Skip to footer
Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis
Iesūti ziņu!

Klasiskais mājas kvass 7 stundās!

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Jāņu ēdienkarte ir tradīcijām bagāta - tajā lieliski iederas gan brīvā dabā uz grila pagatavoti ēdieni, gan pašu rokām gatavoti sieri, alus, pīrāgi un citi gardumi. Viens no šādiem gardumiem ir mājas kvass - lūk, šefpavāra Normunda Baranovska recepte.

6 porcijas

Nepieciešams

  • Ūdens – 3,5 l (vislabāk izmantot avota ūdeni)

  • Rudzu maize - 500 g

  • Cukurs - 200 g

  • Rozīnes - 1 sauja

  • Raugs - 20 -25 g

  • Rudzu milti - 1 glāze

Pagatavošanas laiks: 7 h.

Pagatavošana

  1. Sagriez rudzu maizi nelielos gabaliņos un kaltē cepeškrāsnī 130 grādu temperatūrā tik ilgi, lai tā nedaudz apbrūninās

  2. Aplej rudzu grauzdiņus ar siltu ūdeni un atstāj uz vismaz 3 stundām

  3. Nokās iegūto šķidrumu.

  4. Atsevišķā traukā liec rudzu miltus, pievieno cukuru, raugu un vēl nedaudz silta ūdens.

  5. Atstāj siltā vietā uz vismaz 1 stundu, lai raugs sāk «atdzīvoties».

  6. Pievieno raugu no rudzu maizes nokāstajam ūdenim, pievieno rozīnes un apklāj trauku ar marli.

  7. Atstāj kvasu siltā vietā, lai sāktos rūgšana, uz aptuveni 3-4 h.

  8. Nokās kvasu un liec ledusskapī atdzesēties.

  9. Nu tavs mājas kvass ir gatavs!

    Ieteikumi

    Lai uzlabotu vai dažādotu kvasu, vari pievienot arī zaļumus, žāvētus augļus, ķimenes vai pat iesalu.

    Lai kvass iznāktu dzirkstošs, pirms likšanas ledusskapī iepildi to pudelēs.

    Ņem vērā, ka šis ir ātrais, dzīvais kvass, tāpēc to nebūtu ieteicams glabāt ilgāk par vienu dienu.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu