Zatlers pauž atbalstu Ukrainas centieniem iestāties ES un NATO

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/EPA

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers trešdien valsts vizītē Ukrainā prezidentam Viktoram Juščenko izteica atbalstu Ukrainas centieniem iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO, portālu «Apollo» informēja Prezidenta preses dienestā. 

Prezidenti pauda atzinību panākumiem attiecībās starp Ukrainu un ES, it īpaši sarunu norisē starp Ukrainu un ES par jauno uzlaboto nolīgumu. Viņi arī apsveica sarunu sākšanu par brīvās tirdzniecības telpu un labos rezultātus, kas sasniegti, ieviešot Ukrainas–ES rīcības plānu. Šajā sakarā tika apliecināta Latvijas apņēmība turpināt sniegt divpusējās attīstības palīdzību un dalīties savā reformu pieredzē.

Prezidenti bija vienisprātis, ka par īstermiņa mērķi sarunu procesā starp Ukrainu un ES jākļūst jaunajam uzlabotajam Ukrainas–ES nolīgumam, kas noslēgts uz politiskās partnerības un ekonomiskās integrācijas principiem.

Tāpat Juščenko un Zatlers apsprieda nesen Bukarestē notikušās NATO galotņu sanāksmes rezultātus, kuras laikā sabiedrotie apstiprināja, ka Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti. Prezidenti uzsvēra, ka cieša sadarbība starp Ukrainu un NATO, kuras mērķis ir panākt Ukrainai pilntiesīgas dalībvalsts statusu aliansē, atbilst gan Latvijas un Ukrainas, gan arī visa eiroatlantiskā reģiona drošības interesēm. Šajā sakarā Ukrainas prezidents pauda atzinību Latvijas puses nepārtrauktajam atbalstam Ukrainas ceļā uz NATO. Latvijas prezidents apstiprināja savu apņēmību arī turpmāk sniegt palīdzību un atbalstu Ukrainai eiroatlantiskās virzības realizācijā, it īpaši attiecībā uz Ukrainas ātrāku iesaisti Rīcības plānā dalībai NATO. 

Tikšanās laikā Latvijas un Ukrainas vadītāji uzsvēra abu valstu draudzību un uz kopīgām vērtībām un interesēm balstīto sadarbību. Tika apspriesta pašreizējā divpusējā sadarbība, un tika apliecināta abpusēja vēlme stiprināt attiecības starp Latviju un Ukrainu. 

Abu valstu prezidenti atzinīgi novērtēja pašreizējo aktīvo politisko dialogu, arī regulāru abu valstu augsta līmeņa oficiālo pārstāvju vizīšu apmaiņu. Tika atzinīgi vērtēta gan simboliskā, gan praktiskā Latvijas un Ukrainas sadarbības loma, atbalstot Ukrainas integrāciju Eiropā un tās eiroatlantisko integrāciju. Prezidenti arī uzsvēra attīstīto sadarbību starp valsts institūcijām, nevalstiskajām organizācijām un plašus kontaktus starp abu valstu iedzīvotājiem un izteica apņēmību šos kontaktus atbalstīt arī turpmāk.

Abu valstu vadītāju sarunā tika iezīmētas kopīgās prioritātes, kuras varētu risināt kopīgi.

Tika uzsvērta Ukrainas nozīmīgā loma enerģijas resursu tranzīta sistēmā Eirāzijā un abu pušu īpašās intereses enerģētiskās drošības jautājumos, it īpaši attiecībā uz enerģijas piegādes maršrutu dažādošanu. Sarunas gaitā tika atzīmēts transporta infrastruktūras augstais attīstības līmenis Latvijā. Tika atzīts, ka Latvijas transporta–tranzīta potenciāla izmantošana atbilst Austrumu–Rietumu koridora koncepcijai.

Zatlers un Juščenko apsprieda divpusējās ekonomiskās attiecības. Viņi bija vienisprātis, ka abām valstīm ir potenciāls tālāk izvērst savstarpējo ekonomisko sadarbību un tirdzniecību. Tika uzsvērta Latvijas–Ukrainas starpvaldību komisijas nozīmīgā loma ekonomiskajā un zinātniski tehniskajā nozarē, palīdzot efektīvāk risināt aktuālos ekonomiskās sadarbības jautājumus.

Prezidenti atzīmēja arī abu valstu uzņēmēju savstarpējo kontaktu attīstīšanas nozīmību un šajā sakarā apsveica Latvijas–Ukrainas Biznesa forumu, kas pēdējā laikā notiek Kijevā un Ļvovā.

Sarunas gaitā Latvijas un Ukrainas prezidenti uzsvēra, cik svarīgi ir pievērst pienācīgu uzmanību nozīmīgiem vēstures notikumiem, arī Holodomoram (Lielajam badam) Ukrainā 1932.–1933. gadā, un vienojās sadarboties, lai sekmētu šā notikuma atceri un tā vietu sabiedrības apziņā, tai skaitā starptautisko organizāciju ietvarā.

Abu valstu vadītāji atzina savu ieinteresētību stabilitātē, drošībā un ilgtspējīgā attīstībā kā reģionālā, tā arī globālā mērogā un apliecināja apņēmību turpināt strādāt, lai sasniegtu šo mērķi.

Šajā sakarā Zatlers un Ukrainas prezidents apmainījās viedokļiem par abu valstu sadarbību starptautiskajās organizācijās un par attiecībām ar citām valstīm reģionālā un globālā ietvarā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu