Ūdrītis ārstējies no alkoholisma

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Pēc ilgāka pārtraukuma uz skatuves atkal parādījusies populārā grupa «The Hobos» — tas notika Liepājā, «Fontaine Festival» laikā.

Gan grupas atbalstītāji, gan paši tās dalībnieki neoficiālās sarunās ar «Vakara Ziņām» atzinuši, ka «The Hobos» turpmākā darbība lielā mērā būs atkarīga no tā, vai grupas harismātiskais vokālists Rolands Ūdris jeb Ūdrītis spēs tikt galā ar alkoholisma ligu.

Nesen Ūdrītis pabeidzis ārstēšanās kursu pēc Minesotas programmas un sācis piekopt skaidru dzīvesveidu, «VZ» ziņoja informācijas avoti. Taču «VZ» redzētais Liepājā — un to apstiprināja arī kāds «The Hobos» mūziķis — liecināja, ka ārstēšanās devusi pozitīvu efektu tikai uz īsu laiku: Ūdrītis atkal bija jautrā prātā. «Par grupas nākotni šobrīd kaut ko grūti teikt, ļoti daudz kas būs atkarīgs no Ūdra,» neoficiāli atzina «hobosietis».

Dziedātājs «VZ» apstiprināja, ka «sekmīgi pabeidzis [Minesotas programmu], bet ne tik sekmīgi turpinājis — uz Jāņiem paslīdēja kāja». Tomēr Ūdrītis šo ārstēšanās metodi slavē: «Šī programma ir laba, tikai es varbūt neesmu īstais materiāls. Procentuāli daudziem tā fīča palīdz, bet es laikam savu vēl neesmu izdzēris. Uz šo programmu iet, kad jūti, ka nespēj sevi programmēt: ja tā nepalīdz, tad vismaz zini, ka tās 20 dienas, kad esi tur, nedzersi.» Pēc ārstēšanās kursa Rolands skaidrā pavadījis divus mēnešus, ko viņš uzskata par sasniegumu — iepriekš pat 10 dienas vai divas nedēļas skaitījies daudz.

Ūdrītis atzīst, ka «jebkam, ko tu dari, alkohols traucē». Šobrīd viņš gan ar šo slimību sadzīvo: sekmīgi darbojas reklāmas jomā, nav metis mieru mūzikai, galvā rosās arī citas idejas. Par «Prāta vētras» savulaik atklātās grupas «The Hobos» nākotni Ūdrītis izsakās piesardzīgi: «Nevarētu teikt, ka uzstāšanās Liepājā bija atdzimšana, taču interesantākajos pasākumos spēlēsim — tas mums neļaus nomirt. Atdzimšana skaitīsies tad, kad būsim radījuši kaut ko jaunu. Taču vasarā neko neuzsāksim, varbūt vēlāk.»

Starp citu, «VZ» informācijas avoti ziņo, ka uz atturības takas uzkāpis vēl viens «The Hobos» dalībnieks — basģitārists Mārtiņš Burkevics. Ar kādām metodēm viņš pielicis punktu (vai daudzpunkti) dzeršanas lietām — nav zināms, taču Mārtiņa «skaidrības stāžs» stiepjoties jau pusgada garumā.

UZZIŅAI

Lai gan Latvijā alkoholisma ārstēšanai visbiežāk izmanto tādas metodes kā kodēšana, «torpēdu» iešūšana u. tml., pasaulē viena no atzītākajām metodēm ir programmterapija. Pie šīs metodes veida pieder arī ārstēšana pēc Minesotas programmas. Tās aizsākumi meklējami ASV, Minesotas štatā, apmēram pirms 60 gadiem, Latvijā ar šo programmu sāka strādāt 90. gadu sākumā.

Minesotas programma ir alkoholisma ārstēšanas metode, kas apvieno medicīnu, psiholoģiju, psihoterapiju un Anonīmo alkoholiķu (AA) 12 soļu programmu. Ārstēšana notiek stacionārā, tā ilgst 28 dienas. Slimnieki tiek uzņemti nodaļā bez abstinences pazīmēm, uz pilnīgas brīvprātības pamata un parakstot vienošanos, kurā noteikti pacienta pienākumi un tiesības ārstēšanās laikā. Nodaļas dzīvē tiek ievērots komūnas princips, visi slimnieki piedalās sadzīves jautājumu risināšanā.

Programma iemāca cilvēkam izdarīt brīvprātīgu, apzinātu izvēli par labu atturībai un ļauj dzīvot pilnvērtīgu dzīvi bez alkohola. Programmas efektivitāte atkarīga no dažādiem faktoriem — pacienta motivācijas, atklātības, spējas uzticēties un turpmākās rehabilitācijas organizācijas. Pēc aptuveniem datiem 53% šīs programmas pacientu izdodas tikt galā ar alkoholismu.

Avots: Jelgavas narkoloģiskās slimnīcas direktores Lilitas Caunes sniegtā informācija

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu