Bērzaunes dievnams atgūst torni

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.la.lv

Madonas rajona Bērzaunes pagasts ieguvis jaunu simbolu – atjaunotu baznīcas torni ar mirdzošu zelta gaili galā. Pirms tam ilgus gadu desmitus daudziem Bērzaune saistījās ar baznīcas drupām un stārķa ligzdu to galā.

2001. gadā, kad daži bērzaunieši drupās sanāca uz pirmo dievkalpojumu, bijis gan apjukums no veicamo darbu apjoma, gan liela paļāvība, ka Dievs šajā svētīgajā darbā palīdzēs, atcerējās mācītājs Ingus Dāboliņš. Šajos gados reizē atjaunots gan dievnams, gan veidojusies draudze. Ļoti daudz darījis baznīcas atjaunošanas darbu koordinators Agris Pilsums, kurš gan pats strādājis daudzus darbus, gan rakstījis projektu, lai iegūtu finansējumu no dažādiem fondiem. «Dažos gados ir izdevies izdarīt tik daudz un ir izveidojusies lieliska draudze. Tā ir milzīga Dieva svētība,» sacīja I. Dāboliņš. «Un brīnišķīgi, ka pat tik mazā draudzē ik gadus notiek arī kāzas.»

Draudzē oficiāli reģistrēti 35 locekļi, bet uz dievkalpojumu ik svētdienu ierodas cilvēki divdesmit. Bērzaunes pagastā ir ap 1800 iedzīvotāju. «Pašvaldība dievnama atjaunošanā ir varējusi palīdzēt ļoti maz. Tas ir draudzes un mācītāja nopelns. Iespēja aiziet uz dievkalpojumu ļoti svarīga ir vecāka gadagājuma cilvēkiem, taču arī jaunieši nu varēs skatīties augšup uz atjaunoto torni un padomāt par mūžīgām vērtībām. Bērzaunē ceļš uz skolu ved gar baznīcu,» atzina Bērzaunes pagasta padomes priekšsēdētāja Vineta Lamberte.

Baznīcas atjaunošanā ieguldīti vairāki simti tūkstošu latu, galvenokārt ziedojumi. Piemēram, nu paceltais apzeltītais gailis ir uzņēmēja

Ivara Ankrava ģimenes ziedojums. Taču draudzē nevienu nedala lielajos ziedotājos un mazajos. «Trūcīgāka cilvēka baznīcai ziedotie pieci lati ir līdzvērtīgi turīgāka ziedotajiem tūkstošiem. Ziedojumi ir bijuši ļoti dažādi – gan mantā, gan naudā. Jāatzīst, ka baznīcas tapšanai nepieciešamo nav atteicis neviens vietējais uzņēmējs, bet daudzas firmas mums devušas ļoti lielas atlaides,» teica A. Pilsums.

Uzziņa

Bērzaunes luterāņu baznīca – vecākā baznīca Madonas pusē. Celta 1340. gadā un pārbūvēta 1894. gadā. Sašauta tiešā tēmējumā 1944. gadā. Vietējie zina stāstīt, ka frontes līnija jau bija pavirzījusies krietnu gabalu uz Ērgļu pusi, bet kāda krievu lielgabala apkalpe bija aizkavējusies Bērzaunē, lai salabotu lielgabalu. Remontējuši, remontējuši, līdz nolēmuši izmēģināt šaujamo ierīci darbībā. Lai velti netērētu lādiņu, lūkojuši pēc mērķa. Viens nokomandējis: «Po ņemeckoi cerkvi, pļi!» (Latv. «Pa vācu baznīcu – uguni!)


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu