Vai Donam jau rezervēta vieta «Eirovīzijā»?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Harijs Briedis

«Eirovīzijas» nacionālās atlases pusfinālā iekļuvušo dziesmu autori pirms pāris nedēļām no LTV saņēma epastu ar «kurvīti», tas ir, informāciju par Latvijas nepiedalīšanos šā gada konkursā.

Taču šonedēļ pēkšņi parādījās ziņas, ka, visticamāk, Latvija arī šogad tomēr startēs šajā pasākumā. Bez tam, iespējams, ka aizkulisēs jau ir noskaidrots, kas šogad pārstāvēs Latviju šajā prestižajā pasākumā, — pēc «VZ» rīcībā esošās neoficiālās informācijas, tam tiek gatavots Dons.

Autori visu uzzina pēdējie

«Eirovīzijas» oficiālā mājaslapa ziņo, ka Latvija šogad tomēr piedalīsies «Eirovīzijas» starptautiskajā konkursā, kura fināls notiks Maskavā. Klīst runas, ka LTV šādā veidā demonstrē savu spēku: likvidēšot vien nacionālo atlasi, bet uz Maskavu tikšot sūtīts televīzijas izraudzīts cilvēks — nacionālās atlases organizatori esot panākuši vienošanos ar Raimondu Paulu, kurš tomēr «Eirovīzijai» rakstīšot dziesmu, un Maskavā par «Jauno vilni» mēģinās revanšēties Dons.

Arī dziesmu tekstu autors Guntars Račs bija dzirdējis dažādas baumas saistībā ar «Eirovīzijas» nacionālo atlasi, taču pagaidām tās nevēlas komentēt. «Ja nacionālā atlase tiek atcelta, bet Latvija kādu sūtīs uz Maskavu, tad tam kādam ir jābūt no tiem, kuri izturēja pirmo atlases kārtu un ir to 21 dziesmu autoru vidū, kas jau ir nosaukti,» sarunā ar «VZ» norādīja Račs. «Mani ļoti sarūgtina televīzijas attieksme pret autoriem, kuri par visu notiekošo vai nenotiekošo uzzina paši pēdējie. Mani nepārsteigtu, ja LTV šādi nolemtu rīkoties (sūtot uz finālu pašu izraudzītu pretendentu), tomēr šāda LTV attieksme pret mūziķiem būtu ļoti bezatbildīga, un nākamreiz vairs nebūs autoru, kas (konkursā) ieguldīs savu darbu.»

Jā vai nē «Eirovīzijai»?


Jāatgādina, ka nesen sabiedriskās televīzijas gaišie prāti nolēma «nocirst» līdzekļus skatītāju iemīļotajai un nīstajai «Eirovīzijai», paziņojot, ka tiks atsaukta mūsu valsts dalība šī gada konkursa finālā Maskavā. Turklāt šāds lēmums tika pieņemts brīdī, kad jau bija noskaidroti nacionālās atlases pusfinālu dalībnieki. Pašmāju mūziķi gan ir pārāk kūtri, lai tiesātos un pieprasītu kompensācijas par ieguldīto darbu pēkšņi nobremzētajam konkursam, turklāt 16. decembrī izdotais LTV vadības lēmums tā arī neradīja skaidrību, vai Maskavā gaidāmajā «Eirovīzijā» piedalīsies Latvijas pārstāvji. «Pārtraukt valsts bezpeļņas SIA «Latvijas televīzija» rīkoto Eiropas Raidorganizāciju asociācijas konkursa «"Eirovīzijas» dziesmu konkurss 2009» Latvijas 2009. gada nacionālo atlasi. Atzīt, ka nolikums «Par Latvijas nacionālo atlasi «Eirodziesma 2009» un Latvijas dziesmas — uzvarētājas sagatavošanos un piedalīšanos «"Eirovīzijas» dziesmu konkursā 2009» ir zaudējis spēku,» vēstīts LTV lēmumā.

Taču šīs nedēļas sākumā LTV notikusi apspriede, pēc kuras, kā liecina jau minētajā «Eirovīzijas» oficiālajā mājaslapā ievietotās ziņas, nolemts «Eirovīzijā» tomēr piedalīties. No pasākuma kuratores Ivetas Lepeško šonedēļ «VZ» nekādu papildu informāciju iegūt neizdevās, jo LTV galīgo lēmumu paziņos tikai pirmdien. Atbildot uz jautājumu par iespējamo Paula dalību «Eirovīzijā», Lepeško izklausījās visai samulsusi: «Es par to neko nezinu: LTV lēmums būs zināms pirmdien, bet par Paula iespējamo dalību jūs varat vaicāt viņam pašam.»

Klubiem iespēja pelnīt

Kamēr notiek šīs spēlītes, «Eirovīzijas» zīmolu veiksmīgi sāk izmantot naktsklubi, rīkojot tematiskās ballītes. Un kāpēc gan ne? Lēmums atcelt «Eirovīziju» neilgi pēc tam, kad jau bija noskaidroti pusfināla dalībnieki, daudzus autorus un mūziķus atstāja nejēdzīgā situācijā: dziesma radīta, laiks patērēts, darbs ieguldīts, bet tagad pat vietējā TV nevarēs atrādīt savu veikumu!

Aizvadītās nedēļas nogalē jaunatvērtais muzikālais klubs «Godvile» afišās pieminēja «Eirovīzijas» vārdu, un zāle bija pilna, lai arī uz skatuves kāpa 2007. gada «Eirovīzijas» dalībnieces no Zviedrijas Emma Gēransone un Karina Ekrota jeb «Miss Matchu». Uz «VZ» stāstīto, ka Latvija šogad konkursā nepiedalīsies, abas daiļavas saprotoši nopūtās: «Nu, jā, tā bieži notiek, ka politisku apsvērumu dēļ cieš mākslinieki, un Latvijai jau bieži ir bijušas negatīvas attiecības ar Krieviju.«  Paskaidrojot, ka lēmums saistīts nevis ar politiskām antipātijām, bet finansiālo krīzi, zviedriešu sejā parādījās milzīgs pārsteigums: «Mums grūti tam noticēt, jo Zviedrijā «Eirovīzijai» ir ļoti liela nozīme. Tas ir vērienīgs autoru konkurss, un vēlāk notiek ballītes visas valsts mērogā. Zviedrijā sponsori vai kaujas par iespēju atbalstīt šo pasākumu.»

Ja kaut kas tāds notiktu Zviedrijā? Pēc ilgāka klusuma brīža meitenes atzina, ka viņām būtu vieglāk iztēloties to, ka zviedri atsakās no monarhu ģimenes nekā no «Eirovīzijas», turklāt tik pēkšņi atteikumu saņēmušie autori noteikti sarīkotu pamatīgu skandālu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu