Kad uzzied pērles

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.la.lv

Mirdzošu pērļu krelles, glezniņas, pat kociņi un puķes spēj uzziedēt jebkuros laikapstākļos. Lazdonas pagastmājā ik trešdienu rokdarbu pulciņa «Rota» dalībnieces mācās, kā, verot pērlītes, uzburt oriģinālas rotaslietas un dekorus.

Rokdarbu nodarbības Lazdonā vada tautas daiļamata meistare Vanda Podiņa. Viņa stāsta, ka pērlīšu vēršanas māksla radusies Austrumu zemēs un pie mums atnākusi pa seno Zīda ceļu. Pēc pērļu rotām un kauri gliemežvākiem (tie nāca no Indijas piekrastes un tika izmantoti naudas vietā) varēja spriest, cik turīga ir to īpašniece.

Vanda pērlīšu rotu darināšanu apguvusi kursos mākslinieku studijā un pēc tam pašmācības ceļā, vācot plašu žurnālu un rokasgrāmatu klāstu, kur atrodamas pērlīšu vēršanas shēmas. Meistare skaidro, ka pērlītes var ne vien vērt, bet arī izmantot jebkurā rokdarbu veidā: adot, tamborējot, aužot, mezglojot vai knipelējot.

Pērļu vēršanai nepieciešamas adatas ar mazāku actiņu, lai pērlītes nesprūst. Ļoti noderīgs ir speciāls diegs, kas atgādina tievu makšķerauklu, taču tāpat var izmantot dažādus pavedienus, dziju, makšķerauklu, lokanas stieplītes. Vanda rokdarbniecēm gādā čehu stikla pērlītes, taču ir arī plastikāta, pusdārgakmeņu, keramiskās pērlītes, pat darinātas no strausa olu čaumalas. Papildus pērlēm rotās var izmantot gliemežvākus, dažādus floristikas un citus pieejamus materiālus.

Kaklarotām var veidot dažādus rakstus un izmantot dažādas tehnikas, piemēram, vispirms no pērlītēm savērt sietiņu un pēc tam virsū šūt ornamentus.

Kādreiz ar smalkām rotaslietām lepojās, tās bija ļoti dārgas, tāpēc glabāja speciālos futlāros, maisiņos vai somiņās un uzlika tikai pirms svētku brīža.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu