Arī ārvalstu mediji raksta par Drošības policijas rīcību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Vairāki ietekmīgi plašsaziņas līdzekļi pasaulē pievērsuši uzmanību nesenajiem notikumiem, kad Latvijas Drošības policija (DP) aizturēja pasniedzēju Dmitriju Smirnovu un pratināja mūziķi Valteru Frīdenbergu par it kā nepatiesu ziņu izpaušanu saistībā ar valsts finanšu sistēmu, ceturtdien ziņo laikraksts «Diena». Ārvalstu plašsaziņas līdzekļi gan ironizē, gan pauž neizpratni par notikušo.

«Arestēt jebkuru ekonomistu, kurš piedāvā pesimistisku analīzi. Kāpēc gan Buša administrācija par to neiedomājās?» tā savā blogā raksta Nobela prēmiju ekonomikā ieguvušais amerikāņu ekonomists Pols Krugmens, tādējādi ironizēdams par Smirnova aizturēšanu pēc tam, kad viņš bija paudis kritisku informāciju par Latvijas Banku un lata stabilitāti.

Šim notikumam plašu aprakstu veltījis arī ietekmīgais laikraksts «The Wall Street Journal», akcentējot, ka Latvija, izvēlējusies «nepieredzētu soli» kā apturēt krīzi, aizturēdama ekonomistu «par to, ka viņš bijis pārlieku pesimistisks».

Norādīts, ka iepriekš liela daļa spekulāciju par Latvijas finanšu sistēmu vēlāk izrādījušās patiesas. Piemēram, pēc apgalvojumiem par Latvijas Banku sektora stabilitāti Latvija pagājušajā mēnesī pārņēma Parex banku un pēc nolieguma, ka būs vajadzīga Starptautiskā Valūtas fonda palīdzība, valdība tiešām sākusi sarunas ar to.

Finanšu ministrija (FM) laikrakstam norādījusi, ka tic — DP modrība liks sabiedrībai padomāt divreiz, pirms izplatīt baumas par bankām. «Tas ir iebiedēšanas veids,» teicis FM valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis.

Novembra beigās par notikušo rakstīja vairāki citi starptautiskie plašsaziņas līdzekļi, piemēram, atsaucoties uz ziņu aģentūru APA, notikušajam materiālu veltīja arī viens no lielākajiem Austrijas laikrakstiem «Der Standard».

Savukārt Smirnovs laikrakstam atzinis, ka interese no starptautiskajiem masu saziņas līdzekļiem bijusi liela — viņam zvanījuši žurnālisti ne tikai no «The Wall Street Journal», bet arī no Lietuvas, Polijas un Spānijas, kuri esot brīnījušies, «kā demokrātiskā valstī kaut kas tāds var notikt».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu