Vai zini, kā gliemeži vairojas? (25)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Apceļojot Latviju, var uzzināt daudz ko jaunu, kā arī atsaukt atmiņā skolas laikā mācītas, bet tagad aizmirstas lietas. Tas attiecas gan uz latvisko kultūras mantojumu, gan mūsu dzimtenes dabu, piemēram, interesanto gliemežu vairošanos un piepju izplatību.

Mežotnes pils apkārtnes dabas taku iepazīšanu sākam, izmēģinot pontonu tiltu pār Lielupi. Lai būtu droša iešana, jāpārvietojas diezgan uzmanīgi un ievērojot vairāku metru distanci starp gājējiem. Pretējā gadījumā tilts sāk pamatīgi šūpoties un iešana kļūst pārāk nestabila.

Upes vidū zied baltās ūdensrozes.

Šķērsojuši tiltu, kas darbojas tikai vasaras sezonā, nonākam pie Mežotnes pils. Pakāpjoties augšup, pāri Liepupei redzams Mežotnes pilskalns.

No pilskalna paveras skaists panorāmas skats uz Mežotnes pili
No pilskalna paveras skaists panorāmas skats uz Mežotnes pili Foto: TVNET

Pilskalna pakājē atrodas labiekārtots avotiņš, bet augšpusē - piknika un skatu vietas.

Apkārtnē pamanām vairākus pilsētniekiem mazāk pazīstamus augus, piemēram, aromātiskos savvaļas ķiplokus, kalmes, ūdens mētras. Augu smarža ir tik izteikta, ka rokas smaržo vēl vēlu vakarā.

Mežotnes pilskalnā var apskatīt arī milzīgas piepes
Mežotnes pilskalnā var apskatīt arī milzīgas piepes Foto: TVNET

Soļojot pa meža taku no Mežotnes pilskalna līdz Vīna kalnam, gids un Latvijas Lauku tūrisma asociācijas «Lauku ceļotājs» pārstāvis Juris Smaļinskis pievērš uzmanību vairākām Latvijai raksturīgām dzīvām būtnēm.

Gliemežiem patīk dzīve Mežotnes apkārtnē
Gliemežiem patīk dzīve Mežotnes apkārtnē Foto: TVNET

Viens no tiem ir parastais gliemezis. Atklājot, ka parasti tūristiem patīk stāsti par vairošanos un seksu, Juris arī šoreiz mudina grupas dalībniekus atcerēties, kā TO dara gliemeži. Viņš atgādina, ka vīngliemeži ir hermafrodīti. Tas nozīmē, ka vienā gliemezī apvienojies gan sievišķais, gan vīrišķais.

Gliemezim nebūtu vajadzīgs otrs gliemezis, lai viņš tiktu pie pēcnācējiem. Taču daba ir gudra - lai pēcnācēji būtu stipri un veseli, gliemeži tomēr pārojas.

Mīlas rotaļu laikā gliemežu pāris apmainās ar «mīlas bultām».

Gliemežu ķermeņos nonāk mazas kaļķa adatiņas. Pēc tam apaugļotie gliemeži izrok bedrītes, kurās pasauli ierauga jaunā paaudze.

"Lauku ceļotāja" pārstāvis rāda dažādus interesantus Latvijas dabas elementus
"Lauku ceļotāja" pārstāvis rāda dažādus interesantus Latvijas dabas elementus Foto: TVNET

Ejot pa dabas taku starp Vīna kalnu ar Mežotnes pilskalnu, var justies kā odu SPA.

Ap koka laipu, kas ved pa Lielupes ielejas pamatkrasta lejasdaļu, sapulcējies tik daudz odu, ka bez niezošajiem kodumiem saulītē iznāk tikai tie grupas dalībnieki, kuri Lieldienās pamatīgi šūpojušies.

Lielupes tuvumā atrodam vairākas spāres kāpura čauliņas
Lielupes tuvumā atrodam vairākas spāres kāpura čauliņas Foto: TVNET

Mežotnes pilskalna apkārtne ir viena no tām vietām, ko «Lauku ceļotājs» iesaka apskatīt, esot Zemgales pusē.

Vairāk informācijas

Te varat izlasīt par vēl vienu interesantu apskates objektu Zemgales pusē.

Mežotnes pilskalna apkārtni TVNET apskatīja Latvijas Lauku tūrisma asociācijas «Lauku ceļotājs» organizētajā braucienā projekta «Kultūras mantojuma vērtību un potenciāla veicināšana Latvijas lauku tūrismā» ietvaros.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu