KNAB pārbaude par Vīķes-Freibergas dāvanām bijusi maksimāli pavirša

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Kļūst skaidrāks, kāpēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kategoriski atsakās nodot atklātībai pārbaudes rezultātus par Vairas Vīķes-Freibergas saņemtajām un īsi pirms viņas prezidentūras beigām par nederīgām pasludinātajām dāvanām: no Valsts prezidenta kancelejas saņemti dokumenti rāda, ka KNAB pārbaude bijusi maksimāli pavirša un virspusēja.

KNAB veica pārbaudi par bijušās Valsts prezidentes V. Vīķes-Freibergas saņemtiem un pagājušā gada jūlija sākumā viņas kancelejas toreizējo vadītāju par «ekspluatācijai nederīgiem» atzītiem pulksteņiem — 300 latu vērtu Šveices prezidenta dāvinātu pulksteni, kurš pirms V. Vīķes-Freibergas pilnvaru beigām pēkšņi izrādījās mitruma skarts un nederīgs, kā arī nepilnus tūkstoš latus vērtu «Rado» markas pulksteni, ko V. Vīķe-Freiberga izmantoja visu prezidentūras laiku, bet kas divas dienas pirms viņas pilnvaru beigām pēkšņi tika atzīts par galēji nolietotu un ieguvušu veselu virkni neatgriezenisku defektu. Tāpat pārbaude tika veikta par V. Vīķes-Freibergas valsts vizītes laikā Marokā saņemtu gleznu.

Pēc pārbaudes veikšanas KNAB izmeklētājs Kaspars Dreimanis pieņēma lēmumu kriminālprocesu par šiem faktiem nesākt, lai gan rokaspulksteņu norakstīšanā bijuši pārkāpumi, «nepilnīgi un kļūdaini dokumentējot darbības ar pamatlīdzekļiem». Šāda KNAB izmeklētāja lēmuma pamatojums bija — dāvanas noteikti neesot bijušas vērtas tādas summas, par kādām tās sākotnēji novērtējuši eksperti, turklāt rokaspulksteņi pēc to norakstīšanas noteikti esot «utilizēti jeb iznīcināti».

KNAB arī pēc atkārtota pieprasījuma kategoriski atteicās paskaidrot, uz kādu dokumentu un faktu pamata izdarīts šāds secinājums. Tagad, pēc oficiālas atbildes saņemšanas no Valsts prezidenta kancelejas, kura atklātībai nodevusi arī savas uz KNAB informācijas pieprasījumu sniegtās atbildes, kļuvis skaidrs, ka KNAB rīcībā vispār nav bijis nekādu dokumentu, kas apliecinātu, ka rokaspulksteņi tiešām tikuši iznīcināti, nevis palikuši eksprezidentes īpašumā (kā jau ziņots, vienam «nederīgajam» un «iznīcinātajam» pulkstenim ļoti līdzīgs laikrādis vēl šogad fotogrāfijās fiksēts uz V. Vīķes-Freibergas rokas).

Valsts prezidenta kanceleja KNAB veiktajā izmeklēšanā biroja izmeklētājam ir sniegusi ziņas, ka tās rīcībā nav nekādu dokumentu, kas liecinātu, ka pulksteņi tiešām ir tikuši iznīcināti. «Šīs vēstules sagatavošanas brīdī Valsts prezidenta kancelejas rīcībā nav pietiekamas informācijas, lai sniegtu pamatotu skaidrojumu uz visiem Jūsu jautājumiem, un atbilde sagatavota pieejamās informācijas ietvaros,» KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāju Jutu Strīķi informējis toreizējais kancelejas vadītājs Eduards Stiprais.

Taču, lai gan KNAB nav nodoti nekādi dokumenti, kas apliecinātu pulksteņu iznīcināšanas faktu vai arī sniegtu ziņas par tehniskiem apstākļiem, kādos šāda iznīcināšana Valsts prezidenta kancelejā vispār būtu iespējama, KNAB izmeklētājs K. Dreimanis vienalga nonācis pie secinājuma, ka pulksteņi esot «utilizēti jeb iznīcināti». Turklāt oficiālajā slēdzienā par atteikumu sākt kriminālprocesu K. Dreimanis īpaši norādījis, ka šis viņa lēmums neesot pārsūdzams.

Pēc tam gan K. Dreimanis, gan J. Strīķe atteicās sniegt atbildes uz jautājumiem, kādā tieši veidā un ar kādām metodēm pārbaudes laikā noskaidrots, ka rokaspulksteņi ir iznīcināti un vai KNAB ir vērsies ar pieprasījumu pēc šādas informācijas Valsts prezidenta kancelejā un saņēmis šo iznīcināšanu apstiprinošus dokumentus.

KNAB nevēlējās atbildēt arī uz jautājumiem, kādā tieši veidā un ar kādām metodēm pārbaudes laikā noskaidrots, ka KNAB iesniegtajās fotogrāfijās uz V. Vīķes-Freibergas rokas redzamais rokaspulkstenis nav viņai oficiāli dāvinātais laikrādis un kādus pulksteņu jomas ekspertus KNAB aptaujājis, lai iegūtu ekspertu atzinumu par šo pulksteņu defektu bojājumiem un nolietojuma pakāpi.

K. Dreimanis un J. Strīķe nevēlējās atbildēt arī uz jautājumiem, uz tieši kādas informācijas pamata KNAB izmeklētājs secinājis, ka V. Vīķei-Freibergai uzdāvinātā glezna viņas valsts vizītes laikā Marokā toreizējai prezidentei pasniegta «ārpus Valsts prezidenta pienākumu pildīšanas jeb V. Vīķes-Freibergas brīvajā laikā».

Arī šīs nevēlēšanās sniegt atbildes iemeslus tagad parāda Valsts prezidenta kancelejas oficiālā atbilde: izrādās, ka KNAB izmeklētājs nemaz nav pieprasījis informāciju no Valsts prezidenta kancelejas. Pašlaik LR Ģenerālprokuratūrā ir iesniegta jauna sūdzība par KNAB veiktās izmeklēšanas paviršo un formālo norisi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu