Galapagu bruņurupucienes pieņēmušās svarā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nosvērtas abas Rīgas zooloģiskajā dārzā mītošās Galapagu bruņurupucienes ‒ Čelsija gada laikā svarā pieņēmusies par trim kilogramiem, bet Trīne kļuvusi par vienu kilogramu smagāka, uzzinājām Rīgas zooloģiskā dārza informācijas dienestā.

Bruņurupuču svēršanā piedalījās spēkavīrs Raimonds Bergmanis un Baltijas stiprākā dāma Jolanta Logina. Nosverot bruņurupučus, atklājās, ka Čelsija sver 84 kilogramus, kas ir par trim kilogramiem vairāk nekā pērn, savukārt Trīne svarā pieņēmusies par vienu kilogramu un pašlaik sver 111 kilogramu.

Nākamā svēršana paredzēta nākamgad jūlija vidū.

Zoodārza pārstāvji aģentūru BNS arī informēja, ka negaiss un stiprās lietusgāzes, kas Rīgu pārsteidza trešdienas vakarā, dzīvniekiem nav traucējis un nekas nebija applūdis ‒ dzīvnieku aploki esot veidoti tā, lai tajos neveidotos peļķes, kā arī katram dzīvniekam ir vieta, kur patverties no spēcīgā lietus.

Foto: LETA

Jau vēstīts, ka Galapagu bruņurupuču svēršanas pasākums spēkavīra Bergmaņa vadībā zoodārzā pirmo reizi notika 2001.gadā. Toreiz abas bruņurupuču meitenes, kurām bija doti numuri 32 un 14, svēra vien attiecīgi 79 un 55 kilogramus. Pirms diviem gadiem abas rāpulienes tika pie skanīgiem vārdiem, un nu viņas godā par Trīni un Čelsiju.

Galapagu bruņrupucienes uz Rīgu atceļoja 1995.gada decembrī kā dāvana no Čikāgas zoodārza.

Savvaļā Galapagu bruņrupuči sastopami Galapagu salās. No atsevišķas saliņas apdzīvojošajām 15 šo bruņrupuču pasugām četras jau ir pilnībā iznīcinātas. Kopumā saglabājušies aptuveni 10 līdz 15 tūkstoši Galapagu bruņurupuču, un ir pamats uzskatīt, ka šai sugai draud iznīcība.

Šīs sugas bruņurupuču tēviņu svars sasniedz 225 kilogramus, bet mātītes ‒ 100 līdz 150 kilogramu. Iespējamais mūža ilgums – 150 un vairāk gadu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu