Iepazīsties: sievietes dzimumorgāni!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Erots

Ja tu esi cilvēks – vienalga, lai kuras dzimumam tu piederētu, tev tas vienkārši ir jāzina! Izmanto iespēju un mācies!

Maksts

Maksts ir drīzāk potenciāla, nevis reāla telpa. Tā ir no saistaudiem un muskuļaudiem veidota aptuveni 8 centimetrus gara caurule. Taču maksts lielums var būt ļoti dažāds, un tā ir tik elastīga, ka viegli pielāgojas jebkura izmēra dzimumloceklim.

Ja dzimumlocekli ievada ļoti strauji, pirms vēl maksts izpletusies garumā un platumā, sievietei sākumā var būt grūti pielāgoties uzbriedušajam dzimumloceklim. Taču maksts turpina strauji paplašināties, un jau pēc dažām kustībām tā ir pilnīgi piemērojusies jebkura lieluma dzimumloceklim. Uzbudinājumam pastiprinoties, maksts parasti vēl vairāk izplešas platumā un garumā. Maksts paplašināšanās nedaudz samazina dzimumlocekļa kairinājumu vīrietim un maksts kairinājumu sievietei.

Maksti iekšpuse

Dzemdes kakls sadala maksts augšējo daļu priekšējā velvē, mugurējā velvē un divās sānu velvēs. Dzemdes kakls ienāk makstī caur maksts priekšējo sienu tās augšdaļā, tādēļ maksts priekšējā siena ir īsāka par mugurējo sienu un maksts mugurējā velve ir daudz dziļāka par priekšējo velvi.

Šāda maksts uzbūve dzimumakta laikā atvieglo sēklas iekļūšanu dzemdes kaklā, jo, sievietei guļot uz muguras, dzemdes kakls ir ne vien vērsts pret sēklas strūklu, bet arī burtiski peldas sēklā, kas sakrājas mugurējā velvē. Dzimumakta laikā dzimumlocekļa kustības ir vērstas galvenokārt uz mugurējo velvi, tādējādi dzemdes kakls tiek pasargāts no iespējamiem bojājumiem.

Maksti no iekšpuses klāj bieza gļotāda, kura veido dziļas krokas. Maksts gļotādas šūnas satur glikogēnu — cietes paveidu. Nekaitīgie mikrobi, kuri normāli dzīvo makstī, pārvērš glikogēnu pienskābē un padara maksts sekrētu nedaudz skābu. Šādā skābā vidē kaitīgie mikrobi nespēj dzīvot un vairoties. Jebkura iejaukšanās šajā smalkajā ekoloģiskajā līdzsvarā, piemēram, maksts skalošana, var radīt kairinājumu, iekaisumu, izdalījumus un alerģiskas reakcijas.

Lai gan maksts gļotādā dziedzeru nav, seksuālā uzbudinājuma laikā maksts samitrinās ar sviedriem līdzīgu šķidrumu. Veselai sievietei maksts gļotādas nolobījušās šūnas kopā ar dzemdes kakla gļotām un maksts izsvīdumu veido normālos maksts izdalījumus, kuriem nav ne krāsas, ne smakas.

Uzskata, ka maksts iekšpuses augšdaļā, tieši aiz kaunuma kaula, atrodas īpaši erektilie audi, kuru kairināšana rada pavisam citādu orgasmu.

Lielie priekštelpas dziedzeri un urīnizvadkanāls

Lielie priekštelpas dziedzeri jeb Bartolīna dziedzeri atrodas aiz maksts tās sānos. Šo dziedzeru izvadkanāli atveras starp lielajām kaunuma lūpām un jaunavības plēvi, tie piegādā mitrinošas gļotas maksts priekštelpai.

Urīnizvadkanāls atrodas maksts priekšējās sienas apakšējā daļā, tādēļ maksts sienas nobrāzums dažkārt izraisa urīnizvadkanāla iekaisumu un augšupejošo infekciju, kas var beigties ar urīnpūšļa vai pat nieru iekaisumu. Maksts mugurējās sienas vidējā trešdaļa ir cieši saistīta ar taisno zarnu, bet iegurņa pamata cēlājmuskuļi maksts vidējā daļā savijas ar maksts sienas muskuļiem un izveido galveno maksts balstu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu