Francijas skatuves arhitektūra izstādē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Franču arhitektūra skatuves mākslai no Luksemburgas līdz Riodežaneiro, no Sanktpēterburgas līdz Pekinai, no Lucernas līdz Kopenhāgenai. Žana Nuvela, Kristiāna de Portcamparka, Dominika Perro un daudzu citu izcilu franču arhitektu projektētās koncertzāles, filharmonijas un teātri no 15. oktobra līdz 15. novembrim apskatāmi Rīgā, galerijā BETANOVUSS pie AB dambja, izstādē «Arhitektūras skati — mūsdienu Francijas skatuves arhitektūra».

Izstāde veidota Francijas dalībai Starptautiskajā Arhitektūras biennālē Sanpaulu 2007. gadā. Biennāles ekspozīcija pielāgota ceļojošas izstādes formātam un savu ceļojumu sāk Rīgā — pilsētā ar mērķi kļūt par Baltijas kultūras metropoli un tālejošiem plāniem kultūras infrastruktūras attīstībai.

Izstādes kurators, arhitekts, žurnālists un kritiķis Rafaels Magrū (Rafaël Magrou) raksta: «Izstādei, kas veidota no lielformāta projekcijām un elektroniskās informācijas ierīcēm individuālai lietošanai, ir divi galvenie uzdevumi. Pirmais ir izteikt teātru un citu kultūras iestāžu izaicinājumus mūsdienu arhitektūras kontekstā. Modernā «dzīvā māksla» palīdz izskaidrot tās stilu dažādību un attīstību, komplekso un pārsteidzošo kultūras sajaukumu starp mākslas izpausmēm. Otrs izstādes uzdevums ir izcelt skatuves iestudējumu vajadzībām jaunuzceltās ēkas kā Francijā, tā ārpus tās. Izstāde ataino trīsdesmit četrus arhitektoniskos risinājumus, trīsdesmit četras atsauces uz neskaitāmiem seniem un moderniem mītiem, pastāstot oriģinālu stāstu par šo ēku jauno statusu pilsētvidē un to sociālo ietekmi.»

«Pasauli pārņēmusi savāda apsēstība būvēt koncertzāles. Visā pasaulē patlaban tiek plānotas vai būvētas aptuveni 160 koncertzāles. Prestižs, vecu un jaunu pilsētu sacensība, iespējams, ir racionālāks izskaidrojums nekā pēkšņa vēlme klausīties bezcerīgi ierobežotu repertuāru,» tā izstādes aprakstā norāda Žans Vermeils, mūsdienu arhitektūras un mūzikas kritiķis.

Sekojot šai tendencei un apzinoties, ka pievilcīga kultūrvide un attīstīta kultūras infrastruktūra ir būtiska mūsdienu sabiedrības attīstības sastāvdaļa, kas tieši ietekmē ikviena indivīda dzīves kvalitāti, arī Latvijā līdz ar Rīgas jaunajiem «trīs brāļiem» — Latvijas Nacionālo bibliotēku, Rīgas koncertzāli un Laikmetīgās mākslas muzeju — tiks būvētas jaunas un rekonstruētas esošās kultūras būves pilsētās, kas ir nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centri.

Izstādē «Arhitektūras skati — mūsdienu Francijas skatuves arhitektūra» pirmo reizi vienkopus apskatāmas topošās Latvijas koncertzāles: Rīgas koncertzāle, «Lielais dzintars» Liepājā, Ziemeļkurzemes centrs Ventspilī un Austrumlatvijas koncertzāle Rēzeknē.

Izstādi «Arhitektūras skati — mūsdienu Francijas skatuves arhitektūra» Rīgā piedāvā Francijas vēstniecība Latvijā un Francijas Kultūras centrs, sadarbībā ar kultūras un mākslas projektu «Noass».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu