Arodbiedrības valdībai dod pēdējo iespēju [papildināta]

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) dos valdībai vēl vienu iespēju risināt savstarpējo dialogu un gaida, ka tā nākamās otrdienas sēdē atsauks [s:19895], piektdien pēc valdes sēdes paziņoja LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Krīgers norādīja, ka visi jautājumi ir jārisina dialoga ceļā, tāpēc LBAS valde piektdien nolēmusi dot valdībai iespēju atgriezties pie sarunu galda un konsultēties ar sociālajiem partneriem.
Un ja valdība atsauks savu lēmumu par algu iesaldēšanu, tad tā varēs atgriezties nulles punktā un atsākt diskusiju. Bet ja šādu lēmumu valdība tomēr otrdienas sēdē nepieņems, tad arodbiedrības būs daudz emocionālākas visam, kas sekos turpmāk. Pirmā reakcija valdības negatīvas atbildes rezultātā varētu sekot Nacionālajā trīspusējās padomes sēdē, kas notiks nākamtrešdien.

Jautāts, vai tiešām LBAS cer, ka valdība atsauks ceturtdien pieņemto lēmumu, Krīgers  norādīja: «Cik naivi tas lēmums tika pieņemts, tik naivi viņu varētu atcelt».

Viņš arī kritizēja premjerministru Ivaru Godmani, ka viņš sociālos partnerus ignorē pilnībā un arodbiedrību priekšlikumi netiek ņemti vērā. «Šobrīd dialogs ir vispār apstājies,» viņš secināja.

Turklāt, valdībai, pieņemot šādu lēmumu par algu iesaldēšanu, cietēji varētu būt ne tikai sabiedriskajā sektorā strādājošie, bet arī privātajā sektorā strādājošie. Jo privātie uzņēmēji seko līdzi valdības darbībām un atdarina to, līdz ar to arī privātajā sektorā strādājošajiem darba devējs varētu samazināt sociālās garantijas.

LBAS joprojām paliek arī pie savām prasībām – ienākumu neapliekamā minimuma noteikšanu vismaz 60% apmērā no valstī noteikt minimālās mēnešalgas apmērā. Kā arī inflācijas koeficientam būtu jāatbilst reālajai inflācijai un cilvēkiem šī inflācija ir jākompensē.

Krīgers gan atzina, ka pašreiz ministru prezidenta demisijas pieprasījums nav aktuāls, taču tas varētu aktualizēties nākamnedēļ- atkarībā no tā, kādu lēmumu valdība pieņems.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu