Krāpšanā apsūdzēto «dziednieci» pārbaudīs psihiatri

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Arī ar septīto reizi Rīgas apgabaltiesai neizdevās sākt lietas izskatīšanu, kurā par krāpniecību apsūdzēta Smuidra Veļičko, kas uzdevusies par «dziednieci Mariju».

Apsūdzētā joprojām ir slima un tagad atrodas Daugavpils klīnikā, jo viņai esot problēmas ar garīgo veselību. Veselības stāvokļa dēļ iepriekšējās reizes tiesu atlika, jo ne reizi S. Veļičko uz tiesu neieradās. Rīgas apgabaltiesa šā mēneša sākumā nolēma viņai piemērot apcietinājumu, tomēr Augstākā tiesa šo nolēmumu atcēla. Vakar tiesa apmierināja advokātu lūgumu nozīmēt apsūdzētajai tiesu psihiatrisko ekspertīzi. Pēc advokātes Gunas Kaminskas sacītā, S. Veļičko būtu jāpārbauda arī tiesu psihologiem, jo «šī sieviete sarunā ar otru var padarīt cilvēku traku. Viņai noteikti piemīt suģestijas spējas, un viņa, iespējams, pat neapzinās, ka būtu varējusi izdarīt noziegumu, par ko pienākas sods».

«Dziedniece» apsūdzēta par krāpšanu lielā apmērā. S. Veļičko, kura uzdevās par «dziednieci Mariju», praktizēja savā dzīvesvietā Līvānos. Nav drošu ziņu, cik cilvēkiem viņa spējusi palīdzēt vai arī vienkārši no slimajiem cilvēkiem nopumpējusi naudu, tomēr Elzai, kas meklēja palīdzību pie netradicionālās medicīnas pārstāvjiem, paziņas ieteica tieši «dziednieci Mariju». Veselības problēmu nomocīta, 2005. gada vasarā Elza aizbrauca uz Līvāniem. Toreiz viņa vēl nezināja, ka «Marija» jeb S. Veļičko ir četras reizes tiesāta — gan par zādzībām, gan mantas piesavināšanos, arī par «kredīta un citu aizdevumu negodprātīgu saņemšanu un izmantošanu». To Elza uzzināja tikai vēlāk, un par savu pārlieku lielo uzticēšanos viņai vajadzēja un vēl nāksies smagi maksāt.

Pēc apsūdzības domām, cietuma skolu izgājusī «Marija» ātri sajutusi, ka Elza viņai pilnīgi uzticas (izmeklēšanas iestādēm viņa gan skaidrojusi, ka abas vienkārši kļuva draudzenes), tāpēc jau pēc dažiem «seansiem» sākusi Elzai sūroties par spiedīgajiem materiālajiem apstākļiem (viņai turklāt ir vairāki bērni) un problēmām ar īres nomaksu. Galu galā «Marijai» izdevās pierunāt savu «pacienti», lai tā vairākās kredītiestādēs uz sava vārda paņem aizdevumu, ko «dziedniece» solīja «pēc tam» Elzai atdot. Nauda esot nepieciešama dzīvokļa privatizācijai.

Laikposmā no 2005. gada 24. oktobra līdz 2006. gada 13. martam Elza uz sava vārda piecās Rīgas kredītiestādēs saņēma aizdevumus, ko nodeva «dziedniecei». Starp citu, uz kredītiestādēm, kad tika formēti dokumenti, «Marija» brauca viņai līdzi. Elza viņai iedeva 5100 latu skaidrā naudā, «EGO Classic Chip» karti ar garantētu 800 latu kredītu un pateica «Marijai» šīs kartes PIN kodu, kā arī iedeva vēl 400 latus no pašas uzkrājumiem. Kopumā S. Veļičko, pēc prokuratūras aprēķiniem, izkrāpa 6300 latus, kas juridiski tiek kvalificēti kā krāpšana jeb svešas mantas vai tiesību uz šādu mantu iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu, lielos apmēros.

Elza ir nonākusi ļoti neapskaužamā stāvoklī, jo, neraugoties uz ierosināto krimināllietu, ar kredītiestādēm viņai pašai vien būs jānorēķinās — uz aizdevuma līgumiem ir viņas paraksts, un pārējais būtībā kredītiestādes neinteresē. Apmēram 6000 latu lielā kredīta un kredītprocentu atmaksa Elzai ar savu trolejbusa vadītājas algu ir radījusi nopietnas problēmas. Teorētiski vainas atzīšanas gadījumā tiesa var uzlikt par pienākumu S. Veļičko atmaksāt šo summu, tomēr no viņas īsti nav ko ņemt. Viņas dzīvoklis ir ieķīlāts, viņai jāuztur bērni un nekādā bagātībā viņa nav iedzīvojusies. Tikām soda procenti aug augumā, un kredītiestādes pilnīgi likumīgi naudu pieprasa nevis no «Marijas», bet gan no Elzas.

Nākamā tiesas sēde paredzēta 26. maijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu