Aiz pieprasījuma Godmanim valdība neklupšot, pārbaudījums būs budžets

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Tas, ka šobrīd ir ekonomiski grūti laiki un politiķiem ir pārliecība, ka arī potenciāli nākamo valdību Valsts prezidents Valdis Zatlers, visticamāk, tāpat uzticētu vadīt pašam Ivaram Godmanim (LPP/LC), lielā mērā nosaka šīs koalīcijas vienotību.

Tāpēc gan šodien, kad izskatīs opozīcijas rosināto pieprasījumu premjeram Ivaram Godmanim, gan, kas jo būtiskāk, — rīt, kad galīgajā lasījumā paredzēts pieņemt valsts budžetu, valdības krišana nedraudot. Tiesa, pilnīgas pārliecības par to nebūs līdz pēdējam brīdim, jo Tautas partija un Zaļo zemnieku savienība (ZZS) saistībā ar budžetu joprojām nav radušas kopīgu valodu pašvaldību investīciju jautājumā.

Tautas partijas deputāti nespējot saprast, kā varot tikt dalīta nauda projektiem, kuri vispār ir ārpus valdības apstiprinātā saraksta, kā to savos priekšlikumos piedāvā «zaļie zemnieki». Tādēļ Tautas partijā galīgais lēmums par rīcību netika pieņemts arī vakar frakcijas sēdē, un, pēc frakcijas priekšsēdētāja Māra Kučinska teiktā, skaidrība par budžeta likteni acīmredzot būšot piektdienas rītā. Tad pirms budžeta izskatīšanas Saeimā notiks frakciju padomes sēde. Viņš gan arī vairākkārt uzsvēra, ka izgāzt budžetu būtu bezatbildīgi. Līdzīga pozīcija ir ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājam Augustam Brigmanim. Zaļie zemnieki iespītēties netaisoties, bet pie Saeimas Budžeta komisijā lemtā gan pieturēšoties «punktu pa punktam». Taču, pēc viņa domām, «nekas te nevar noiet greizi». Pagājušajā otrdienā viesnīcā «Reval Hotel Latvia» ar politiku un budžetu saistītie jautājumi «tautpartijiešu» un ZZS politiķu starpā esot pārrunāti arī pie pusdienu galda.

«Jābūt pašnāvniekam, lai valdību gāztu; gāzēji neiegūs labu oreolu,» vakar «Neatkarīgajai» atzina A. Brigmanis. Tieši ar to viņš skaidro arī opozīcijas vilcināšanos spert izšķirošo soli saistībā ar jau šodien izskatāmo jautājumu par pieprasījumu I. Godmanim par situāciju valdēs un padomēs. Jāatgādina, ka saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli tam var pievienot arī demisijas pieprasījumu. Pieprasījuma iesniedzēju pārstāve, «Pilsoniskās savienības» deputāte Sandra Kalniete «Neatkarīgajai» sacīja, ka partijas rīcība būšot atkarīga no tā, kādas garantijas premjers sniegšot saistībā ar šā jautājuma risināšanu. Pašlaik izskatoties, ka valdības plānos ir reformu novilcināšana līdz pašvaldību vēlēšanām. Tomēr viņas teiktajā par iespējamo demisijas pieprasījumu bija saklausāms piesardzīgums. Kā futbola bumbu šo jautājumu viena otrai pārspēlē arī citas opozīcijas partijas — «Jaunais laiks» un «Saskaņas centrs», norādot, ka priekšlikumu atbalstīšot, ja to rosinās cita partija. Taču noprotams, ka nopietni šādu jautājumu partijas neapsver, vairāk uzmanības veltot rīt gaidāmajai Saeimas sēdei, kurā izskatīs budžetu. Lai arī valžu un padomju jautājums ir «Pilsoniskās savienības» aktualizēts, šīs partijas piesardzīgums tiek skaidrots ar zināmu aprēķinu — jo vai tad «Pilsoniskā savienība», kas no opozīcijas partijām ir I. Godmaņa valdībai tuvāka nekā citas, tādā veidā palikšot labā atmiņā, ja būs jāveido nākamā valdība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu