Rīgā uzsāk darbu Kinoakadēmija

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

 Rīgā, Dzirnavu ielā 20 15. septembrī tika atklāta KinoAkadēmija – vieta, kur jebkurš interesents var apgūt kino valodu pie Latvijas izcilākajiem kino zinātājiem. KinoAkadēmijas dzimšanas diena tika svinēta Kinoforuma «Arsenāls» laikā.

Pēc oficiālām runām pasākuma viesi, kuru vidū bija daudz sabiedrībā pazīstamu personu – mākslinieku, kinokritiķu, fotogrāfu, uzņēmēju - tika aicināti noskatīties «Arsenāla» filmu «Asinssaite». Retro mūziku pasākumā spēlēja grupa Beat-Retro-Scratch. Atklājot KinoAkadēmiju, tika pārgriezta īpaša lente – kinolente, ko turēja divi Čarliji Čaplini.

Kā pastāstīja KinoAkadēmijas dibinātāja Tatjana Boguševiča, šī būs unikāla vieta visā Baltijā, kur māca nevis uzņemt filmas, bet skatīties tās: «Kino ir sava, īpaša valoda, un lai to izprastu un gūtu pilnvērtīgu estētisku baudu no skatīšanās, ir nepieciešama īpaša lasītprasme. KinoAkadēmijas uzdevums ir palīdzēt visiem, kas vēlas to apgūt. Un drūmie Latvijas rudens un ziemas vakari ir īstais laiks, lai gremdētos kino pasaulē».

«Arsenāla» prezidente Elvita Ruka savā atklāšanas runā uzsvēra, ka ļoti būtiska ir iniciatīva audzināt un izglītot skatītāju. «Mēs filmas rādām, un Kinoakadēmija tās skatās – ideāls pamats ilgstošai draudzībai.»

Pasākumā uzstājās arī ārzemju viesi. Krievu režisore Marina Razbežkina atklāja, ka vienīgā valsts pasaulē, kur kino izglītība iekļauta skolu mācību programmā, ir Francija, un ka tas ir milzīgs robs visā izglītības sistēmā visā pārējā pasaulē. Igaunijas Kinofonda pārstāvis Tristan Priimagi izteica cerību, ka Kinoakadēmijas darbība būs ideāla vieta, kur apgūt ekrāna mākslas uztveršanu, analīzi un baudīšanu.

KinoAkadēmija atdzīvina skaisto Rīgas kinolektoriju tradīciju – ar to atšķirību, ka šeit galvenais uzsvars tiek likts nevis uz atsevišķām tikšanās reizēm ar kinoekspertu ievadrunu un filmas skatīšanos, bet uz regulāriem kino kursiem. Ir trīs tipu programmas:

• Pamata kursi. Pamata kursi sastāv no vairākiem lekciju cikliem. Pirmais lekciju cikls, ko lasa Viktors Freibergs, ir veltīts kino kā īpašu zīmju un kodu sistēmai. Kādiem paņēmieniem kino kā ilūziju māksla spēj skatītājam radīt iespaidu, ka viņš nevis pasīvi vēro ekrānu, bet dzīvo tajā, nonāk gluži citā pasaulē? Kā kino spēj runāt par abstraktām lietām? Otrais lekciju cikls, ko lasa Inga Pērkone-Redoviča, ir veltīts vēstījumam un idejai kino - filmu mākslinieciskās izteiksmes līdzekļu kopumam, apskatot un analizējot atsevišķus filmu radīšanas elementus to stilistiskajā daudzveidībā un vēsturiskajā attīstībā. Trešais lekciju cikls, ko lasa Agris Redovičs, ir veltīts dažādiem kino žanriem un virzieniem. 
• Specializētie kursi, kas veltīti īpašai tēmai vai paredz īpašu pieeju kādai tēmai kino.
• Atsevišķas lekcijas un tikšanās. Pirmās tikšanās -  ar kinokritiķi Anitu Uzulnieci.

Katras programmas ietvaros nodarbības notiek reizi nedēļā, darba dienu vakaros, no plkst.19.00 līdz 21.00, KinoAkadēmijā, Dzirnavu ielā 20. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu