizatoru tiešā kontrolē, kur no šiem uzņēmumiem ienākušajiem finanšu līdzekļiem tika vairākkārt mainīta piederība un veiktas citas darbības noziegumu pēdu un naudas noziedzīgās izcelsmes slēpšanai. Vēlāk šie finanšu līdzekļi nonāca fiktīvo uzņēmumu un bezpajumtnieku kontos gan Latvijas, gan ārvalstu kredītiestādēs. Pārskaitītie finanšu līdzekļi no kredītiestāžu kontiem tika izņemti skaidrā naudā un atdoti uzņēmumiem, kas sākotnēji šos finanšu līdzekļus pārskaitīja, norāda VID.

Izmantojot šādu darījumu shēmu, tika nodrošināta «aplokšņu algu» maksāšana, luksusa klases automašīnu un nekustamo īpašumu iegāde, kā arī citu darījumu veikšana, izvairoties no nodokļu nomaksas, uzsver VID.

Patlaban VID Finanšu policijas pārvalde sākusi jau trīs kriminālprocesus, kuros Rīgā, Valmierā un Jūrmalā veiktas kopā 16 kratīšanas, kā dēļ aizturētas un ievietotas īslaicīgās aizturēšanas izolatoros trīs personas, izņemti vairāk nekā 60 tūkstoši latu skaidrā naudā, kā arī dokumenti, kas apliecina noziedzīgu darījumu veikšanu, dažādu uzņēmumu zīmogi un citi lietiskie pierādījumi.

Pēc izmeklēšanas gaitā iegūtās informācijas analīzes pabeigšanas un visu pierādījumu izvērtēšanas VID lems par nodokļu aprēķinu veikšanu uzņēmumiem, kas izmantojuši šo noziedzīgo shēmu.

Lai netraucētu izmeklēšanas gaitai, pagaidām plašāka informācija netiks sniegta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu