Kā izvēlēties mēbeles guļamistabai (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar šo istabu viennozīmīgi ir saistīta gandrīz trešdaļa mūsu dzīves. Mūsu atpūta ir atkarīga no gultas kvalitātes un komforta, tāpat tas ietekmē arī mūsu darba spējas. Tādēļ ir ļoti svarīgi izvēlēties «pareizo» gultu — skaistu, izturīgu, ērtu un ekoloģiski tīru.

Ekskursija vēsturē

Patīkams un veselīgs miegs — tie nav vienīgi gultas «pienākumi». Piemēram, vairāk nekā pirms trim gadusimteņiem Francijas karaļi savus viesus uzņēma, guļot gultā. Karaļu ložas bija izrotātas ar kokgriezumiem, inkrustētas, un tās izgatavoja tikai vislabākie meistari. Gultas kalpoja par karaļnama pārstāvju sociālā statusa apliecinājumu. Lai izveidotu šedevrus, meistari izmantoja pateicīgus kokmateriālus — riekstkoku, ķirsi un ozolu. Apdarē viņi izmantoja ziloņkaulu, perlamutru,  zeltu un bronzu dažādiem rokturiem un citiem apdares elementiem.

Stils un materiāli

Klasika, ampīrs, baroks, high tech, minimālisms — ir visai grūti saprast, kuru no stiliem izvēlēties. Jauniešiem vairāk patīk eksperimentēt, tādēļ viņi nereti izvēlas avangardiskus dažādu krāsu salikumus, kur apdarē bieži vien dominē arī stikls. Vecāki cilvēki vairāk ticas pēc komforta un klasiskām vērtībām, par kurām interese nezūd jau daudzus gadus. Klasiskas guļamistabas apdares visbiežāk darinātas no cēlkoksnes masīviem. Latvijā — no priedes vai bērza, Itālijā un Spānijā — no riekstkoka, Indonēzijā — no sarkankoka vai ozola. Modernā stila gultas visbiežāk izgatavo no skaidu plāksnēm un citiem salīdzinoši lētiem materiāliem.

Izvēlamies

Guļamistabas dizains, protams, sākas ar gultu. Tā ir galvenā interjera «varone». Iespējams iegādāties gultu atsevišķi no pārējā iekārtojuma un padarīt par galveno akcentu. Protams,
daudz vieglāk ir reizē ar gultu iegādāties arī piegultas galdiņus, skapīti. Tie visi ir ļoti funkcionāli izmantojami priekšmeti un ar tiem iespējams «spēlēties» ar interjeru.

Guļamistabas mēbeļu izmēru, pirmkārt, nosaka pēc pašas guļamistabas gabarītiem. Ir vienguļamās, pusotrguļamās un divguļamās gultas. Vienguļamo gultu platums tradicionāli ir 80–90 cm, pusotrguļamo — 110–159 cm, bet divguļamo gultu platums tradicionāli ir 160–180 cm. Miegs ir visnotaļ nopietna lieta, un tieši tādēļ gultai jābūt stabilai un drošai. Tās stiprinājumiem jābūt vienkāršiem un pamatīgiem. Ideāls variants — gultas pamatne ir komplektēta ar atsevišķiem režģiem.

Matraci parasti vislabāk piemeklēt atsevišķi, kā saka, «sev», turklāt mūsdienās piedāvājuma klāsts ļauj izvēlēties jebkuras kvalitātes un izmēra sev vispiemērotāko matraci.

Daži dizaina «noteikumi» un ieteikumi

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu