Stranci patur apcietinājumā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ceturtdien nolēma atstāt negrozītu no amata atstādinātajam Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoram, arhitektam Pēterim Strancim piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 27.martā Stranci aizturēja ar būvniecību saistīto pašvaldības amatpersonu kukuļošanas lietā. KNAB amatpersonas Stranci aizturējušas, jo izmeklētāju rīcībā esošā informācija devusi pamatu uzskatīt, ka viņš varētu būt izdarījis vairākus ar kukuļošanu saistītus likumpārkāpumus.

28.martā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pēc izmeklētāju lūguma Stranci nolēma apcietināt. Rīgas apgabaltiesa šo lēmumu 9.aprīlī nolēma atstāt negrozītu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Stranča advokāts Uldis Cakars, Strancis tiekot turēts apcietinājumā par kukuļņemšanas mēģinājumu, kas, pēc advokāta teiktā, neesot juridiski iespējams. «Nevar piemērot apcietinājumu, ja nedraud kriminālsods,» iepriekš sacīja Cakars.

Prokurors Māris Leja šodien atklāja, ka Strancim patlaban tiek inkriminētas trīs noziedzīgu nodarījumu epizodes, bet sīkākas detaļas izpaust atteicās. Savukārt Cakars aģentūrai LETA šos Lejas izteikumus komentēja ļoti atturīgi.

Advokāts norādīja, ka šodienas tiesas lēmums par Stranča paturēšanu apcietinājumā noteikti tikšot pārsūdzēts, jo lēmumu par arhitekta atzīšanu kā aizdomās turamo procesa virzītājs esot grozījis, taču Kriminālprocesa likums to neatļaujot, līdz ar to patlaban juridisks spēks neesot nevienam lēmumam par Stranča atzīšanu kā aizdomās turamo, skaidroja Cakars.

Kā ziņots, sākotnēji Strancis tika turēts aizdomās par nozieguma izdarīšanu, kas kvalificēts Krimināllikuma 320.panta 3.daļā caur 15.pantu - par «kukuļņemšanas mēģinājumu, ja tas saistīts ar kukuļa izspiešanu vai to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli». Minētais likuma pants paredz sodīt par vainīgu atzītu personu ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu.

«Ir runa par konkrētiem gadījumiem un konkrētām summām,» aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja cits Stranča advokāts Saulvedis Vārpiņš, norādot, ka sīkāku informāciju izmeklēšanas nolūkos viņam izpaust aizliegts. Pēc Vārpiņa teiktā, Strancis savu dalību viņam inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos kategoriski noliedz.

«Strancis bija pārsteigts, ka arī viņam mēģina inkriminēt Rīgas domes koruptīvās darbības,» iepriekš sacīja Vārpiņš. «Domāju, ka lēmums par apcietinājumu pieņemts, lai nomierinātu sabiedrību.«

Patlaban aptuveni 380 personas, tostarp arī sabiedrībā labi pazīstami cilvēki, parakstījuši aicinājumu mīkstināt Strancim piemēroto drošības līdzekli, aģentūru LETA informēja viņa dzīvesbiedre Agnese Strance.

«Mani izmisīgie centieni šajā laikā novērst cilvēktiesību pārkāpumus pret vīru ir jau radījuši nopietnu apdraudējumu gan manai veselībai - vēl nedzimušajam bērnam, gan mūsu ģimenei,» norādīja Strance. «Jau no pašiem pirmsākumiem visa šī lieta izskatās pēc mājas, kura uzbūvēta ar safabricētiem materiāliem un pieņēmumiem, bet pašas mājas pamatu un sienu materiāla - faktu un pierādījumu - atbildīgo institūciju rīcībā vispār nav,» uzskata apcietinātā arhitekta dzīvesbiedre.

Rīgas domes priekšsēdētājs Jānis Birks (TB/LNNK) Stranci atstādinājis no amata.

LETA jau ziņoja, ka 27.martā AS «Eldikrija» telpās KNAB aizturēja arī uzņēmuma toreizējo padomes priekšsēdētāju, bijušo Rīgas un Jūrmalas pilsētas mēru Andreju Inkuli.

Februāra vidū KNAB par kukuļošanu aizturēja bijušo Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoru Vilni Štramu un bijušo departamenta administrācijas vadītāju Raimondu Janitu. Janitu 19.februārī no apcietinājuma atbrīvoja, bet Štrams joprojām atrodas cietumā.

Kratīšana Stranča kabinetā tika veikta arī pirms Janitas un Štrama aizturēšanas, taču toreiz nekādas citas sankcijas pret viņu netika vērstas.

Visticamāk, KNAB savāktie pierādījumi pret Stranci varētu būt saistīti arī ar Štramam un Janitam inkriminētajām noziedzīgajām darbībām, liecina aģentūras LETA rīcībā esoša informācija.

Janita tiek turēts aizdomās par 65 000 eiro (45 700 latu) kukuļa ņemšanu no kāda uzņēmēja saistībā ar būvprojektu Rīgā, Dzirciema ielā. Runa ir par laika periodu no pērnā gada pavasara līdz šim laikam, iepriekš pastāstīja Janitas advokāts Egons Rusanovs.

Pēc aizstāvja teiktā, Janita savu vainu atzīst daļēji. Viņš nenoliedz, ka ir saņēmis minēto naudas summu no kāda uzņēmēja, bet noliedz, ka būtu plānojis to nodot tālāk. Advokāts pastāstīja, ka uzņēmējs, kurš nodevis naudu Janitam, patlaban nav aizturēts.

Neoficiāli izskanējis, ka kukuļdošana notikusi saistībā ar uzņēmuma «NCC Spilve Development» būvniecības plāniem Spilvē. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amatu atstājis saistībā ar kukuļdošanas skandālu minētais Prīts Tomings. KNAB ir apstiprinājis, ka starp aizdomās turētajiem ir arī kāda privātpersona - Igaunijas pilsonis.

Arī Štrams tiek turēts aizdomās par starpniecību 65 000 eiro kukuļa došanā. Štrama advokāts Guntars Antoms teica, ka pirmais ticis aizturēts Janita un, pamatojoties uz viņa sniegtajām liecībām, vēlāk aizturēts arī Štrams. Antoms uzsvēra, ka Štrams savu vainu neatzīst.

Patlaban turpinās pirmstiesas izmeklēšana un KNAB plašāku informāciju izmeklēšanas interesēs nesniedz.

Strancis apcietinājuma laikā atrodas Rīgas Centrālcietumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu