Daži mīti par seksualitāti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Redakcija ir pa mirklim saņem jautājumus: «Vai tiešām ir tā un tā...?» «Vai tiesa, ka...» Ļoti bieši tās ir tikai baumas vai mīti. Tāpēc vēlreiz pastāstīsim par dažiem populāriem mītiem.

Ir atšķirība starp zināt un būt noslēpumainam jeb nezināt un slēpties dažādu aizvēsturisku mītu aizsegā.

Lū Pedžate grāmatā «Lielais O» atspēko dažus no mītiem:

Ja sieviete nav piedzīvojusi orgasmu vēl līdz pirmajām menustrācijām, tad maz ticams, ka viņa to pieredzēs jebkad vēlāk.

Nepareizi.
Daba sievietei nav noteikusi vecumu, kad viņai jāpiedzīvo pirmais un pēdējais orgasms. Aptuveni 23% sieviešu pirmo orgasmu pieredz līdz 15 gadu vecumam, bet 70% — līdz 35 gadu vecumam. Šajos skaitļos ietverti arī orgasmi, kas sasniegti masturbējot; orgasmi, ko izraisījis partneris, kairinot sievietes dzimumorgānus ar rokām vai muti, kā arī nakts sapņu un fantāziju radītie orgasmi.

Lai vīrietis izjustu orgasmu, viņam jāpanāk un jāsaglabā erekcija.

Nepareizi.
Vīriešiem pilnīgi iespējama arī sēklas noplūšana bez erekcijas.

Sievietēm, kurām iestājusies menopauze, sekss vairs neinteresē.

Nepareizi.
Menopauzes ietekme uz sievietes organismu gan var radīt nepieciešamību pēc kādām izmaiņām pāra dzimumdzīvē, taču tā vēl nebūt neliecina, ka sievietei ir zudusi interese par seksu. Šo mītu noteikti ir radījis novecojušais uzskats, ka dzimumdzīve cilvēkiem nepieciešama vienīgi pēcnācēju radīšanai.

Noteiktā vecumā dzimumdziņa izzūd.

Nepareizi.
Daudzi cienījama vecuma cilvēki dzīvo pilnvērtīgu dzimumdzīvi. Ārsts Ričards Milstens raksta par kādu pētījumu, kurā konstatēts, ka vecākajā pārī, kam joprojām bija normāla dzimumdzīve, vīrietim bija 93, bet sieviete — 88 gadi. Vecums ir tikai skaitli.

Vīrieši vienmēr ir gatavi seksam.

Nepareizi.
Vīriešiem, tāpat kā sievietēm, ir nepieciešama priekšspēle, lai panāktu atslābumu un pēc tam — uzbudinājumu. Gluži kā pēc pavēles tas notiek tikai ļoti reti.

Masturbācija izraisa impotenci.

Nepareizi.
Šis mīts, iespējams, radies Senajā Romā, kur pašapmierināšanās sita augstu vilni. Starp masturbāciju un impotenci nav nedz fizioloģiskas, nedz emocionālas, nedz garīgas saiknes.

Pastiprināts asiņu pieplūdums sēklinieku maisiņā rada impotenci.

Nepareizi.
Sēklinieku maisiņš var kļūt jūtīgs un pat sāpīgs, taču ar impotenci tam nav nekāda sakara. Vairums vīriešu itin labi zina paņēmienu, kā atrisināt šo problēmu un iztikt bez sāpoša sēklinieku maisiņa.

----------------------------------

Izmantoti materiāli no Lū Pedžates grāmatas «Lielais O».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu