Apgraizīšana. Labi vai slikti?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Erots

Nereti dzirdētas runas, ka apgraizīti vīrieši mīlējoties gūst lielāku baudu.

Kas apgraizīšanas gaitā īsti notiek? Pārkārusies priekšāda tiek nogriezta nost, dzimumlocekļa gals vairs nav aizsargāts. Neapsegtā galviņa vairs nav tik mikla kā tad, kad to sedza priekšāda. Arī jutīgums parasti nedaudz mazinās.

Vēl nesen dažās valstīs bija pieņemts apgraizīt priekšādu, jo daudzu slimību izcelsmē tika vainota smegma, dzimumorgānu tauku dziedzera sekrēts un nolobījušās ādas daļiņas. Arī Anglijā privileģēto šķiru dēli tiek guldīti zem naža.

Vācijā turpretī vairākums vīriešu priekšādu saglabā, lai gan pašlaik jaunu vīriešu vidū skaitās moderni apgraizīšanās nolūkos likties zem skalpeļa. Nedaudzie apgraizīšanas pētījumi atklāj, ka dzimumloceklim visumā ir vienalga, vai tā gals ir apsegts vai kails.

99 procenti heteroseksuālu vīriešu par to nesūdzas. Vienīgi runājot par uzņēmību pret AIDS, liekas, ka priekšādas apgraizīšana vīriešus vairāk pasargā no aplipšanas. Pētnieki atklājuši, ka neapgraizīti vīrieši inficējas 2,5 līdz 8 reizes biežāk nekā apgraizītie.

Apgraizīties vai ne? Vai tiešam apgraizīšanas neatstāj nekādu ietekmi uz dzimumlocekli? Atskan balsis, kas apgalvo, ka esot liela atšķirība, vai mīlējās ar priekšādu vai bez tās. Jutīgā dzimumlocekļa galviņa ar laiku norūdoties. Turklāt galviņas apakšmalā ir josla, kas ļoti jutīgi reaģē uz pieskārieniem.

«Ja apgraizot tiek nogriezts par daudz ādas, līdz vienam milimetram no galviņas malas», protams, visa erogēnā zona ir pagalam, ir pārliecināts nīderlandiešu vīriešu ārsts Bo Kolsets. Viņš ir pārliecināts, ka ķirurgi un urologi nezināšanas dēļ vēl aizvien pārāk bieži šajā kritiskajā vietā nogriež par daudz ādas. Nav izslēgts, ka, nogriežot malu, tiek pārgriezta vesela virkne jutīgu nervu. Tieši no tā daudzi pieauguši vīrieši baidās.

Bo Kolsets dod padomu: «Jācenšas vienu centimetru ādas zem galviņas malas atstāt neskartu.» Taču dažam labam šis padoms, iespējams, jau nāk par vēlu…

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu