/nginx/o/2018/07/16/9826983t1hf99e.jpg)
Turpinās aktīvs gurķu konservēšanas laiks, tāpēc piedāvājam jums sešas, mūsuprāt, interesantas gurķu marinēšanas receptes ziemai.
Konservēti gurķi ar pupiņām
Sastāvdaļas
- gurķi
- sāls
- pupiņu pākstis
- etiķi
- lauru lapas
- pipari
- krustnagliņas
- sinepju sēklu graudiņi
- mārrutka sakne
/nginx/o/2018/07/16/9826983t1hf99e.jpg)
Marinādei:
- 1 l etiķa pievieno 1 lauru lapu,
- 8 piparus,
- 2 krustnagliņas,
- 1 tējk. sinepju graudiņu,
- 1 ēd.k. sagrieztas mārrutka saknes.
Gurķus nomazgā, nomizo, sagriež 4 daļās, atdala sēklas un pārkaisa ar sāli. Pupiņu pākstis notīra, apgriež galus un vāra atšķaidītā garšvielu etiķī gandrīz mīkstas. Pēc tam etiķī vāra gurķus, ļaujot tiem tikai uzvārīties. Ja gurķus grib vārīt reizē ar pupiņām, tad pupiņas iepriekš jāpavāra atsevišķi. Gurķus un pupiņas sakārto burkā un pārlej ar garšvielu etiķi. Trauku aizvāko un noliek vēsumā. Ļauj 1 mēnesi ievilkties.
Pikantie gurķi
Sastāvdaļas:
- 3 litru burkai: gurķi (veseli, daiviņās vai ripiņās sagriezti),
- 2 diļļu kāti ar ziedu rozetēm,
- mārrutka lapas gabaliņš,
- bazilika kātiņš ar lapām,
- pētersīļa kātiņš ar lapām,
- 5 ķiploka daiviņas,
- naža gals maltu sarkano piparu,
- 2 lauru lapas,
- 3 piparmētru lapiņas.
/nginx/o/2018/07/16/9826984t1ha2fb.jpg)
Marinādei:
- melnie pipari,
- 2 litri ūdens,
- 20 g etiķa esences,
- 60 g sāls,
- 140 g cukura.
Iepriekš sagatavotās tīrās burkās ievieto dilles, mārrutka lapiņu, baziliku, pētersīļa kātiņu, ķiplokus, piparmētru lapas un lauru lapas. Tad burkā sakārto gurķus. Katliņā ielej ūdeni, pievieno piparus, sāli, cukuru un vāra 5 minūtes. Beigās pievieno etiķi un karstu marinādi pārlej gurķiem. Burkas sterilizē 90 grādu temperatūrā tik ilgi, kamēr gurķi maina krāsu (apmēram pusstundu). Pēc pasterizēšanas burkas aizvāko ar metāla vāciņiem, apgāž otrādi un patur pusstundu.
Āzijas gurķi
Sastāvdaļas
- 2 gurķi 20–30 cm garumā
- 2 ēd. kar. sāls
Garšvielu uzlējumam
- 1/2 l ūdens
- 300 ml etiķa (10%)
- 200 ml cukura
- 2 tējk. veselu balto piparu
- 1 ēd. kar. dzelteno sinepju sēklu
- 2 muskata ziedi
- 5 krustnagliņas
Nomizo gurķus. Pārgriež uz pusēm gareniski un izdobj laukā sēklas. Tad sagriež gurķus gareniskās strēmelēs. Ieliek tās bļodā un pārkaisa ar sāli. Ļauj nostāvēt vienu nakti. Aukstā ūdenī noskalo gurķu strēmeles. Rūpīgi nosusina dvielī. Uzvāra garšvielu uzlējuma sastāvdaļas. Uzlējumā ieliek gurķu strēmeles un vāra tās 3–5 minūtes. Liek gurķu strēmeles karstās, tīrās burkās. Gurķiem pārlej karstu garšvielu uzlējumu. Aizvāko burkas. Pirms pasniegšanas ļauj ievilkties 2 nedēļas. Uzglabā vēsumā.
/nginx/o/2018/07/16/9826985t1h9946.jpg)
Gurķu salāti ar fenheli
Sastāvdaļas:
- 1 kg gurķu,
- 1 fenheļa galviņa vai sīpols,
- 1 glāze sagrieztu diļļu zaļumu,
- 3 galviņas ķiploku (notīrīt un smalki sagriezt).
Marinādei:
- 8 ēd.k. cukura,
- 2,5 ēd.k. sāls,
- ½ gl 9% etiķa,
- ½ gl augu eļļas.
Gurķus un fenheli plāni sagriež, liek katliņā, pievieno ķiploku un dilles. Sagatavo marinādi un ielej katlā. Atstāj salātus zem sloga uz nakti. No rīta saliek gurķus burkās, marinādi uzvāra un salej burkās uz gurķiem. Sterilizē 10-15 minūtes, tad aizvāko.
Gurķi ar sinepēm
Sastāvdaļas
- 2 kg gurķu,
- 1 kg burkānu,
- 1 kg sīpolu,
- 1 kg tomātu,
- pusburciņa krievu sinepju,
- 250 ml eļļas,
- 3 ēd.k. sāls,
- ½ gl cukura,
- 7 ēd.k. 9% etiķa.
Apcep burkānu šķēlītes, pievieno pārējos sasmalcinātos dārzeņus, vāra gatavu, beigās liek sinepes, etiķi. Karstu liek burkās un aizvāko.
/nginx/o/2018/07/16/9826986t1hfab6.jpg)
Ķiploku gurķīši
Sastāvdaļas
- 15 vidēja izmēra vai 30 mazi gurķīši
- 1 sīpols
- 2 svaigi sarkanie čili pipari
- 10 ķiploku daiviņas
Marinādei
- 500 ml ūdens
- 100 ml tīra 24% etiķa vai 200 ml spirta etiķa (12%)
- 200 g cukura
- 60 g sāls
- 1 mārrutka sakne
/nginx/o/2018/07/16/9826987t1h03d5.jpg)
Gurķus rūpīgi nomazgā. Sīpolu nomizo un sagriež šķēlītēs. Noskalo čili, pārgriež uz pusēm un izņem sēklas. Ķiploku nomizo. Izmazgātās, sterilizētās burkās kārto gurķus, sīpolus, ķiplokus un čili. Marinādes sastāvdaļas katliņā uzvāra, mazliet atdzesē un tad pārlej gurķiem. Katrā burciņā pievieno pa mārrutka saknes gabaliņam. Aizvāko un uzglabā ledusskapī vismaz 4 nedēļas pirms pasniegšanas.
Baudiet vasaras garšas!