Mazgā klusi un spoži

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.la.lv

Trauku mazgājamā mašīna ir noderīgs «darbarūķis», kas atvieglo mājas soli, ļauj ietaupīt laiku un pasaudzēt rokas no sadzīves ķīmijas un karsta ūdens. Patīkami taču, ja pēc viesībām trauku kaudzes nemanāmi kļūst atkal tīras un spožas.

Ražotāji gādā, lai trauku mašīnas kļūtu aizvien ērtākas, klusākas, «gudrākas» un ekonomiskākas. Tās atšķiras ne vien pēc izmēriem, ūdens un elektroenerģijas patēriņa, bet arī ar dažādām papildfunkcijām.

Jaunākām trauku mazgājamām mašīnām ir pieejamas vairākas dažādas mazgāšanas programmas (līdz 12), tostarp delikātā mazgāšana trausliem traukiem 30 oC temperatūrā, ekonomiskais režīms, bioprogrammas ar enzīmus saturošiem mazgāšanas līdzekļiem. Stipri apkaltušiem vai piedegušiem katliem un pannām ieteicams izmantot mērcēšanas programmu.

Tā sauktā fuzzy logic funkcija nosaka trauku apjomu pēc svara un atkarībā no tā pati izvēlas, cik daudz ūdens un enerģijas nepieciešams trauku nomazgāšanai.

Atliktais starts gādā, lai namamātes "kalpone» savu netīro darbiņu paveic klusi, nevienam netraucējot, un sagaida jau ar spožiem, tīriem traukiem.

Modernajās iekārtās iekļauta ātrā jeb turbo trauku žāvēšana – speciāls termoelements un ventilators nodrošina karstā gaisa piespiedu konvekciju. Pēc šādas mazgāšanas trauki un pat šampanieša glāzes būs īpaši caurspīdīgas un dzidras bez ūdens notecējumiem, kas parasti paliek pēc parastās kondensācijas tipa žāvēšanas (tā žāvētājs atbrīvo traukus no 85% mitruma, atlikušie 15% var palikt kā ūdens piles uz traukiem).

Drošības funkcija aqua stop nodrošina ūdens padeves pārtraukumu, ja, piemēram, pārplīsusi ūdens caurule.

Trauku mazgājamo mašīnu standarta izmēri ir 60 vai 45 cm platumā, 60 cm garumā un 85 cm augstumā. Iebūvējamo trauku mazgājamo mašīnu iespējams paslēpt aiz virtuves interjerā iederīga skapīša durtiņām. Visi modeļi ir vienādi atverami – no priekšpuses, lai parocīgi varētu sakārtot traukus uz āru izvelkamās atvilktnēs. Lētākās kompaktās klases trauku mazgājamās mašīnas (45 x 55 x 45 cm) ir novietojamas uz galda, taču piemērotas tikai 1 – 2 personu trauku komplektiem.

Lai palielinātu grozu ietilpību un varētu parocīgi savietot gan ļoti lielus šķīvjus, gan glāzes, gan pannas un katlus, dārgākajiem modeļiem grozi ir regulējami ar maināmu novietošanas augstumu. Šķīvji un glāzes jāsakrauj tā, lai tie nesaskartos – tas novērsīs trauku ieplīšanu. Asi priekšmeti, piemēram, naži, jāieliek horizontālā veidā augšējā plauktā vai ar spaliem uz augšu. Trauku mazgājamā mašīnā iespējams mazgāt ne tikai traukus un galda piederumus, bet arī ķemmes, bērnu rotaļlietas, zīdaiņu knupīšus, golfa bumbiņas, trauku lupatas, tvaika nosūcēja filtrus un citus sadzīves priekšmetus. Tiesa, elektroniskie gaisa tīrītāja filtri, cepeškrāsns filtri vai otas nav piemēroti mazgāšanai šajās iekārtās, jo var izraisīt mašīnas bojājumus, krāsas zaudēšanu vai traipu rašanos. Tāpat ar rokām labāk mazgāt koka priekšmetus, tīra alumīnija priekšmetus vai ar alumīnija pārklājumu, jo saskarē ar gaisu un ūdeni tie nomelnēs. Vienā grozā nav ieteicams ievietot sudraba un nerūsējošā tērauda galda piederumus. Pirms galda piederumu ievietošanas trauku mazgājamā mašīnā vajadzētu noskalot no tiem skābu ēdienu un sāli, jo tieša vai ilga saskare ar šādu ēdienu var izraisīt galda piederumu sūbēšanu.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu