Eksprezidente, iespējams, pretlikumīgi ieguvusi arī pašas portretu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Atklātībā nonākuši dokumenti norāda, ka bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ārvalstu vizītē saņēmusi pati savu portretu, kas ticis pārdēvēts par privātu dāvinājumu, lai pēc tam to, tāpat kā valsts galvas dāvanās saņemtos rokaspulksteņus, nekavējoties norakstītu kā «tālākai ekspluatācijai nederīgu», ceturtdien vēstī «Baltic Screen» publikācija laikrakstā «Neatkarīgā».

Kā liecina Valsts prezidenta kancelejas (VPK) dokumenti, pagājušā gada maijā toreizējā prezidente, viesojoties Marokas Karalistē, saņēmusi dāvanu — viņas pašas portretu, kas pēc atgriešanās, spriežot pēc oficiālā akta, reģistrēts kā Valsts prezidentes saņemta dāvana un novērtēts ar 300 latiem, raksta «Neatkarīgā». 

Taču 2007. gada jūnija beigās pēc īpaša VPK iesnieguma saņemšanas ekspertu komisija, kā rāda tās parakstīts akts, pārbaudījusi gleznu un konstatējusi, ka «kultūras priekšmetu novērtēšanas brīdī mākslas priekšmetu ekspertiem nebija pieejama informācija par abu dāvinājumu privāto raksturu». Otrs dāvinājums esot bijis naudas izteiksmē mazāk vērtīgs izšuvums.

Dāvana, kas saskaņā ar pieejamajiem dokumentiem oficiāli bijusi reģistrēta kā valsts amatpersonas saņemta dāvana, dažas dienas pirms apdāvinātās personas pilnvaru beigām pārtapusi par privātu dāvinājumu.

Savukārt tālākais ceļš bijis identisks jau iepriekš aprakstīto V. Vīķes-Freibergas dāvanās saņemto rokaspulksteņu norakstīšanas procesam: balstoties uz šo konstatējumu, VPK komisija kancelejas vadītāja vietnieka Jura Ruško vadībā apskatījusi «gleznu — Vairas Vīķes-Freibergas portrets. Uz po» (tā rakstīts oficiālajā aktā) un nolēmusi izslēgt to no pamatlīdzekļiem, vēstī laikraksts.

Vēl pēc tam toreizējais kancelejas vadītājs Andrejs Pildegovičs apstiprinājis šā ar 300 latiem novērtētā valsts īpašuma «norakstīšanu bez grāmatojumiem».

«Neatkarīgā» norāda, ka šāds process rada iespaidu, ka, pārvēršot valsts amatpersonas saņemtu dāvanu par privātu dāvinājumu un to nekavējoties norakstot, ir pārkāpts likums «Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu», kurā noteikts, ka, izņemot «dāvanas, kuras Valsts prezidents saņem kā privātpersona, ja to vērtība nepārsniedz 100 latu», visas pārējās prezidenta dāvanas «ir valsts īpašums un tiek glabātas Valsts prezidenta rezidencē».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu