Brīdinājumi smēķētājiem: ja netici vārdiem, paskaties!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Māte ar tukšiem bērnu ratiņiem, sirds slimnieks uz operāciju galda, izpuvušu zobu pilna mute, vesela cilvēka un smēķējoša cilvēka plaušas, bērniņš, kuram veselības sarežģījumu dēļ dzīves pirmās dienas jāpavada inkubatorā, – šādi un citi brīdinoši attēli drīzumā varētu parādīties uz cigarešu paciņām, tādējādi atgādinot par tabakas negatīvo ietekmi uz cilvēka veselību. Arī Latvijā smēķēšanas izraisītu seku dēļ ar dažādām slimībām katru gadu mirst vairāki tūkstoši cilvēku. Lai to novērstu un ļaudīm liktu domāt par smēķēšanas kaitīgumu, pēc veselības ministra Ivara Eglīša domām, jāliek lietā visi iespējamie līdzekļi.

Saskaņā ar likumu Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu brīdinošie attēli līdztekus jau esošajiem brīdinošajiem tekstiem uz cigarešu paciņām būs jādrukā, sākot ar šā gada septembri. Tiesa, vēl kādu laiku ražotāji no tā varēs izvairīties, jo līdz 2010. gada 1. martam likumā tabakas izstrādājumus atļauts realizēt bez iepakojuma papildināšanas ar krāsainiem fotoattēliem vai ilustrācijām.

Pamatojot jaunos noteikumus, veselības ministrs I. Eglītis atzīst, ka smēķēšana ir viens no veselību vispostošākajiem ieradumiem. «Smēķēšanas ietekme uz onkoloģisko un sirds asinsvadu sistēmu ir skaidri pierādīta, šo slimību ārstēšana ir ļoti dārga un sarežģīta,» viņš norādīja, atgādinot, ka katru gadu no smēķēšanas seku izraisītām slimībām mūsu valstī iet bojā gandrīz 5000 cilvēku. Pēc ministra domām, «ir pienācis brīdis noteikt zināmu atbildību cilvēkiem, kuri apzināti neievēro ārsta norādījumus un tīši bojā savu veselību, pretendējot saņemt valsts garantētu ārstēšanu un medikamentus».

Veselības ministrijas izstrādātie Ministru kabineta noteikumi, kuros atrunātas brīdinājumu izvietošanas detaļas – attēla izmērs, proporcijas un tamlīdzīgi, gan vēl jāapstiprina valdībai. Ceturtdien attiecīgu grozījumu projekts izsludināts valsts sekretāru sanāksmē, bet balsojums Ministru kabinetā paredzams vēlāk. Pašlaik grozījumu projektā no kopumā 42 Eiropas Komisijas (EK) piedāvātajiem attēliem uz tabakas izstrādājumu iepakojuma vienībām paredzēts izvietot 14 dažādus attēlus, kas ražotājiem periodiski būs jāmaina, lai garantētu visu brīdinājumu izmantošanu.

Jāatgādina, ka līdz šim Latvijā realizēti jau vairāki smēķēšanas ierobežošanas pasākumi un visbiežāk tie skāruši pīpēšanas paradumus publiskās vietās. Bet, kamēr Latvija steidz izpildīt arī šo 2003. gadā EK pieņemto lēmumu par fotoattēliem, Eiropas funkcionāri jau sper jaunus soļus. Šomēnes EK pieņēma lēmumu harmonizēt un paaugstināt nodokļus, ar kuriem apliktas cigaretes. Saskaņā ar priekšlikumiem akcīzes nodoklis cigaretēm līdz 2014. gadam pakāpeniski palielināms no 57% līdz 63%. Pašlaik cigarešu cenas Eiropas Savienības teritorijā ir ļoti atšķirīgas, ko lielā mērā ietekmējot atšķirības akcīzes nodoklī. Latvijai, tāpat kā Polijai un citām jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, uz kurām jau tagad attiecas izņēmumi, būšot piemēroti pārejas noteikumi un paaugstinātais akcīzes nodoklis būs piemērojams ilgākā laikā. Latvijā šobrīd akcīzes nodokļa likme 1000 cigarešu paciņām ir 17,8 lati un vēl 32% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas.

***

NOTEIKUMI

- Kombinēto brīdinājumu drukā uz jebkura cigarešu ārējā iepakojuma, izņemot caurspīdīgo papildu apvalku

- Brīdinājumam jābūt ne mazākam kā 40% tabakas izstrādājuma iepakojuma ārējā laukuma

- Brīdinājuma varianti jāmaina, lai garantētu visu kombinēto brīdinājumu regulāru izmantošanu

- Uz katras Latvijā realizējamo cigarešu iepakojuma vienības pirms brīdinājuma jābūt norādei «Veselības ministrija brīdina»

- Brīdinājumiem jābūt apvilktiem ar melnu 3–4 mm rāmi

- Brīdinājumiem jābūt tādiem, lai tos nevar noņemt, izdzēst un noslēpt ar citu rakstisku vai ilustratīvu materiālu vai iepakojuma atvēršanu

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu