Vīķei-Freibergai uz valsts rēķina uzdāvināts vēl viens pulkstenis?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Izrādās, ka 950 latu vērtais Vairas Vīķes-Freibergas lietotais rokaspulkstenis, kas divas dienas pirms Valsts prezidentes pilnvaru beigām pēkšņi izrādījās nolietots, nederīgs un oficiāli norakstāms, nav vienīgais viņai, iespējams, uz valsts rēķina uzdāvinātais laikrādis. Dokumenti rāda, ka pērn vienlaikus norakstīts un bez oficiālām pēdām pazudis vēl viens tikai 300 latu vērts V. Vīķei-Freibergai dāvināts pulkstenis.

Jau ziņots, ka 950 latu vērts V. Vīķei-Freibergai savulaik uzdāvināts un viņas lietots ekskluzīvs rokaspulkstenis ar ekspertu un Valsts prezidenta kancelejas bijušās vadības gādību pagājušā gada 5. jūlijā, divas dienas pirms V. Vīķes-Freibergas pilnvaru beigām, tika oficiāli izslēgts no pamatlīdzekļiem un, iespējams, palicis šo laikrādi līdz tam bieži lietojušās eksprezidentes rīcībā. Uz viņas rokas asimetriskā dizaina dēļ viegli pazīstamais dārgais pulkstenis pat svinīgos pasākumos redzams arī šogad; tas nav šķitis ne sabojāts, ne defektīvs, ne galēji nolietots.

Šo informāciju Ģenerālprokuratūra nosūtījusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, bet pati bijusī Valsts prezidente uz jautājumiem par dārgā pulksteņa likteni nevēlas atbildēt. Vienīgi vakar telekompānijai LNT viņa šīs lietas nākšanu gaismā saistīja ar politisko pasūtījumu, taču neatbildēja ne uz vienu jautājumu par dārgā pulksteņa norakstīšanu un iespējamu nonākšanu viņas rīcībā. Savukārt viņas bijušo kancelejas vadītāja vietnieku Juri Ruško, kā jau ziņots, esot piemeklējis atmiņas zudums.

Tikmēr kļuvis zināms, ka šis nav bijis vienīgais rokaspulkstenis, kas savulaik oficiāli dāvināts Valsts prezidentei un neilgi pirms viņas pilnvaru termiņa beigām izrādījies valstij vairs nederīgs un tāpēc norakstāms. Izrādās, divas dienas pirms V. Vīķes-Freibergas pilnvaru termiņa beigām, pagājušā gada 5. jūlijā, toreizējais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andrejs Pildegovičs apstiprinājis aktu, ar kuru no pamatlīdzekļiem tiek izslēgts cits rokaspulkstenis, 300 latu vērts, ko V. Vīķei-Freibergai 2005. gada jūnijā dāvinājis Šveices Konfederācijas prezidents Zamuels Šmids un viņa dzīvesbiedre.

Dokumenti rāda, ka tāpat kā iepriekšminēto pulksteni arī šo, pēc pieaicināto ekspertu domām, pēkšņi bija piemeklējusi nopietna ķibele, kuras dēļ tas V. Vīķes-Freibergas kancelejas darbinieku skatījumā zaudēja jebkuru vērtību. Ekspertu atzinumā teikts: «Komisija konstatēja, ka rokas pulksteņa izmantošanas procesā kopš saņemšanas brīža 2005. gada 20. jūnijā tā korpusu ir skārusi mitruma iedarbība. Pārbaude apliecināja, ka ārējās vides apstākļu ietekmes rezultātā ir traucēta pulksteņa mehāniskā darbība.»

Jau dažas dienas pēc šā atzinuma saņemšanas Valsts prezidenta kancelejas komisija, kuru vadījis tagad norakstīšanas procesus aizmirsušais J. Ruško, pieņēmusi lēmumu pulksteni izslēgt no pamatlīdzekļiem, un pēc tam tas «norakstīts bez grāmatojumiem». Komisijas sastādītajā aktā, ailē Komisija konstatēja, ka objekts ir tālākai ekspluatācijai nederīgs šādu apsvērumu dēļ, nav minēts neviens šāds apsvērums, un zīmīgi, ka jaunajai Valsts prezidenta kancelejas vadībai pulksteņa norakstītāji neesot atstājuši nekādus dokumentus par šī valsts īpašuma tālāko likteni.

Kā jau ziņots, par pirmo nederīgo pulksteni eksperti bija konstatējuši, ka tam it kā esot keramikas korpusa bojājums, stikla virsmas plīsums, sprādzes aizdares darbības traucējums, lai gan pulksteņa ražotājkompānija īpaši uzsver, ka tas ir apgādāts ar īpaši izturīgu titāna sprādzi, skrāpējumdrošu safīra stiklu un skrāpējumu noturīgu augsto tehnoloģiju keramikas korpusu.

Savukārt par jaunatklāto norakstīto V. Vīķes-Freibergas pulksteni aptaujātie laikrāžu eksperti saka — modernie pulksteņu korpusi netiek izgatavoti no rūsējošiem metāliem, līdz ar to no ārpuses mitruma iedarbība uz pulksteni vispār neesot konstatējama, savukārt mitruma iedarbība uz pulksteņa mehānismu parasti nozīmējot tikai nepieciešamību veikt lielāku vai mazāku remontu, tā ka ekspertu viedoklis neesot uztverams kā īpaši nopietns un adekvāts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu