«Latvenergo» cels elektrības tarifus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Latvenergo» nākamgad gatavojas paaugstināt elektroenerģijas tarifus, Latvijas Televīzijas raidījumā «100. pants» atzina «Latvenergo» prezidents Kārlis Miķelsons.

Uzņēmuma vadītājs uzsvēra, ka celt tarifus neesot «Latvenergo» pašmērķis. Tas tiekot darīts, lai sabalansēti strādātu un iegūtu līdzekļus attīstībai. «Latvenergo» peļņa domāta attīstībai, jo tam nav citu veidu, kā šādus līdzekļus iegūt.

Taujāts, par cik tarifi varētu pieaugt, Miķelsons izteicās, ka «spekulēt ar skaitļiem šajā brīdī nav korekti». Vēl tiekot vērtēts, vai tarifus varētu paaugstināt par 10, 20 vai 30%. Tarifu pieaugums, visticamāk, varētu tikt veikts nākamā gada otrā pusē, sacīja Miķelsons.

Uzņēmuma darbības rādītāji šogad pasliktinājušies, ko pamatā noteikusi neizdevīgā gāzes iepirkuma cena, tāpēc esot pat zināma tendence strādāt ar zaudējumiem. Uzņēmumam šogad esot 14 miljonu latu zaudējumi tikai nelabvēlīgās gāzes cenas dēļ, tāpēc Miķelsons arī nenoliedza iespēju, ka šo gadu «Latvenergo» varētu noslēgt ar zaudējumiem.

«Latvenergo» esot iespējama arī darbinieku skaita samazināšana. Kā skaidroja Miķelsons, koplīgums ar darbiniekiem paredz, ka katru gadu tiek kompensēts inflācijas pieaugums 100% apmērā, šogad tas prasītu vēl 14 miljonus latu, kuru uzņēmumam nav, tāpēc joprojām turpinoties sarunas ar arodbiedrībām. Ja neizdosies vienoties, uzņēmumam nekas cits neatlikšot, kā samazināt strādājošo skaitu.

Miķelsons informēja, ka «Latvenergo» sācis veidot jaunu logo, uzsverot, ka šajos tirgus apstākļos tas esot nepieciešams un šis ir īstais laiks, lai investētu līdzekļus šādās aktivitātēs.

LETA jau ziņoja, ka šā gada 1. aprīlī stājas spēkā jaunie «Latvenergo» elektroenerģijas tarifi, kas paredz elektrības cenu pieaugumu par vidēji 37,6%.

Laikā, kad strauji augušas dažādu pakalpojumu un preču cenas, elektroenerģijas tarifi gala lietotājiem iepriekš tika mainīti 2006. gada 22. novembrī, un tie stājās spēkā pagājušā gada 1. janvārī, nepieciešamību celt maksu par elektrību pamatoja uzņēmums. Nepieciešamību celt tarifus diktējot importētās elektroenerģijas cenu kāpums un obligātā elektroenerģijas iepirkuma izmaksu pieaugums, ko nosakot gāzes cenas pieaugums.

Elektroenerģijas tarifi iedzīvotājiem šogad palielinājās no 5,1 santīma par kilovatstundu līdz 7,1 santīmam par kilovatstundu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, jeb par 39,2%.

Kā ziņots, «Latvenergo» koncerna pelņa 2007. gadā sasniedza 9,4 miljonus latu, kas bija par 14,6 miljoniem latu mazāk nekā gadu iepriekš, liecina uzņēmuma akcionāru apstiprinātais pagājušā gada finanšu pārskats.

Koncerna ieņēmumi pērn sasniedza 361,6 miljonus latu, kas bija par 69,5 miljoniem latu jeb 24% vairāk nekā 2006. gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu