«Kaupo» dodas otrajā braucienā apkārt pasaulei

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.baltsails.com

Paredzēts, ka 1. novembrī — deviņas vasaras pēc vēsturiskā 1999. gada 31. oktobra, kad pirmā Latvijas jahta pacēla buras mūsu zēģelētāju pirmajam kuģojumam apkārt pasaulei, — katamarāns «Kaupo» atkal dosies braucienā ap zemeslodi.

Jahtas kurss šoreiz nolikts nevis virzienā no austrumiem uz rietumiem kā toreiz, bet pretējā virzienā — no rietumiem uz austrumiem. Paredzētais kuģojuma maršruts: Rīga–Laspalmasa–Riodežaneiro–Rio Grande do Sul–Tristana da Kunja–Keiptauna (Labās Cerības rags)–Fremantle (Austrālija)–Melburna–Velingtona (Jaunzēlande)–Puertomonta (Čīle)–Chile fiords–Hornas rags–Buenosairesa–Rio Grande do Sul–Azoru salas– Rīga. Domājams, ka ceļojuma kopējais ilgums varētu būt apmēram divi gadi.

«Kaupo» komandā ir divi iepriekšējā pasaules apbrauciena dalībnieki — tāljūras jahtu kapteinis Aleksandrs Popovs un radiste Svetlana Timofejeva, kas pildīs arī jahtas pavāra pienākumus. Pārējie tik garā reisā dosies pirmo reizi. Starp šiem burātājiem būs «Kaupo» būvētāja un ilggadējā kapteiņa Valda Grenenberga-Grīnberga (19.12.1936–13.05.2005) dēls bocmanis Aigars Grenenbergs un mehāniķis Nikolajs Vederņikovs, kuri paredzējuši veikt visu plānoto distanci, kā arī jahtu kapteinis Vladimirs Parhomenko un Artūrs Korņejevs. Daļa komandas brauciena laikā mainīsies. Vēlmi piedalīties šajā pasākumā izteicis arī fotogrāfs Viktors Gržeškevičs un ASV pilsonis Linards Kārkliņš.

Laikā starp abiem braucieniem četrus gadus galvenokārt direktora Leonīda Kopila vadītās firmas «ĻEKON» teritorijā Rīgā, Ventspils ielā 26, ilga katamarāna remonts. Tā gaitā, iespēju robežās ņemot vērā pirmajā pasaules apbraucienā gūto pieredzi, jahtas korpusi aplīmēti ar divām stiklauduma papildkārtām, mainīta masta atbalstkopnes konstrukcija, uzstādīta papildu sija, nomainīts stacionārais motors.

Pēc tam korpusus pārveda uz Mangaļsalu, kur jahtkluba «Auseklis» teritorijā montāžas laukuma vietu laipni ierādīja Nikolajs Butvilo. Nesavtīgu palīdzību «Kaupo» remonta darbos sniedza daudzi cilvēki, bez kuru atbalsta plānotais brauciens diezin vai būtu sagatavots. «Kaupo» komanda viņiem visiem izsaka vissirsnīgāko pateicību.

Tāpat kā pirmajā reizē arī šoreiz pasaules apbraucējiem oficiālu sponsoru nav. Bet tāpat kā toreiz iespēju robežās viņus atbalsta līdzjutēji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu