Koalīcijas sarunās grib pārliecināties, vai valdība vēl pastāv

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Šodien pie kopīga galda, lai pārrunātu premjera Ivara Godmaņa iecerēto valsts pārvaldes institūciju reformu un iespējamo koalīcijas paplašināšanu, sēdīsies koalīcijas partijas. Pirms šīm sarunām politiķi no konkrētiem I. Godmaņa plānu vērtējumiem izvairījās, taču neslēpa, ka tām var būt izšķirīga nozīme.

«Jāsaprot, vai šī valdība vēl ir vai valdības nav,» par šodien iecerēto sarunu jēgu «Neatkarīgajai» sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Viņš teica, ka šis jautājums pirmām kārtām būs uzdodams Tautas partijai (TP), kas iepriekš uzstājusi uz valdības paplašināšanu. Jau tagad esot nešaubīgi skaidrs, ka opozīcijas partijas šai koalīcijai pievienoties nedomā, tāpēc esot jāsaprot, vai tādā gadījumā TP gāzīs šo valdību vai arī būs ar mieru turpināt strādāt esošajā sastāvā. ZZS katrā ziņā esot ar mieru turpināt strādāt šajā valdībā, stāstīja A. Brigmanis.

Jāatgādina, ka pagājušo trešdien, kad Saeimā notika debates par uzticību premjeram I. Godmanim, TP politiķi — Māris Kučinskis, Vents Krauklis, Jānis Lagzdiņš un citi — vairākkārt uzsvēra, ka līdz ar Ministru kabineta reorganizāciju nepieciešama koalīcijas paplašināšana, norādot — ja šīs sarunas nesāks premjers, iniciatīvu uzņemšoties pati TP. Turklāt neoficiāli «tautpartijieši» jau ir sākuši taustīt jaunas valdības veidošanas iespēju sarunās ar opozīcijas partijām, pirmām kārtām «Jauno laiku» un arī «Saskaņas centru», kā arī uzrunājot iespējamos nākamās valdības vadītājus no uzņēmēju vidus. «Neatkarīgā» jau rakstīja, ka līdztekus opozīcijas sauktajiem iespējamajiem premjera kandidātiem — Ingunai Sudrabai, Ilmāram Rimšēvičam un citiem — politikas aizkulisēs locīts arī «Latvijas Mobilā telefona» valdes priekšsēdētāja Jura Bindes vārds. Bet kāds koalīcijas politiķis no partijas, kas it kā nerunā par valdības gāšanu, neoficiālā sarunā ar «Neatkarīgo» kā iespējamu premjera kandidātu minēja arī Eiropas Savienības enerģētikas komisāru Andri Piebalgu, gan uzsverot, ka par to īsti nav lemts.

Šonedēļ pēc tikšanās ar koalīcijas partijām I. Godmanis runāšot arī ar opozīcijas partijām. Premjers turklāt uzsvēris, ka pirmām kārtām grib runāt par reorganizācijas plāniem, un šādu sarunu iespējamību opozīcijas partijas arī nenoliedz. Taču, kā pagājušajā nedēļā «Neatkarīgajai» uzsvēra «Jaunā laika» līdere Solvita Āboltiņa, par valdības paplašināšanu gan nav jēgas runāt. Opozīcijas partijas joprojām uzskata, ka valdība jāveido uz jauniem pamatiem.

Jāatgādina, ka «Jaunais laiks», «Pilsoniskā savienība» un «Sabiedrība citai politikai», kurai Saeimā gan ir tikai divi deputāti — Artis Pabriks un Aigars Štokenbergs, kas nevar izveidot frakciju, tāpēc skaitās neatkarīgie, jau vienojušies par sadarbību. «Pilsoniskās savienības» līdere Sandra Kalniete turklāt sacīja, ka jaunas valdības veidošanas gadījumā šis partiju bloks uzņemtos iniciatīvu. Tomēr joprojām šīm trim partijām tā arī nav tapis solītais alternatīvais piedāvājums šīs valdības darbam. Jau pirms trim nedēļām partijas sasauca preses konferenci, lai paziņotu par kopīga darba uzsākšanu pie rīcības programmas un, iespējams, pat ēnu kabineta izveides, bet pirms nedēļas tika sasaukta vēl viena preses konference, kurā šī apņemšanās tika publiski apliecināta ar parakstiem uz sadarbības memoranda. Tomēr, kad šai sadarbībai būs kāds rezultāts, politiķi neņemas prognozēt, vien piebilst, ka darbs pie rīcības programmas notiekot.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu