Noraida ziņas, ka Latvijā siltumtarifi ir augstāki nekā Skandināvijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Centrālās siltumapgādes tarifi Skandināvijas valstīs ir augstāki nekā Latvijā vai Lietuvā, portālu «Apollo» informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Tomēr mazāki varētu būt Skandināvijas iedzīvotāju ikmēneša maksājumi par siltumu, jo liela uzmanība tiek veltīta energoefektivitātes nodrošināšanai.

Otrdien publiskajā telpā izskanēja ziņa, ka Baltijas valstīs siltumenerģija esot dārgāka nekā Skandināvijā. Lietuvas Siltuma piegādātāju asociācijas pārstāvis izteicis viedokli, ka Baltijas valstīs iedzīvotāji gaidāmajā apkures sezonā par siltumenerģiju maksās vairāk nekā Skandināvijā.

No internetā pieejamās informācijas par atsevišķu pilsētu siltumapgādes tarifiem redzams, ka Zviedrijā vai Dānijā tie ir ap 50-55 Ls/MWh, kamēr Lietuvas speciālista minētā cena Lietuvā - 47 Ls/MWh, un, kā ziņots iepriekš, no 15.oktobra Rīgā plānota cena - 45,57 Ls/MWh. Tā kā Baltijas valstīm piegādājamās gāzes cena ir pietuvojusies Eiropas līmenim, arī siltumenerģijas tarifu starpība ir sarukusi.

SPRK piekrīt Lietuvas Siltuma piegādātāju asociācijas pārstāvja teiktajam, ka dzīvojamās mājas Skandināvijā ir labāk siltinātas un tāpēc patērē mazāk enerģijas. Līdz ar to iedzīvotājiem, kas Latvijā dzīvo slikti siltinātās ēkās, faktiskie mēneša maksājumi arī pie zemāka tarifa var izrādīties lielāki nekā līdzvērtīgas platības siltinātiem dzīvokļiem Skandināvijā ar dārgākiem tarifiem.

Tas, ka enerģijas cenas Skandināvijā jau ilgstoši ir salīdzinoši augstas, kā arī plašā izpratne par vides aizsardzību ir motivējusi ieguldīt enerģijas taupīšanā. Latvijā enerģijas taupīšanas ziņā vēl ir daudz neizmantotu iespēju.
 


 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu