Kā zēns pārvēršas par vīrieti, meitene — par sievieti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA - AFI

Gan zinātniskie dati, gan personīgie novērojumi mani ir pārliecinājuši, ka anatomiskā līdzība starp vīriešiem un sievietēm ir daudz lielāka, nekā tā mēdz būt starp daudzu citu dzīvo būtņu tēviņiem un mātītēm.

Divi vīrieši vai divas sievietes augumā, apmēros un izskatā nereti atšķiras vairāk nekā laulāts pāris. Vīrietis no sievietes atšķiras galvenokārt ar dzimumorgāniem un to dažādo attīstību līdz nobriedušai formai dzimumhormonu ietekmē.

Zēns pārvēršas vīrietī

Fiziskās pārmaiņas, kas zēnu pārvērš par nobriedušu vīrieti, sākas ap dzīves desmito gadu un beidzas starp 14 un 18 gadu vecumu. Šīs pārmaiņas, kuru laikā zēni izaug garāki, kļūst spēcīgāki, ar platākiem pleciem, kuru laikā palielinās dzimumorgāni, sāk augt apmatojums vēdera lejasdaļā, padusēs un uz sejas, izraisa galvenokārt vīrišķais dzimumhormons testosterons.

Bez pārmaiņām fiziskajā izskatā katrs vīrietis piedzīvo arī balss lūzumu: balsenes skrimšļiem augot un balss saitēm kļūstot garākām un biezākām, balss top zemāka. Zēniem pastiprinās sviedru un tauku dziedzeru darbība.

Pēc tam kad pubertātes periodā sēklinieku darbība ir nostabilizējusies, tā gandrīz visā mūža garumā saglabājas nemainīga, tā nedaudz pavājinās tikai pašās dzīves beigās. Vecumā mazliet samazinās spermatozoīdu un vīrišķo dzimumhormonu veidošanās. Šo samazināšanos izraisa dažas deģeneratīvas pārmaiņas sēkliniekos, taču sēklinieku funkcijas pavājināšanās nav tik krasa kā sieviešu klimakss.

«Caurmēra vīrietis» ir aptuveni 173 centimetrus garš un 74 kilogramus smags; viņa krūšu, vidukļa un gurnu apmēri ir 98, 80 un 93 centimetri.

Meitene pārvēršas sievietē

Pubertātes perioda beigās, parasti jau labu laiku pēc menstruāciju sākšanās, meitenes ķermenis sāk iegūt sievišķīgas formas. (Līdz pubertātei meitenes un zēni izskatās visai līdzīgi.) Pārmaiņas meitenes izskatā ir cieši saistītas ar sievišķo dzimumhormonu estrogēna un progesterona sekrēciju.

Meitene izaug garāka, gurni un augšstilbi kļūst pilnīgāki, augums iegūst apaļāku un lokanāku apveidu. Sāk piebriest krūtis, padusēs un vēdera lejasdaļā rodas apmatojums. Palielinās un attīstās iekšējie un ārējie dzimumorgāni, maksts sienas kļūst biezākas, var parādīties maksts sekrēts.

Sievietes ārējais izskats ir atkarīgs no divām lietām: no hormonu daudzuma, kāds veidojas viņas ķermenī, un no ķermeņa jutības pret šiem hormoniem.

Ap 45 gadu vecumu olnīcu darbība pakāpeniski pavājinās, tādēļ estrogēna un progesterona daudzums samazinās. Rezultātā izbeidzas menstruācijas, zūd spēja radīt bērnus un maksts sienas kļūst plānākas. Nereti mainās arī kaulu struktūra un sieviete kļūst mazāka.

«Caurmēra sieviete» ir 158 centimetrus gara un 61 kilogramu smaga, krūšu, vidukļa un gurnu apmēri ir 90, 75 un 95 centimetri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu