Jūrmalas mēru Trenci izdod kriminālvajāšanai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Jūrmalas pilsētas prokuratūrai jūnijā sāktā kriminālprocesa materiālus, rosinot saukt pie kriminālatbildības nesen amatā iecelto Jūrmalas mēru, bijušo Jūrmalas Domes Ekonomikas un attīstības nodaļas vadītāju Ģirtu Trenci par dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

Par šādu pārkāpumu pienākas cietumsods uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz simt minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena līdz trim gadiem.

Kā portālu «Apollo» informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļā, izmeklēšanā noskaidrots, ka toreizējais Jūrmalas Domes Ekonomikas un attīstības nodaļas vadītājs, būdams vienīgais pašvaldības kapitālsabiedrības kapitāla daļu turētāja pārstāvis SIA «Jūrmalas slimnīca» un pilnvarots pieņemt kapitālsabiedrības dalībnieku sapulces lēmumus, veicis tīšas darbības, kas acīmredzami pārsniedz viņam ar normatīvajiem aktiem piešķirto tiesību un pilnvaru apjomu un ir pretrunā ar likumā noteikto.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka šā gada martā «Jūrmalas slimnīcas» dalībnieku ārkārtas sapulcē Jūrmalas Domes amatpersona kā pašvaldības vienīgais pārstāvis pieņēmusi lēmumu slēgt mierizlīgumu kādā kriminālprocesā, kurā apsūdzība konstatējusi, ka uzņēmuma valdes priekšsēdētāja noziedzīgo darbību dēļ cietušajai — «Jūrmalas slimnīcai» — nodarīts materiāls kaitējums 23 660 latu apmērā.

Pieņemot šo lēmumu, amatpersona samazināja pašvaldības kapitālsabiedrībai atlīdzināmo kompensāciju līdz 11 000 latu, tādējādi «Jūrmalas slimnīcai» un Jūrmalas pašvaldības budžetam kopumā radot zaudējumus ne mazāk kā 12 660 latu apmērā, norāda KNAB. Šāds mierizlīgums, kas noslēgts, pamatojoties uz šo lēmumu, ir pretrunā likuma prasībām.

KNAB secinājis, ka saskaņā ar Jūrmalas pilsētas Domes lēmumiem un saistošajiem noteikumiem, amatpersona veica pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvja funkcijas un šajā konkrētajā gadījumā varēja pieņemt lēmumu par izlīguma slēgšanu starp «Jūrmalas slimnīcu» un tās bijušo valdes priekšsēdētāju, bet ievērojot arī likumā noteikto, ka rīcībai ar pašvaldības kapitālsabiedrības līdzekļiem jābūt tādai, lai mērķi sasniegtu ar mazāko finanšu līdzekļu un mantas izlietojumu.

KNAB uzsver, ka ir pietiekams pamats uzskatīt, ka, neņemot vērā Jūrmalas Domes juristu sniegtos skaidrojumus, Jūrmalas prokuratūras brīdinājumā norādīto un Domes sēdēs atsevišķu deputātu izteiktos iebildumus, amatpersona ar savām darbībām tīši rīkojusies pretēji normatīvajiem aktiem un apzināti virzījusi šāda mierizlīguma noslēgšanu, apzinoties, ka lēmumus kā kapitāla daļu turētāja pārstāvis viņš pieņem viens, ka atsakās vismaz no 12 660 latiem «Jūrmalas slimnīcas» un pašvaldības budžetā kopumā un ka prokuratūra ir brīdinājusi par sekām, kas var iestāties pēc šāda mierizlīguma noslēgšanas.

Tādējādi amatpersona esot rīkojusies pretēji saviem uzdevumiem un pienākumiem, tai skaitā Jūrmalas pašvaldības uzticētajam pienākumam kā Jūrmalas pilsētas Domes Ekonomikas un attīstības nodaļas vadītājam pārvaldīt pašvaldības kapitālsabiedrības un pieņemt pašvaldības kapitāla daļu turētāja lēmumus, nepārkāpjot tiesību aktos noteiktās robežas.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB rosina sākt kriminālvajāšanu pret aizdomās turēto amatpersonu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu