Kurš bērns ģimenē tu esi? (Jaunākie un vecākie bērni)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA - AFI

Vairāku pētījumu rezultāti ir pierādījuši, ka cilvēka raksturs, tas, kā cilvēks uztver pasauli un kā veido attiecības ar citiem cilvēkiem, ir atkarīgs no tā, kurš bērns pēc kārtas viņš ir piedzimis savā ģimenē.

Jaunākie bērni ģimenē

Arī pieauguši viņi joprojām mazliet paliek bērni. Jautri un bezrūpīgi, katrā ballītē viņi ir aplidošanas centrs. Būdami nemiera gari, jaunākie mīl pārmaiņas, darbību un piedzīvojumus. Viņi ir gādīgi un sirsnīgi un, tāpat kā citiem, arī sev vēl tikai labu.

Jaunākajiem bērniem ir daudz draugu un paziņu, viņi ir sociāli aktīvi un spēj būt ļoti šarmanti. Atbildība viņiem tikai tad kaut ko nozīmē, ja tā palīdz atrast cilvēku, ko vainot savā vietā. To viņi ir perfekti iemācījušies, dzīvojot kopā ar vecākiem, brāļiem un māsām.

Attiecībās viņiem ir svarīga jautrība. Tai pašā laikā viņi grib, lai pret viņiem izturas nopietni un ņem vērā. Jaunākajiem bērniem svarīgi, lai attiecības nebūtu monotonas, viņiem vajadzīga darbība, pārmaiņas. Viņiem ļoti patīk, ja kāds palīdz gan kaut ko darīt, gan pieņemt lēmumus.

Viņi ilgāk bauda pieaugušo uzmanību. Jaunākais pieradis saņemt vairāk palīdzības no citiem nekā pārējie bērni. Psiholoģiskie pētījumi rāda, ka jaunākie bērni ir piekāpīgāki, paklausīgāki, piesardzīgāki un apdomīgāki augsta riska apstākļos. Iespējamas grūtības ar lēmumu pieņemšanu un pašdisciplīnu, jo vienmēr līdzās ir kāds gudrāks un vecāks.

Bieži jaunākie bērni sūdzas, ka viņi netiek ņemti nopietni. Viņi bieži tiek atgrūsti, jo ir mazākie. Bieži viņiem nepaskaidro lēmumus, kas pieņemti viņu sakarā, tāpēc viņi spēj būt labi novērotāji un izdarīt pārsteidzošus secinājumus par citiem.

Vecākie bērni ģimenē

Viņi ir patstāvīgi, neatkarīgi, vairāk gatavi riskēt, pašpaļāvīgi, orientēti uz sasniegumiem, enerģiski, ar tendenci dominēt, godkārīgi. Tai pašā laikā vecākajiem bērniem ir tieksme justies atbildīgiem par citu labklājību. Viņiem gribas uzsvērt likumu un noteikumu svarīgumu, lai viss notiktu pareizi.

Vecāki no saviem pirmdzimtajiem parasti gaida daudz vairāk nekā no pārējiem. Virzīti pretī lieliem panākumiem, viņi ar ledainu pašdisciplīnu un milzīgu gribasspēku tiecas pēc panākumiem un karjeras. Viņi bieži ir perfekcionisti.

Vecākajiem bērniem ir tendence justies vientuļiem un atšķirīgiem. Attiecībās viņiem ir svarīga neatkarība. Viņiem patīk, ja paši var pieņemt lēmumus un pēc sava prāta rīkoties ar savu dzīvi. Tā kā viņi ir perfekcionisti, viņiem vajag, lai viss notiktu pēc noteikumiem, piemēram, lai partneris neaizmirstu norunātās tikšanās laiku utt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu