«Jaunā viļņa» VIP persona nakti pavada atskurbtuvē

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

«Latvija — Potjomkina sādža,» pie šāda secinājuma nākusi Vācijas pilsone Natālija (vārds mainīts), kura pēc festivāla «Jaunais vilnis» koncerta izbaudīja Jūrmalas atskurbtuves «viesmīlību».

Kundzes stāstītais gan stipri atšķiras no tā, ko fiksējušas novērošanas kameras atskurbtuvē un ziņojumos norādījuši paši policijas darbinieki, tomēr valsts prestižam šis gadījums par labu noteikti nenāks.

No balles uz kameru

Jaunā sieviete stāsta: «Es nevēlos atriebties policistiem, mani uztrauc cilvēka absolūtā bezspēcība varas priekšā. Tovakar abas ar draudzeni aizgājām uz Igora Nikolajeva daiļradei veltīto koncertu. Pēc koncerta šaurā draugu lokā devāmies uz sālsmaizi. Viesu vidū bija arī Kristīne Orbakaite, Nikolajs Baskovs un Filips Kirkorovs. Ap pieciem abas ar draudzeni nolēmām doties mājup. Tikko bijām iesēdušās taksometrā, piesteidzās divi pašvaldības policisti un paziņoja: «Kāpiet ārā! Mums ir reids, pārbaudām uz narkotikām! Tūlīt brauksim veikt testu!» Sākumā domājām, ka tas ir joks.»

Stāsta turpinājums ir vēl interesantāks: «Mūs iesēdināja īstā cietumnieku vāģī: abi policisti priekšā, mēs aiz restēm aizmugurē. Braucām ļoti ilgi, jau sāku uztraukties, kurp mūs ved. Tikai vēlāk uzzinājām, ka galamērķis bija Kauguru pašvaldības policijas iecirknis. Tur mums izrāva no rokām somiņas un iestūma īstā cietuma kamerā: betonēta grīda un betonēts paaugstinājums sēdēšanai. Nē, parašas nebija. Bet man vēl tagad nāsīs ir sīvā urīna un vēmekļu smaka… Šoks bija neaprakstāms! Mums pat nepajautāja, kā mūs sauc. Arī mediķi, kas veiktu testu, iecirknī nemanījām. Drīz draudzenei sākās histērija. Atgriežoties no labierīcībām, viņa žēli sāka lūgties, lai taču mūs laiž ārā! Mēs neko sliktu neesam darījušas! «Nu labi… Tūlīt atlaidīsim.» Ne narkotikas, ne pārbaudes iecirknī pat neesot pieminētas!»

«Labie» un «sliktie» policisti

Pēc Natālijas stāstīta, likumsargu izturēšanās bijusi briesmīga: «Tikko biju izlaista no kameras, sadūšojos un teicu: «Tagad es gribētu parunāt ar jums. Esmu Vācijas pilsone. Pieprasu advokātu, vai zvaniet uz Vācijas vēstniecību. Vēlos uzzināt jūsu uzvārdus un iepazīties ar aizturēšanas protokolu.» Atbildes vietā viens no policistiem klusēdams mani brutāli saķēra aiz rokas un stiepa atpakaļ uz kameru. Jau otrā nedēļa, bet roka vēl joprojām zila.» Miesas bojājumus apstiprinājuši arī mediķi.

«Sēžot kamerā, galvā bija īsts juceklis. Zināju, ka mamma mājās uztraucas, dēliņš no rīta jāved uz baseinu… Piezvanīt nevaru, mobilais palicis somiņā kopā ar vizītkartēm un VIP akreditāciju uz «Jauno vilni»...»

Apmēram pulksten 11 no rīta abas dāmas palaistas vaļā — pēc Natālijas stāstītā, «sliktos» policistus bija nomainījuši «labie», kuri atskurbtuves klientes pat nogādājušas līdz Dubultiem.

Pašlaik Natālijas advokāte gatavo sūdzību prokuratūrai. Jaunā sieviete sarunas laikā vairākas reizes atkārto, ka nespējot apjēgt, ka kaut kas tāds Latvijā iespējams: «Mēs nevāļājāmies sabiedriskā vietā, mēs nečurājām pie Brīvības pieminekļa, mēs neaurojām un rupji nelamājāmies, mēs jau bijām iesēdušās taksometrā, lai dotos uz mājām.» Viņa Eiropā dzīvojusi astoņus gadus, tagad atgriezusies Latvijā, taču pēc šā incidenta apsver domu pārcelties uz dzīvi citur, kur cilvēka tiesības būtu lielākā cieņā.

Baskovu un Kirkorovu neaizturēja...

Naktī no 26. uz 27. jūliju Jūrmalas atskurbtuvē tiešām nogādātas divas kundzes, viena no viņām — Vācijas pilsone, «Vakara Ziņām» atzina Jūrmalas pašvaldības policijas priekšnieks Māris Romanovskis. Tiesa, dāmas uz atskurbtuvi atveda Valsts policijas darbinieki, kuri bija saņēmuši ziņojumu, ka Jūras ielā atrodas iereibušas personas. Novērtējot situāciju, ka dāmas nespēj lāgā orientēties, pārvietoties un nosaukt savus personas datus, turklāt, ņemot vērā alkohola reibumu, pašas var iekļūt nepatikšanās un izsaukt kādu konfliktu, likumsargi pieņēmuši lēmumu viņas nogādāt atskurbtuvē, kas jau ir pašvaldības policijas pārziņā. Viena no dāmām bijusi mierīga, un otra jau no paša sākuma uzvedusies agresīvāk. «Pret sievietēm netika pielietoti īpaši cīņas paņēmieni, nedz viņas sasietas vai saslēgtas rokudzelžos,» teic Romanovskis.

Natālijas uzvedību no juridiskā viedokļa nevarētu uzskatīt par pretošanos policijas darbiniekiem, taču atsevišķas nepakļaušanās pazīmes gan bijušas manāmas. «Tas gan ir saprotams, jo cilvēki aizturēti uz ielas, jautrā prātā, viņām pazīstami visi tie cilvēki, ko viņas redzējušas uz skatuves... Taču jāsaka, ka pārējie cilvēki, kurus Vācijas pilsone minējusi gan šajā stāstā, gan arī piesaukusi atskurbtuvē, netika aizturēti — ne Baskova kungs, ne Kirkorova kungs...» uzsver Romanovskis.

Vācijas pilsone atteikusies veikt alkohola testu, taču viņas draudzene gan to veikusi — izelpā konstatētas 1,97 promiles. Galu galā abas ievietotas aizturēšanas telpās, lai izgulētu dzērumu. No rīta jaunā maiņa, kas tikko ieradusies darbā, sievietes palaidusi vaļā. Tieši tādēļ, iespējams, Vācijas pilsones stāstā figurē «labie» un «sliktie» policisti.

Dienesta pārbaude nav nepieciešama

Gadījums ar Natāliju un viņas draudzeni neesot nekas ārkārtējs vai neparasts — uz Jūrmalas atskurbtuvi ik gadu tiek nogādāti apmēram 1700 klientu, arī sievietes. Romanovskis, kurš personīgi pārskatījis videonovērošanas kamerās fiksētos kadrus un ļāva nedaudz incidenta aizkulisēs ieskatīties arī «VZ», konstatējis, ka policijas darbinieki šajā situācijā izturējušies pretimnākošāk, nekā būtu varējuši rīkoties, ņemot vērā agresijas izpausmes. Nekādi pārkāpumi likumsargu rīcībā nav konstatēti, tādēļ dienesta pārbaude nav ierosināta. Ja nu dāma tiešām gatavojas tiesāties, policija tam ir gatava — kā pierādījumi kalpos jau minētie videonovērošanas materiāli. Bet vai pašas aizturētās kundzes gribēs paskatīties uz savu uzvedību no malas? Romanovskis šaubās, vai redzētais viņām varētu patikt. «Cilvēki atceras par savām tiesībām, bet aizmirst, ka ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi,» teic Romanovskis.

Šogad «cunami» izpalika

Kopumā gan «Jaunais vilnis» Jūrmalā šogad aizvadīts mierīgi. «Iepriekšējos gados teica, ka pār Jūrmalu ir pārvēlies cunami, bet šogad tas ir tikai vilnis,» uzskata Romanovskis. Iespējams, pateicoties tam, ka tobrīd Liepājā bija «Baltic Beach Party» un sākās arī «Prāta vētras» koncertturneja — izslavētās nakts diskotēkas pludmalē apmeklējis krietni mazāks cilvēku skaits nekā iepriekšējos gados. Tādējādi arī klientu atskurbtuvē nav bijis vairāk kā citās dienās. «Mūsu uzdevums nav izķert visus iedzērušos cilvēkus uz ielas. Ja mēs strādātu ar šādu mērķi, tad visi vilcieni «Jaunā viļņa» laikā būtu jāaptur tieši pie atskurbtuves un visi pasažieri jāaiztur,» smejas pašvaldības policijas priekšnieks.

Arī īpašu incidentu nav bijis — izcēlies gan masu kautiņš, taču konflikts ātri atrisināts un astoņas agresīvākās personas aizturētas. Tiesa, šogad «Jaunā viļņa» laikā aizturēts visai daudz narkomānu — ap 40, un tā, kā teic Romanovskis, ir tikai aisberga redzamā daļa, jo laikam bez apreibināšanās cilvēki nemāk atpūsties un baudīt koncertus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu