«Arsenāls» noslēdzies

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Buls

Sestdien, 20. septembrī, kinoteātra «Rīga» Lielajā zālē notika svinīga «Arsenāla» noslēguma ceremonija, kurā tika paziņoti žūrijas balvu ieguvēji, izlozēti laimīgie skatītāji, kuri dosies «airBaltic» sponsorētajā ceļojumā divām personām uz Venēciju nākamgad rudenī, kā arī festivāla galvenā balva 20 000 ASV dolāru apmērā un īpašās balvas.

«Arsenāla» balvas:

*Austrijas vēstniece Latvijā Hermīne Popellera pasniedza balvu 1500 eiro apmērā labākajam Baltijas debitantam, un to saņēma Juris Poškus par filmu «Monotonija».
*FIPRESCI žūrijas balva Baltijas konkursa skatē tika piešķirta filmai «Vogelfrei» (režisori: Jānis Kalējs, Jānis Putniņš, Anna Viduleja, Gatis Šmits) un starptautiskā konkursa skatē — filmai «Andalūzija» (režisors Alēns Gomī).
*«Interfilm» žūrija izteica īpašu atzinību Rabina Bahrani filmai «Lūžņu bode» un par labāko filmu starptautiskā konkursa skatē atzina Karlosa Reigadas režisēto «Klusā gaisma» — vienu no šā gada «Arsenāla» programmas visvairāk skatītajām filmām. Par spilgtāko Baltijas konkursa skates filmu žūrija atzina Ilmara Rāga «Klasi» un atzinību izteica Edmunda Jansona īsmetrāžas dokumentālajai animācijas filmai «Čiža acīm».
*Baltijas konkursa skatē par labāko dokumentālo filmu žūrija atzina igauņu režisora Prīta Valkna filmu «Pretvēja nams», par labāko animācijas filmu — Edmunda Jansona «Čiža acīm», par labāko spēlfilmu «Rudens balle», režisors Veiko Eunpū. Par labāko Baltijas filmu tika atzīta režisoru Jāņa Kalēja, Gata Šmita, Jāņa Putniņa un Annas Vidulejas filma «Vogelfrei». Balvu un 5000 eiro pasniedza Rietumu bankas viceprezidente Inga Šīna.
*Skatītāju balvu ieguva Ilmara Rāga «Klase», un izlozē tika noteikts laimīgais uzvarētājs — Eduards Gavars, kas kopā ar vēl vienu cilvēku nākamā gada rudenī dosies uz Venēciju. Balvu pasniedza «air Baltic» korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags,  uzsverot, ka kino tāpat kā lidojumi ļauj pārvietoties laikā un telpā, sniedzot jaunas izjūtas un negaidītus piedzīvojumus.
*«Arsenāla» galvenā balva 20 000 ASV dolāru apmērā kā allaž tika izlozēta, uzsverot, ka visas starptautiskā konkursa skates filmas ir vienlīdz pelnījušas galveno balvu. Uz skatuves tika aicināts katras filmas pārstāvis, kas lielākā vai mazākā mērā saistīts ar filmu. Marina Razbežkina — filmas «Grava» režisore, Latvijas populārākais meksikānis, pavārs Havjērs Garsija kā «Klusās gaismas» pārstāvis, filmai «Cits» — cita kinofestivāla pārstāvis Radža Činals no Indijas, «Andalūzija» — Francijas Kultūras centra direktors Žans Luī Lepretrs, filmai «Antena» —–Latvijas TV dīva Kristīne Želve, Dimitris Karakacanis filmas «Mazie dievi» režisors, «Es» galvenās lomas tēlotājs un scenārists Alekss Brendemuls, Vita Krastiņa — «Arsenāla» atlases komisijas sekretāre un «Salomes galva» «Arsenāla» atklāšanas ceremonijā kā filmas «Dereks» pārstāve. Austrijas vēstniece Latvijā Hermīne Popellera pārstāvēja filmu «Par ūdeni: cilvēki un dzeltenās kannas», Kanādas vēstnieks Latvijā Skots Heteringtons — «Manu Vinipegu», «Arsenāla» programmētāja Šarlote Līduma — «Ploju», anonīmais pionieris — filmu «Izrāde». «Lūžņu bodes» galvenā varoņa prototips Latvijā bija Pauls Ārgalis, «Arsenāla» programmgrupas vadītāja Sonora Broka pārstāvēja filmu «Nelaimei dzimusī», Krievijas televīzijas zvaigzne un filmu izplatīšanas kompānijas vadītājs Sems Kļebanovs — «Hortenu» un Živile Galego, filmas līdzproducente, — «Grēku apvārdošana». Kā jau «Arsenālam» piederas, balva tika izlozēta neparastā veidā — katrs filmas pārstāvis izvēlējās savu kafijas tasīti, un vienā no tām «Arsenāla» prezidente Elvita Ruka bija paslēpusi ziedlapiņu. Pēc starta signāla visi nodevās kafijas degustācijai un laimīgā kafijas tasīte izrādījās nokļuvusi pie Paula Ārgaļa, filmas «Lūžņu bode» pārstāvja.

Pēc svinīgās ceremonijas tika demonstrēta Sergeja Ovčarova filma «Dārzs», kas veidota pēc Antona Čehova lugas «Ķiršu dārzs» motīviem. «Arsenāla» prezidente Elvita Ruka filmas režisoram pasniedza īpašo «Arsenāla» balvu «Par radošo enerģiju», kas palīdzējusi uzburt tik skaistu Dārzu, kura noskaņā tika veidota arī «Arsenāla» noslēguma ceremonija — ar zaļu zālienu, rožlapiņu lietu un ķiršu ziediņu, ko savā kafijas tasē atrada filmu «Lūžņu bode» prototips Latvijā Pauls Ārgalis.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu