Deputāti Saeimā joprojām nodarbina savus radiniekus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Par spīti Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja uzliktajiem sodiem un atkārtotajiem brīdinājumiem, Saeimas deputāti parlamentā turpina nodarbināt savus ģimenes locekļus, piektdien vēsta «Diena».

Lai arī deputāta alga nav salīdzinoši liela — 670 latu pirms nodokļu nomaksas —, šī nauda joprojām tiek izmantota, lai rastu papildu finansējumu partijas cilvēkiem, jauniešu organizāciju aktīvistiem, pāri 5% barjerai netikušajiem biedriem un ģimenes locekļiem.

Piemēram,  Tautas partija (TP) izmanto valsts naudu, lai uzturētu «ģimeni» jeb partiju nodaļas laukos. Gandrīz visiem deputātiem ir pa diviem palīgiem, pārsvarā tie ir reģionu nodaļu vadītāji, bet ir deputāti, kuri par palīgiem nodarbina frakcijas konsultantus vai TP Rīgas biroja darbiniekus.

«Mana funkcija ir piegādāt Kučinskim informāciju, kāda situācija ir pašvaldībā un kāda dzīve ir pilsētās, kāda ir attieksme rajonu iedzīvotāju sirdīs,» stāsta TP Saeimas frakcijas vadītāja Māra Kučinska palīgs Jāzeps Ornicāns.

Dzintara Ābiķa palīgs ir Dobeles biroja vadītājs Guntis Safranovičs, kura uzdevums esot nodrošināt saikni starp deputātiem un vēlētājiem. Ar tiešo priekšnieku viņš gan pēdējo reizi ticies decembrī.

Vienīgais no «tautpartijiešiem», kurš par palīgu nav izvēlējies partijas biedru, ir Jānis Lagzdiņš — viņam jau daudzus gadus ir viena palīdze — Mirdza Ozola, kas deputātam sagatavojot analītiskus materiālus un aprēķinus, atbildes uz vēlētāju vēstulēm, veic telefonaptaujas un rīko tikšanās ar vēlētājiem.

Piemēru no TP ir ņēmuši arī kādreizējie šīs partijas biedri Aigars Štokenbergs un Artis Pabriks. Par viņu palīdzēm strādā abu izveidotās partijas «Sabiedrība citai politikai» (SCP) biroja darbinieces Zanda Frīdenberga un Evija Klaiše (arī SCP biedres).

Deputātam Imantam Kalniņam (TB/LNNK) palīdze joprojām ir viņa dzīvesbiedre Agra. «Es sodu samaksāju, un viss,» tāda bijusi Kalniņa atbilde uz jautājumu, kāpēc viņa palīdze joprojām ir viņa dzīvesbiedre.

Spītīgi pie meitas Daces pakalpojumiem turas arī Visvaldis Lācis, kas neuzskata, ka pārkāpj likumu. «Ļoti daudz intīmu jautājumu Saeimas deputātam ir jārisina, un ar meitu es to varu izrunāt vislabāk,» viņš uzsver. Meita arī pagatavojot viņam vakariņas un sagatavojot tīru kreklu.

Deputāts Dzintars Rasnačs (TB/LNNK) arī nav atteicies no savas dzīvesbiedres Antras Krastiņas nodarbināšanas, jo uzskata, ka KNAB interpretē interešu konflikta novēršanas likumu gramatiski. Darba līgumu deputāti slēdz ar Saeimas Kancelejas direktoru, ne pašiem tautas priekšstāvjiem, uzsver deputāts.

Pie atbildības par sievas pieņemšanu palīdzes amatā savulaik tika saukts deputāts Augusts Brigmanis (ZZS). Šajā gadījumā atrasts «zelta vidusceļš» — Elita Brigmane tagad ir deputāta Viļņa Edvīna Breša (ZZS) palīdze. Brigmanis, lūgts komentēt sievas darbību frakcijā, atbild, ka neko par to nezina un viņa palīdzot tikai Bresim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu