Daži vārdi par hiperseksualitāti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Dažiem indivīdiem seksuālu piedzīvojumu ar pastāvīgo partneri šķiet par maz, un viņi trūkstošo baudu kompensē, kā nu kurš māk: dažs strādā virsstundas, cits aizraujas ar mākslu, cits biežāk pacilā glāzīti, vēl cits skalda malku vai sper sānsolīšus.

Taču ir cilvēki, kam allaž pietrūkstošo seksuālo baudu kompensē tikai un vienīgi izteikti seksuālas darbības. Šiem cilvēkiem piemīt hiperseksualitāte.  Seksuāla tieksme bez konkrēta objekta  Hiperseksualitāte jeb hiperpotencēmija ir patoloģiski paaugstināta dzimumtieksme un paaugstināta spēja just orgasmiskus pārdzīvojumus.

Kā uzsver seksologi, cilvēki ļoti reti šādu kaiti iegūst iedzimtības ceļā. Parasti hiperseksualitāti rada bojājumi smadzenēs, un tie var rasties gan pēc pārslimotām infekcijas slimībām, gan pēc fiziski iegūtām galvas traumām. 
Šiem cilvēkiem dzimumuzbudinājums vienmēr rodas neatkarīgi no indivīda saprātīgajām vēlmēm, un to var raksturot kā lēkmjveidīgu. Dzimumtieksmi turklāt var izsaukt pat no seksa ļoti attālināti objekti.

Piemēram, sievietēm, kam piemīt hiperseksualitāte, seksuālas vēlmes var radīt ne tikai atrašanās vīriešu sabiedrībā vai sarunas ar erotisku pieskaņu, bet viņas var just nepārvaramu dzimumtieksmi, uzmetot skatienu maziem puišeļiem, dažādiem sadzīves priekšmetiem, kuru forma kaut tikai daļēji līdzinās kaut kam stiepti cilindriskam.

Kaut gan, kā apstiprina mediķu prakse, nav retums, ka pie paaugstinātas seksualitātes par dzimumtieksmes izraisītāju var kļūt gan pavisam neitrāls dzīvs vai nedzīvs objekts, gan kāda skaņa, smarža vai smaka, arī savdabīgas taustes izjūtas.   Pie visa vainīgi hormoni   Hiperdzimumtieksmes rezultāts ir bieži orgasmi, kurus gan nevar uzskatīt par pilnvērtīgiem. Baudas kulminācija ir ar viļņveidīgu raksturu, t. i., orgasmiskās sajūtas ātri rodas un tikpat ātri plok, nesniedzot apmierinājuma sajūtu, bet tikai uz brīdi dodot atelpu no pastāvīgi neremdināmās dzimumvēlmes.

Anekdošu cienīga tēma — sievietes seksuālā uzvedība klimaksa periodā. Protams, ir bieži novērojumi, ka Balzaka vecuma sievietēm dzimumtieksme ir izteiktāka nekā jaunībā, un tam ir daudz objektīvu iemeslu, teiksim, sieviete jūtas daudz brīvāka, atraisītāka, nebaidās no iespējamas grūtniecības, vai arī viņa vienkārši ir sajutusi seksa garšu. Arī izmaiņas hormonālajā sfērā dara savu.

Taču, ja klimaksa laikā līdzsvars starp sieviešu un vīriešu hormoniem mainās pārāk strauji un ar lielu pārsvaru par labu vīriešu dzimumhormoniem, tad vajag meklēt palīdzību pie speciālistiem.  Donžuānisms — psihiska slimība  Paaugstināta dzimumtieksme var tikt novērota arī pie psihiskām saslimšanām. Īpašu vietu var piešķirt tā sauktajam donžuānisma sindromam.

Donžuānisms ir tieksme pēc jaunām erotiskām uzvarām pār vīriešiem vai sievietēm. Var gadīties, ka šī sindroma pamatā arī ir slimīgi sakāpināta dzimumtieksme, bet pārsvarā tā ir savas nepilnvērtības vai mazvērtības neapzināta slēpšana.

Arvien jauni seksuālie partneri slimajam indivīdam ir nepieciešami tikai tāpēc, lai viņš varētu pats sev pierādīt savu erotisko pievilcību. Paradoksāli, ka ar donžuānismu sirgstošie apspiež savas patiesās jūtas un netuvojas tam cilvēkam, kuru mīl. Pēc psihoanalītiķu domām, tieši patieso jūtu apspiešana noved pie šis saslimšanas, jo slimīgās izjūtas tikai pastiprinās, ja indivīds nesaņem seksuālo un emocionālo gandarījumu.

Arvien biežāk donžuānisma sindromu var novērot gados jaunām, fiziski veselām un agri seksuāli nobriedušām sievietēm, kuras jūt vajadzību pēc vairākiem dzimumaktiem dienā. Arī viņu izjustais orgasms ir savdabīgs — tas ir viļņveidīgs, ilglaicīgs vaginālais orgasms, kurš var turpināties pat stundām. Šādos gadījumos novilkt robežu starp normu un patoloģiju nav iespējams.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu