«Viņa grib mani pamest...»

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA - AFI

Sanda un Ansis vienistabas dzīvoklītī Zolitūdē dzīvo jau piekto gadu. Vienkārši dzīvo kopā — bez formalitātēm. Abi vēl ir gana jauni. Sandai ir 23, Ansim — 26 gadi. Parēķiniet paši — abi kopā sāka dzīvot tad, kad Sandai bija tikai 18. Iepazinās viņi vēl gadu agrāk. No skolas sola kopdzīvē — tā nu Sandai ir sanācis.

Abi dzīvo samērā saskanīgi. Nekādas milzu nesaskaņas un strīdi viņus neplosa, drīzāk ikdienā, kā jau katram pārim, ik pa brīdim iezogas rutīna.

Sanda nesen pameta labi apmaksātu darbu. Viņa nejutās tajā novērtēta, un patiesībā viņai arī nešķita, ka tas ir darbs, ko viņa gribētu darīt. Ansis atbalstīja Sandas lēmumu, jo pēdējā laikā viņa pēc darba dienas mājās bieži pārnāca sanervozējusies un neapmierināta. Ansis savā darbā saņem pietiekami labu atalgojumu, lai abi varētu dzīvot par viņa naudu.

Gribu uz ārzemēm

Sanda dzīvo pa mājām, apmeklē lekcijas par mākslu un Austrumu filozofiju, iet uz aerobikas nodarbībām. Pēdējā laikā viņa arvien biežāk runā par to, ka vēlas braukt strādāt uz ārzemēm. Sanda apgalvo, ka Latvijā viņai ir par šauru, ka gribas justies brīvai kā kaijai debesīs, ka gribas dzīvot pa īstam; pelnīt naudu un izbaudīt citas iespējas, ko nevarēs tad, kad būs jāuzņemas rūpes par bērniem.

Braukt prom no Latvijas viņa vēlas nevis uz diviem, trim vai pieciem mēnešiem, bet vismaz uz diviem gadiem. Ansis par šādu Sandas vēlmi ir gana sašutis. Kā viņa var gribēt pamest savu draugu un viena doties prom?! Ansi satrauc, kā Sanda svešajā zemē pavadīs laiku? Un ko viņš bez viņas darīs? Kopā dzīvojot, abi viens pie otra ir ļoti pieraduši. Braukt līdzi draudzenei viņš arī nevar, jo, sūri grūti strādājot, kļuvis par nodaļas vadītāju kādā iestādē un zaudēt šo vietu Ansis nevēlas. Par šādu darbu Ansis bija sapņojis jau sen.

Vai tas ir viss?

Ansis baidās, ka Sandas lēmums novedīs pie viņu attiecību beigām, un to nu viņš nepavisam nevēlas. Puisis klusām jau plānoja kāzas un domāja par kopīgiem bērniem drīzā nākotnē. Sandas lēmums Ansi patiešām biedē, jo viņam šķiet, ka draudzene nepasaka visu līdz galam.

Situāciju komentē Ieva Adamss, televīzijas seja

Alibi — atpūtīsimies viens no otra

Manuprāt, šai situācijai par apakšvirsrakstu varētu kalpot vecā (ne)labā frāze, ko dažkārt izsaka paguruši mīlnieki — mums vajadzētu kādu laiku atpūsties vienam no otra. Izskatās, ka meitene patiešām ir nogurusi no savas pareizās dzīves, kurā, kā var saprast, nekādas dižās kaislības, kāpumi un kritumi vēl nav piedzīvoti. Taču tā vietā, lai drosmīgi atzītos savam puisim (un varbūt arī pašai sev), ka viņai gribas patrakot un atklāt sevī jaunus horizontus, viņa atradusi ideālu aizbildinājumu — vēlmi strādāt  ārzemēs.

Brīvību! Kaut baklažānus lasot!

Neredzu iemeslu, kādēļ Sanda savas vēlmes nevarētu realizēt tepat Latvijā? Šķiet, ka meitene apmaiņā pret personisko brīvību ir gatava kaut novākt baklažānus Īrijā. Man arī šķiet, ka Sanda nav pārāk centusies pierunāt Ansi sekot viņai līdzi uz ārzemēm.

Nudien, nezinu, ko es darītu puiša vietā? Viņš rada uzticīga un stabila cilvēka iespaidu. Varbūt viņš pat būtu ar mieru gaidīt, kamēr Sanda atgriežas no svešās valsts. Cerība, protams, mūs pamet pēdējā, tomēr, Ansi, ieklausies! Sanda grasās tevi pamest ne uz mēnesi vai pusgadu, bet VISMAZ uz diviem gadiem! Tas ir nāves spriedums jūsu attiecībām, piedod! Cilvēks, kurš patiesi mīl: a) mēģina rast vidusceļu starp savām un partnera vēlmēm; b) cenšas saīsināt kopā nebūšanas laiku; c) vienkārši nevēlas šķirties no sava mīļotā cilvēka! Nekad!

Karalis ir miris — lai dzīvo karalis! 

Rezumējot situāciju, tā izskatās gana skumja, tomēr tajā neviens nav vainojams. Reti kurš cilvēks atrod savu īsto otro pusīti jau skolas gados. No otras puses, situācija ir cerīga. Tā vietā, lai mocītu un marinētu viens otru, cilvēki pieņem lēmumu izšķirties. Ticu, ka gan Sanda, gan Ansis noteikti piedzīvos citas laimīgas attiecības. Tam ir visi priekšnoteikumi. Tomēr nevar arī viennozīmīgi apgalvot, ka starp Sandu un Ansi viss ir beidzies.

Varbūt Ansis tik tiešām sagaidīs draudzeni atgriežamies, bet varbūt Sanda apdomāsies un izvēlēsies par labu pierastajai un, cik noprotams, ērtajai dzīvei tepat, Latvijā. Tomēr tad dodu 100%, ka viņa kaut vienu reizi kļūs neuzticīga Ansim, bet 80%, ka vēl pēc dažiem kopdzīves gadiem Sanda pametīs draugu.

Anša vietā es mēģinātu kādu vakaru uzaicināt Sandu uz atklātu sarunu un noskaidrot viņas prioritātes — vai tas ir jauns darbs vai jaunas attiecības? Kā psihologi saka, vajag atlaist situāciju. Kas vēlas aiziet, to nenoturēsi.

Situācijas novērtējums

Viņai — 6
Viņam — 7
Pāra izredzēm — 1

* * *

Kā domājat jūs, un kāds ir jūsu situācijas novērtējums (pēc 10 ballu sistēmas)?

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu