Skandāls rotaļu laukumā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.la.lv

Mēs, 60 dzīvokļu mājas Elvīras ielā 9b dzīvokļu īpašnieki, privatizējām zemi ap māju 3007 m2 platībā. Tā ir ierakstīta zemesgrāmatā. Blakus, Kuldīgas ielā 41, atrodas 3 dzīvokļu māja. Tās īpašnieki ir iežogojuši daļu no mūsu zemes gabala. Kā rīkoties, lai atgūtu savu zemi?

Kuldīgas ielas 41. nama visu 3 dzīvokļu īpašnieki ir privatizējuši savus dzīvokļus un 1179 m2 zemes gabalu, taču iežogojuši krietni lielāku platību — 1589 m2. Senāk šo 410 m2 papildu gabaliņu nama iedzīvotāji nomāja no Rīgas domes, taču līgums sen beidzies.

Uz zemes gabala kādreiz atradās rotaļu laukums. Elvīras ielas nama iedzīvotāji vēlas to atjaunot, taču viņiem ir liegtas tiesības izmantot savu zemi. Pārrunās vienoties par žoga nojaukšanu nav izdevies, jo Kuldīgas ielas mājas līdzīpašnieki prasa, lai viņiem par žogu samaksā 6000 latu.

Kā šī situācija izskatās no likuma viedokļa? Zeme pieder Elvīras ielas 9b mājas dzīvokļu īpašniekiem. To apliecina zemesgrāmatas apliecība un zemes robežu plāns. Kuldīgas ielas 41. nama dzīvokļu īpašnieki 410 m2 lielo kaimiņiem piederošo gabalu ir pārņēmuši prettiesiskā valdījumā. Žogs, kas norobežo šo zemi, uzcelts bez apstiprināta projekta. Projektu saskaņot nekad nebūs iespējams, jo likums neatļauj legalizēt būvniecību, kas veikta uz svešas zemes bez īpašnieka piekrišanas.

Civillikums aizstāv īpašnieka tiesības. Par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīs zemesgrāmatā (994. pants). Īpašnieks var aizliegt visiem citiem ietekmēt viņa lietu, kā arī to lietot vai izmantot, kaut arī viņam pašam no tā nerastos nekāds zaudējums (1039. pants). Koki un citi augi, kas pārstādīti svešā zemē, pieder tās īpašniekam no tā laika, kad tie laiduši šajā zemē saknes (973. pants).

No Civillikuma normām izriet, ka visas būves, labiekārtojuma elementi un stādījumi, ja vien tie nav ierakstīti zemesgrāmatā kā citas personas īpašums, pieder zemes īpašniekam.

Kā Elvīras ielas nama dzīvokļu īpašniekiem rīkoties, lai atgūtu no kaimiņiem savu zemi? Ja pārrunas nav devušas rezultātu, ieteicams nosūtīt ierakstītu vēstuli (ar paziņojumu par saņemšanu), adresētu katram no trim Kuldīgas ielas 41 dzīvokļu īpašniekiem. Vēstulē jāpieprasa līdz noteiktam datumam (piemēram, mēneša laikā) novākt vai pārcelt likumīgās robežās žogu, kas atrodas uz viņu zemes. Ja kaimiņi to neizdarīs, zemes īpašnieki žogu nojauks paši, kā arī piedzīs no kaimiņiem izdevumus par šiem darbiem.

Tā kā Elvīras ielas namā vēl nav izveidota dzīvokļu īpašnieku sabiedrība, vēlams, lai šīs vēstules paraksta vairāk nekā puse no dzīvokļu īpašniekiem, kas ir arī zemes līdzīpašnieki (šajā gadījumā — vismaz 31 persona). Ja nāksies ķerties pie žoga nojaukšanas un kaimiņi cels protestus vai sauks policiju, zemes īpašnieki varēs uzrādīt zemesgrāmatas apliecību un zemes robežu plānu, kas apliecina viņu likumīgās tiesības.

Visticamāk, Kuldīgas ielas trim ģimenēm nav pamata uztraukties par to, ka viņu atvasēm būs liegts rotaļāties atjaunotajā rotaļlaukumā. Elvīras ielas dzīvokļu īpašnieki apgalvo, ka savu zemi negrasās iežogot. Tātad rotaļlaukumu varēs izmantot visi apkārtnes bērni.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu