Vērienīgajā naudas atmazgāšanas lietā četri aizdomās turamie

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Saistībā ar Finanšu policijas (FP) atklāto naudas atmazgāšanas shēmu divi aizdomās turamie apcietināti, bet vēl diviem piemēroti citi drošības līdzekļi, otrdien ziņo laikraksts «Dienas Bizness» (DB).

Sestdien, 8. martā, tiesa diviem no aizdomās turamajiem — Andim Rozenšteinam un Uģim Rēķim — piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu. Vēl vienai personai tika noteikta policijas uzraudzība. Bet vakar, 10. martā, Valmieras rajona tiesa lēma par drošības līdzekļa piemērošanu vēl vienai no aizdomās turamajām personām.

Kā DB informēja FP pārvaldes Administratīvās vadības daļas priekšniece Irēna Stalidzāne, tiesa uzdevusi procesa virzītājam aizturētajam piemērot ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli. Abu pārējo aizdomās turēto vārdi netiek atklāti.

FP priekšnieka pienākumu izpildītāja Ļubova Švecova laikrakstam apstiprināja, ka saistībā ar vērienīgo nodokļu izkrāpšanas un naudas atmazgāšanas shēmu tiek pārbaudīts programmēšanas uzņēmums SIA «Aliens RR», kas līdz 2006. gada sākumam piederēja Rozenšteinam un Rēķim. Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas «Lursoft» dati, līdz 2007. gada maijam uzņēmuma vienīgā īpašniece bija kāda Igaunijas kompānija «Cess Invest», pēc tam — abiem minētajiem vīriešiem piederošais uzņēmums «RR Group», bet kopš septembra — laikā, kad veikta nodokļu izkrāpšana un naudas atmazgāšana, «Aliens RR» nonākusi cita Igaunijā reģistrēta uzņēmuma «Osauhing Vanlig Trade» īpašumā.

Abiem apcietinātajiem piederējis arī uzņēmums SIA «RR-KJS 99». Kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta paziņojums «Latvijas Vēstnesī», pērnā gada novembrī šī kompānija nebija nomaksājusi pievienotās vērtības nodokli (PVN) un uzņēmuma ienākumu nodokli kopumā 353 000 latu apmērā, bet kopā ar soda naudu un kavējuma naudu nomaksājamā summa veidoja 688 000 latu.

Rozenšteinam līdz pērnā gada novembrim piederēja puse šīs sabiedrības kapitāldaļu. Līdz pērnajam gadam otra uzņēmuma puse piederēja Rēķim, bet pēc tam — Sarmītei Rēķei. Tagad kompānijas vienīgais īpašnieks ir kāds Dzintars Jansons, liecina «Lursoft» informācija.

Rēķei pieder 60% SIA «Agnese 98» kapitāldaļu. Šā uzņēmuma nosaukums, iespējams, saistīts ar tā pamatkapitālu — 98 000 latu. Pārējās kompānijas daļas pieder kādam Robertam Mīļajam, kas līdz 2006. gada septembrim bijis nu jau likvidētās SIA «Sincere» īpašnieks. Pēc tam šis uzņēmums nonācis jau minētā Igaunijas uzņēmuma «Osauhing Vanlig Trade» īpašumā. «Sincere» maksātnespējas administrators Armands Apsāns DB informēja, ka kompānijas pārstāvji deklarētajā dzīvesvietā visa maksātnespējas procesa gaitā nebija atrodami, kā arī neiesniedza grāmatvedības dokumentus, kas ir tipiski fiktīviem uzņēmumiem.

Švecova laikrakstu informēja, ka kopš pagājušās nedēļas ceturtdienā, 6. martā, veiktajām 16 kratīšanām jaunas nav veiktas. Pagaidām turpinās izņemto dokumentu analīze.

Kā ziņots, FP atklājusi vērienīgu naudas atmazgāšanas un PVN izkrāpšanas shēmu. To organizējušas aptuveni desmit personas, bet iesaistīti 100 uzņēmumi. No pagājušā gada septembra līdz decembrim legalizēti 6,5 miljoni latu.

Lietā liecinieku statuss piemērots diviem mūziķiem un diviem sportistiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu