Vasarā, kad dārzs, tirgus un veikali pilni svaigu dārzeņu, nav grūti piepildīt savu šķīvi. Lai nebūtu ilgi jāstāv pie plīts, bet varētu paēst vieglu un garšīgu ēdienu, gatavosim svaigu dārzeņu salātus.
To pamatā vislabāk ņemt dažādus lapu salātus, rukolu, ledus salātus, spinātus. Salātus var jaukt bļodā vai kārtām likt uz liela šķīvja. Droši var pievienot arī tomātus, gurķus, papriku u.c. dārzeņus. Sātīgumam jāliek siers, piemēram, mocarella, feta vai sarīvēts cietais siers.
Gardi būs salāti ar garnelēm, mazsālītu lasi vai ķilavām, kā arī ar ceptu vistu vai vītinātu šķiņķi. Pikantumu dos svaigi malti pipari un olīvas. Pāri var pārbērt saulespuķu, sezama, ķirbju vai citas sēkliņas, kā arī dažādus riekstus, bet salātus aizdarīt ar olīveļļu un balzamiko etiķi.
Labāk neizvēlēties gatavās salātu mērces,
jo tās satur daudz sāls un dažādas pārtikas piedevas. Lai dažādotu garšu, salātu mērces gatavosim paši, par pamatu ņemot eļļu vai naturālo jogurtu.
Mājās pavisam vienkārši varam pagatavot tādus visiem zināmus salātus, ko pasniedz daudzās kafejnīcās un restorānos, kā, piemēram, grieķu, tunča vai Cēzara salātus.
Protams, nedrīkst aizmirst par garšaugiem, kas piešķirs eksotiskāku garšu un bagātinās ēdienu ar vērtīgām vielām. Droši varam izmantot baziliku, raudeni, pētersīļus, selerijas, timiānu, rozmarīnu u.c.
***
Receptes
Vistas salāti
Vajadzēs: lapu salātus, ķirštomātus, gurķi, diedzējumus (redīsi, pupiņas), ceptu vistas fileju, olīveļļu, melnos piparus, citronpiparus, sāli, citronetiķi.
Kā pagatavot: sagriež gurķi un vistas fileju nelielos gabalos, saplucina salātu lapas un visu liek bļodā. Tad pievieno mazos tomātiņus un diedzējumus. Atsevišķā bļodiņā pagatavo mērci no olīveļļas, pipariem, sāls un citronetiķa. Mērci pārlej un samaisa.
Cēzara salāti ar garnelēm
Vajadzēs: galviņu romiešu salātu, 250 g notīrītu garneļu, 2 vārītas olas, nedaudz baltmaizes grauzdiņu.
Mērcei: 100 g olīveļļas, 2 olas, ½ citrona, 1 ķiploka daiviņu, 40 g rīvēta Parmas siera, 1 tējkaroti Vorčesteras mērces, melnos piparus.
Kā pagatavot: vispirms gatavo mērci. Olas vāra 4 minūtes, atdzesē aukstā ūdenī, noloba un sagriež nelielos gabalos. Pielej klāt olīveļļu, citrona sulu, sasmalcinātu ķiploku un pārējās sastāvdaļas. Visu sakuļ viendabīgā mērcē. Dažas stundas atļauj ievilkties.
Romiešu salātus saplucina palielos gabalos un izkārto salātu traukā. Virsū liek garneles, tad grauzdiņus. Pārlej mērci. Grezno ar ripiņās vai daiviņās sagrieztām olām un pārber nedaudz Parmas siera.
Grieķu salāti
Vajadzēs: salātu lapas, tomātus, sarkanos sīpolus, gurķi, nedaudz svaigu bazilika lapu, melnās olīvas, 4 ēdamkarotes olīveļļas, 50 g fetas siera.
Kā pagatavot: salātu lapas saplēš lielos gabalos un izklāj bļodas apakšā. Sīpolus sagriež gredzenos. Tomātus un gurķi sagriež lielos gabalos. Tomātus, sīpolus un gurķus liek uz salātu lapām. Pievieno olīvas un svaigas bazilika lapas. Aplej ar olīveļļu. Virsū kārto fetas siera gabalus.