Krimināltiesību eksperts: paustās bažas par lata stabilitāti nav krimināli sodāmas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Paustās bažas par nacionālās valūtas stabilitāti nevar būt krimināli sodāmas, aģentūrai LETA sacīja krimināltiesību eksperts Andrejs Judins.

Pēc iepazīšanās ar plašsaziņas līdzekļos izplatīto informāciju par Drošības policijā (DP) sāktajiem kriminālprocesiem saistībā ar iespējamiem mēģinājumiem destabilizēt valsts finanšu sistēmu Judins šajos gadījumos nav saskatījis noziedzīga nodarījuma sastāvu.

Kā ziņots, aizdomās par baumošanu saistībā ar lata devalvāciju DP ir aizturējusi Ventspils augstskolas Finanšu un grāmatvedības katedras lektoru Dmitriju Smirnovu, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, ziņo laikraksts «Telegraf». Pasniedzējs aizturēts saistībā ar vietējā laikrakstā «Ventas Balss» ekspertu diskusijā pausto viedokli un prognozēm par Latvijas ekonomikas attīstību, banku un kreditēšanas sistēmas nākotni.

«Es biju ļoti pārsteigts par to lektoru. Manā skatījumā, tur nekāda [noziedzīga nodarījuma] sastāva nav, un vispār dīvaini, ka kaut kas tāds notiek,» sacīja Judins.

Tāpat viņš pauda neizpratni par otru DP sākto kriminālprocesu, kad kāds estrādes mākslinieks, būdams uz skatuves, it kā aicinājis no divām Latvijas bankām izņemt naudu. Savukārt mūziķa menedžere norāda, ka nekāds aicinājums no mākslinieka koncerta laikā nav izskanējis.

«Lai kaut kādu lietu skaitu nodrošinātu, policija sāk kriminālprocesu, kaut gan nekādam procesam nav jābūt,» pieļauj Judins.

«Ir pants, kas tieši radīts, lai aizsargātu mūsu finanšu sistēmu, un, ja kāds apzināti izplata nepatiesu informāciju, viņu var saukt pie atbildības. Zinot tik daudz, cik es zinu, es šajos gadījumos neredzu noziedzīga nodarījuma sastāvu,» aģentūrai LETA norādīja aptaujātais krimināltiesību eksperts.

Judins uzsver, ka «šis pants nav domāts, lai ķertu kaut kādus tantukus uz ielas, kas šaubās par saviem 50 latiem bankas kontā». Tāpat viņš uzskata, ka minētais pants neattiecas arī uz žurnālistiem, kas raksta par finanšu jautājumiem, jo mums esot tiesības kaut ko arī apšaubīt.

Eksperts norāda, ka Krimināllikuma pantam par nepatiesu ziņu izplatīšanu par Latvijas finanšu sistēmas stāvokli «ir pilnīgi cita loģika» un «tas rakstīts ar pavisam citu domu».

«Es saprotu DP loģiku — nekādu šaubu nedrīkst būt. Vienkārši visiem tagad jāslavē, ka mums ir stabila valūta, visas stabilas bankas un tā tālāk. Tikko jūs paziņosiet kādam par šaubām, tā būs kriminālatbildība. Tā ir ļoti aplama likuma idejas interpretācija,» uzskata Judins.

Viņa izpratnē «šo pantu var piemērot tad, ja, piemēram, jums ir sava banka un jūs gribat, lai konkurentiem būtu slikti. [..] Jūs sāksiet, teiksim, gatavot kaut kādu kampaņu, lai konkurents būtu zaudējumos».

«Tai jābūt apzinātai darbībai, bet šeit — joki, šaubas, un tad cilvēki sāk procesu. Vienkārši kauns par policijas rīcību,» norāda Judins, piebilstot, ka Latvijā «ir ļoti daudz procesu, kas ierosināti pēc ļoti nopietniem pantiem saistībā ar ļoti nenopietniem gadījumiem».

Viņaprāt, ja tiek meklēts vainīgais, tad tas jādara citur un nevar saukt pie atbildības cilvēku, ka viņam ir bažas un vienkārši pajoko. «Es ceru, ja policija šādas lietas nevar saprast, tad to izpratīs prokuratūra vai tiesa un aizturētajiem sodu nepiemēros,» sacīja Judins, bet piebilda, ka līdzīgos gadījumos ir bijuši arī notiesājoši spriedumi.

«Lai notiesātu cilvēku, ir jāpierāda ne tikai tas, ko viņš izdarījis, bet jāpierāda noziedzīgā nodarījuma sastāvs. Taču tas prasa, lai būtu nodoms nevis runāt, bet gan apzināti izplatīt tādu nepatiesu informāciju,» skaidroja eksperts.

LETA jau ziņoja, ka DP patlaban izmeklē divus kriminālprocesus saistībā ar iespējamiem mēģinājumiem destabilizēt valsts finanšu sistēmu.

Vienā gadījumā informāciju par iespējamo lata nestabilitāti 9. novembrī Jelgavas kultūras namā izplatījis kāds estrādes mākslinieks. Kā norāda DP, šis mākslinieks, būdams uz skatuves, aicinājis no divām Latvijas bankām izņemt naudu.

Kā liecina interneta vidē atrodamā informācija, šajā dienā Jelgavā uzstājās grupa «Putnu balle».

Kā aģentūrai LETA norādīja grupas menedžere un mūzikas izdevniecības «Antena» direktore Anete Kalniņa, nekāds aicinājums koncertā no grupas dalībniekiem nav izskanējis. «Kā jau ierasts koncertos, mākslinieki komunicē ar klausītājiem, ar humoru «apceļot» gan sevi, gan visapkārt notiekošo. Grupa nospēlēja divas dziesmas, un pirms trešās dziesmas ar nosaukumu «Ejam tālāk» Kārlim Būmeistaram bija nepieciešams noskaņot ģitāru, tāpēc Valters Frīdenbergs sāka sarunu ar publiku. Tā brīža aktuālā lieta par Parex banku un dziesmas teksts uzvedināja viņu ar humoru pateikt, ka visi tagad trakos un skries uz bankomātiem, taču vispirms lai noklausās koncertu. Zālē esošie saprata ar humoru pateikto un smējās. Tas nebija nekāds uzmudinājums,» sacīja Kalniņa.

DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa informēja, ka izmeklēšanas laikā tika noskaidrota persona, kas šo uzsaukumu ir izteikusi. Persona ir nopratināta kā persona, pret kuru ir sākts kriminālprocess.

Otrā gadījumā kriminālprocess sākts par kādā laikrakstā izplatīto informāciju saistībā ar iespējamu lata devalvāciju.

DP turpina pārbaudes arī par citiem gadījumiem par nepatiesas informācijas izplatīšanu, arī interneta komentāros, kas izskanējuši publiskajā telpā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu