Zebras Mērija un Vaka-Vaka jau iejutušās jaunajā mājvietā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas zoodārza jaunās iemītnieces – nepilnu gadu vecās zebras Mērija un Vaka-Vaka – jau iejutušās jaunajā mājvietā un sāk komunicēt ar publiku.

Rīgas zoodārza pārstāve Laura Līdaka piektdien, informējot par zebru meiteņu gaitām pirmajās dienās Rīgā, žurnālistiem pastāstīja, ka zebru meitenes Rīgā ieradās jau pirms nedēļas – 20.maijā – un nākamajā rītā mierīgi iegāja savā jaunajā mājvietā – stallī bantengu mājā, kur viņas mājos līdz savannas ekspozīcijas ietvaros paredzētās zebru mājas uzcelšanai.

Zebras ir tramīgi dzīvnieki, taču triju dienu laikā jau iepazinušas stallim pieguļošos pagalmus, tāpat vairs tik ļoti nebaidās no apmeklētājiem. Mērija, kas ir pusotru mēnesi vecāka par Vaku-Vaku, jau pirmajās dienās ierādījusi savu galveno lomu jaunajā vietā.

Šonedēļ zebru barības klāstu papildinājusi arī svaiga zāle, taču vēl viņu ēdienkartē ir arī āboli, speciālas granulas un siens. Savukārt apmeklētāji lūgti nebarot dzīvniekus ar maizi, kāpostlapām vai saldumiem, jo tie var kaitēt, sacīja zoodārza pārstāve.

Pagaidām Mērija un Vaka-Vaka būs vienīgās Rīgas zoodārza zebras, taču līdz ar jaunās zebru mājas uzbūvēšanu viņām iecerēts piepulcēt vēl dažas zebru meitenes. Kad viņas būs sasniegušas četru vai piecu gadu vecumu, varēs domāt arī par zebru puikas klātbūtni un cerēt uz jaunas strīpaino dzīvnieku paaudzes parādīšanos.

Abas pusmāsiņas Mērija un Vaka-Vaka dzimušas 2010.gadā Reines zoodārzā Vācijā. Tālo ceļojumu viņas pārcieta labi, lai gan uztraukums zoodārza darbinieku sirdis urdīja līdz pat izlaišanas brīdim. Zebru meitenes ceļojumu uz Rīgu no Vācijas gaidīja jau kopš rudens.

Rīgas zoodārzā zebras atgriezušās, pateicoties "Narvesen" un "Preses apvienības" organizētajai akcijai, kas sākās 1.maijā un turpināsies līdz oktobrim. No katras "Narvesen" nopirktās akcijas rotaļlietas trīs santīmi tiks ziedoti Rīgas zooloģiskajam dārzam. Akcijā iegūtie līdzekļi paredzēti zebru transportēšanas un ērtas pagaidu mītnes labiekārtošanas izdevumu segšanai, kā arī citu Āfrikas dzīvnieku dzīves apstākļu uzlabošanai Rīgas zoodārzā.

Jau vēstīts, ka finansējuma trūkuma dēļ atliktais Āfrikas savannas projekts tika aktualizēts, kad 7.janvārī ugunsgrēkā Rīgas zooloģiskā dārza zebru mājā gāja bojā trīs zebras, trīs strausi un dižantilope. Ugunsgrēks, visticamāk, izcēlās elektrobojājumu dēļ; zebru mītne tika apsildīta ar elektriskajām sildiekārtām.

Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides komitejas deputāti atbalstījuši 65 740 latu piešķiršanu Rīgas zooloģiskā dārza Āfrikas savannas kompleksa būvprojekta izstrādei un 43 tūkstošu latu piešķiršanu ugunsdzēsības signalizācijas sistēmu ierīkošanai Rīgas zooloģiskā dārza celtnēs. Tos paredzēts piešķirt gada otrajā pusē līdz ar domes budžeta grozījumiem. Tie vēl jāatbalsta arī RD Finanšu un administrācijas lietu komitejai.

Saskaņā ar RD Mājokļu un vides departamenta pašreizējiem aprēķiniem Rīgas zoodārza Āfrikas savannas būves īstenošanas kopējās izmaksas ir 851 940 latu (ar PVN).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu