Esiet pazīstami — vīrietis!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Vai zini, kāpēc vīrietim viens sēklinieks, parasti kreisais, nokarājas zemāk par otru? Iepazīsti sava vīrieša ķermeni, jo tādas zināšanas tev var lieti noderēt!

Skelets

No 2 gadu vecuma līdz 13–14 gadu vecumam, kad sākas dzimumorgānu attīstība, zēni ik gadu izaug aptuveni par 2 centimetriem. Pubertātes laikā augšana strauji paātrinās un zēni kļūst spēcīgāki.

Šāda strauja augšana var turpināties vairākus gadus, un lielākā daļa zēnu šajā periodā ik gadu izaug aptuveni par 9 centimetriem. Augšanas perioda beigās kauli ir kļuvuši cietāki, trauslāki un ir mainījusies to forma. Tā kā zēns ir kļuvis plecīgāks, gurni salīdzinājumā ar pleciem izskatās šauri — tā ir pieaugušam vīrietim raksturīga iezīme.

Apmatojums

Pubertātes sākumā pie dzimumlocekļa pamatnes parādās pirmais kaunuma apmatojums, pēc kāda laika tas sāk augt arī uz sēklinieku maisiņa. Apmatojums var izveidoties arī ap tūpli. Vēdera lejasdaļā apmatojums normāli aug trijstūra veidā, kura virsotne vērsta uz augšu un dažkārt var sniegties pat līdz nabai.

Reizēm apmatojums izplatās arī uz augšstilbiem. Gadu vai divus vēlāk parādās mati padusēs un sāk augt ūsas. Kaunuma apmatojums ir garāks, cietāks un cirtaināks par to ķermeņa apmatojumu, kāds zēnam bijis līdz tam. Kaunuma apmatojums var būt kā gaišāks, tā tumšāks par galvas matiem. Ar gadiem kaunuma apmatojums var nosirmot.

Bez cirtainā kaunuma apmatojuma izveidojas arī apmatojums uz rokām, augšstilbiem un lieliem. Mati var izaugt arī uz krūtīm, pleciem, muguras un plaukstu virspusēm. Zēnam nobriestot par vīrieti, sejas apmatojums kļūst biezāks un tumšāks. Bārda un ūsas var būt gan tādā pašā krāsā kā mati, gan citā.

Ķermeņa apmatojuma biezums ir atkarīgs no cilvēka rases, tautības un ģimenes īpatnībām. Kaukāza tautu vīriešiem ķermeņa apmatojums parasti ir izteiktāks nekā Austrumu tautām vai melnajiem. Ļoti spēcīgs apmatojums ir pārmantota ģimenes iezīme.

Skeleta muskulatūra

Pubertātes periodā augšstilbi, lieli, pleci un augšdelmi sāk augt platumā, vienlaikus pieaug arī to spēks. Salīdzinājumā ar piedzimšanas brīdi pieauguša vīrieša muskuļu masa ir palielinājusies 40 reizes. Cilvēka spēku galvenokārt nosaka ķermeņa izmēri, savukārt 40% no ķermeņa kopējā svara veido muskuļi.

Dzimumorgāni

Līdz 10 vai 11 gadu vecumam sēklinieki aug ļoti lēni, bet pēc šī vecuma ķermeņa un ārējo dzimumorgānu augšana strauji paātrinās. Pieaugušam vīrietim sēklinieki parasti ir patumšā krāsā, aptuveni 3,8 centimetrus gari, un to tilpums var svārstīties no 16 līdz 27 kubikcentimetriem. Viens sēklinieks, parasti kreisais, nokarājas zemāk par otru. Tas ir tādēļ, lai ejot tie nesistos kopā. Lielākajai daļai vīriešu abi sēklinieki ir vienādi lieli, taču tie var būt arī dažāda lieluma.

Dzimumloceklis sāk mainīties vēlāk nekā sēklinieki. Augšanas paātrināšanās periodā tas kļūst lielāks (kā garumā, tā platumā) un skaidrāk iezīmējas dzimumlocekļa galviņa. Neuzbudinātā stāvoklī pieauguša vīrieša dzimumloceklis parasti ir 7,5–10 centimetrus garš.

Reizēm, piemēram, saskaroties ar aukstu ūdeni vai aukstu gaisu, kā arī tad, ja vīrietis ir nobijies vai noguris, dzimumloceklis uz laiku saraujas vēl mazāks. Vecumā dzimumloceklis var nedaudz samazināties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu