Esiet pazīstami — sieviete!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Atis Ieviņš

Vai zini, kādēļ vairākumam sieviešu kājas ir vairāk vai mazāk ieliektas uz iekšu un ceļi saskaras?

Iepazīsti savas sievietes ķermeni, jo tādas zināšanas tev var lieti noderēt!

Skelets

Sākot apmēram no 2 gadu vecuma, meitenes ik gadu vidēji izaug par 5 centimetriem. Ap desmito dzīves gadu meitenēm sākas straujas augšanas periods, kura laikā viņas izaug aptuveni par 10 centimetriem gadā vai pat vairāk. Tad augšana atkal kļūst lēnāka, līdz pilnīgi apstājas. Parasti tas notiek vienu līdz trīs gadus pēc menstruāciju sākuma. Kauli aug dažādā ātrumā — roku, kāju un pēdu kauli garumā aug straujāk nekā, piemēram, mugurkauls. Iegurņa kauli šajā laikā iegūst raksturīgo paplatināto formu.

Sievietei iegurnis ir platāks nekā vīrietim, tādējādi atvieglojot dzemdības, un augšstilba kauli viņai ir atstatāki nekā vīrietim. Lai ceļi atrastos iespējami tuvu ķermeņa smaguma centram, augšstilba kauliem jāvirzās uz leju stipri slīpi, tādēļ vairākumam sieviešu kājas ir vairāk vai mazāk ieliektas uz iekšu un ceļi saskaras.

Apmatojums

Dzimumam raksturīgais apmatojums parasti sāk veidoties apmēram 11–12 gadu vecumā gandrīz vienlaikus ar krūšu palielināšanos. Kaunuma apmatojums ir garāks, cietāks, tumšāks un cirtaināks par bērnam raksturīgo ķermeņa apmatojumu. Vispirms tas parādās uz kaunuma paugura un pakāpeniski apvērsta trijstūra veidā ar virsotni uz leju izplatās uz kaunumu un kaunuma lūpām. Dažām sievietēm kaunuma apmatojums sniedzas līdz nabai un izplatās uz augšstilbiem.

Kaunuma apmatojums dažām sievietēm ir biezs un plašs, citām tā ir maz. Kaunuma apmatojuma krāsa var būt visdažādākā, un tā nereti nesaskan ar matu krāsu. Ar gadiem kaunuma apmatojums var nosirmot. Apmēram divus gadus pēc kaunumu apmatojuma rašanās sāk augt padušu apmatojums.

Skeleta muskulatūra un taukaudi

No 9 vai 10 gadu vecuma meitenei krūtīs, uz gūžām, augšstilbiem un sēžas sāk uzkrāties tauki. Vēlāk — vecumā no 15 līdz 17 gadiem — šajās vietās tauki uzkrājas vēl vairāk. Meitenei izveidojas apaļīgi, pilnīgi gurni un skaidri iezīmējas slaids viduklis. Dažām sievietēm ādā parādās baltas svītrveida atrofijas joslas, kuru cēlonis ir ādas pārmērīgā izstiepšanās straujās augšanas dēļ.

Dzimumorgāni

Atšķirībā no vīrieša dzimumorgāniem, kuri atrodas ārpusē un ir labi apskatāmi un aptaustāmi, sievietes dzimumorgāni ir samērā grūti pieejami, to ir vairāk, un to uzbūve ir sarežģītāka. Tāpat kā citi cilvēka orgāni, sievietes dzimumorgāni ir individuāli atšķirīgi — to forma, lielums, krāsa un struktūra ir visai dažāda.

Krūtis

Krūtis simbolizē piederību sievišķajam dzimumam, veidojot daļu no sievietes tēla. To pamatuzdevums ir bērna zīdīšana, taču sabiedrībā tās daudz augstāk vērtē kā erotikas izpausmi, sievišķības simbolu, modes noteicēju un sievietes skaistuma mērauklu.

Krūtis jeb piena dziedzeri ir pārveidojušies sviedru dziedzeri. Krūšu lielums, forma un izskats katrai sievietei ir atšķirīgs. Arī vienai un tai pašai sievietei dažādos viņas dzīves posmos — menstruālā cikla, grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā — krūtis izskatās dažādi. Bieži viena krūts ir lielāka par otru.

Krūts centrā ir tumšākas ādas gredzens, ko sauc par areolu jeb krūts zirnīša joslu: tās centrā novietots krūts zirnītis. Krūts zirnīša un gredzena krāsa variē no gaiši sārtas līdz brūni melnai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu