Cīņai ar Āfrikas cūku mēri gar robežu plāno būvēt miljoniem latu vērtu žogu (71)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no pasākumiem, ar kura palīdzību tiek plānots ierobežot bīstamā Āfrikas cūku mēra izplatību no Krievijas un Baltkrievijas, būs žoga būvēšana uz robežām ar mērķi neļaut brīvi pārvietoties infekcijas iznēsātājām - mežacūkām. Plānots, ka vērienīgās būves izmaksas segs Eiropas Savienība (ES).

To pēc Viļņā notikušās Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Polijas veterinārijas dienestu vadītāju tikšanās atzina Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis.

Žogs tiks būvēts visā garumā pa Polijas, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas robežām ar Krieviju un Baltkrieviju.

Tikai tādā veidā var nepieļaut mežacūku pārvietošanos, skaidroja Balodis.

Vērienīgās būves izmaksas būs ļoti lielas

Viņš arī atzīmēja, ka tik vērienīgas būves izmaksas būs ļoti lielas, līdz ar to finansējums tiks pieprasīts no ES. Attiecīgu prasību jau patlaban kā ES prezidējošā valsts gatavo Lietuva.

«Lietuvas pusē izmaksas varētu būt vismaz desmit miljoni eiro, arī pie mums - ne mazāk. Ņemot vērā, ka slimība ir ļoti bīstama, izmaksas tiks lūgts segt ES,»

norādīja PVD vadītājs.

Viņš arī sacīja, ka otrs profilakses pasākums būs novērst riskus, kas saistās ar pasažieru bagāžas pārbaudi. Saistībā ar to visu valstu veterinārie dienesti lūgs finansējumu valdībām speciālu suņu iegādei, kas inspektoriem palīdzēs atklāt neatļautās gaļas produkcijas klātbūtni bagāžā.

«Trešais profilakses pasākums būs tā dēvēto buferzonu izveide gar robežām, kur tiks aizliegts turēt cūkas. Šeit gan ir nelielas domstarpības, jo lietuvieši vēlas noteikt 10 kilometru zonu gar robežu, mēs tam nepiekrītam. Latvijas pieredze ar klasisko cūku mēri rāda, ka šāda zona sekmē nelegālu cūku turēšanu, līdz ar to vēlāk būs ļoti grūti izsekot, kurās sētās cūkas vispār ir turētas,» atzina Balodis.

Jautāts, kas notiks gadījumā, ja, neraugoties uz visiem profilakses pasākumiem, bīstamā slimība tomēr izplatīsies Latvijā, viņš sacīja, ka tad tiks iznīcināts viss inficētais ganāmpulks, noteikta karantīnas zona, aizliegta dzīvnieku pārvietošana utt.

«Patlaban tiek darīts viss, lai slimību nepieļautu, jo mēra izplatīšanās gadījumā sekas var būt ārkārtīgi nopietnas, atstājot graujošu ietekmi uz visu cūkgaļas tirgu,»

rezumēja PVD vadītājs.

Kā ziņots, 24.jūlijā Krievijā - Pleskavas apgabala Neveļas rajona Seņutinas ciemā, kas atrodas aptuveni 100 kilometru attālumā no Latvijas robežas, - mājas cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris, līdz ar to PVD, sadarbojoties ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldi un Valsts robežsardzi, pastiprinājis no Krievijas ieceļojošo privātpersonu bagāžas pārbaudes.

Ja inspektori ceļotāja bagāžā konstatē neatļautus produktus, tie tiek konfiscēti un nodoti iznīcināšanai.

Līdzīgas pārbaudes joprojām tiek īstenotas robežkontroles punktos, caur kuriem ieceļo personas no Baltkrievijas. Kā liecina VID Muitas pārvaldes apkopotā informācija, pagājušajā nedēļā robežkontroles punktos, caur kuriem ieceļoja personas no Baltkrievijas, pārbaudīta vairāk nekā 11 000 privātpersonu bagāža. Izņemti un iznīcināšanai nodoti vairāk nekā 283 kilogrami dzīvnieku izcelsmes produktu, pārsvarā - gaļa un gaļas produkti.

Kā ziņots, Āfrikas cūku mēris iepriekš - 2.jūlijā - tika konstatēts Baltkrievijā, Grodņas apgabala Čepunas ciematā, kas ir aptuveni 40 kilometru attālumā no Lietuvas robežas.

Uz paziņojumiem reaģēja Eiropas Komisija, nosakot mēra kontroles pasākumus Eiropas Savienības (ES) robežkontroles punktos ar Baltkrieviju un Krieviju. Lēmums paredz, ka transportlīdzekļu vadītājiem no Baltkrievijas un Krievijas, iebraucot Eiropas Savienībā (ES), uz robežas PVD pārstāvjiem jāuzrāda deklarācija, kas apliecina, ka transportlīdzeklis pēc dzīvnieku vai to barības izkraušanas ir iztīrīts un dezinficēts un ka vadītājam ir atbilstošs aizsargapģērbs, ko izmanto dzīvnieku vai barības izkraušanā.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem.

Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem. Šī kaite Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēta.

Komentāri (71)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu