Ornitologi sāk baltā stārķa monitoringu

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vakar, 9.maijā, AS "Latvenergo" kopā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) pārstāvjiem kopīgi devās balto stārķu ligzdu izpētes braucienā, lai veiktu preventīvu darbu šo putnu aizsardzībai.

Kā zināms, katru gadu daudz balto stārķu veido ligzdas uz elektrolīniju balstiem; reizēm uzņēmuma speciālisti ir spiesti šīs ligzdas noņemt, lai novērstu energoapgādes traucējumus un atjaunotu stārķu ligzdu sabojātos balstus.

Latvijā ligzdo ap 12 000 balto stārķu pāru. Pētniece Māra Janaus norāda: „Pirms 80 gadiem ap 90% stārķu ligzdu atradās kokos, kur to būvēšanu veicināja cilvēki, izliekot mākslīgus ligzdu pamatus, bet mūsdienās situācija ir mainījusies un vairāk nekā puse ligzdu atrodas uz elektrolīniju stabiem.”

""Latvenergo" ir spēlētājs, ar kuru jārēķinās, domājot par Latvijas balto stārķu populācijas saglabāšanu, jo uzņēmums nodrošina ligzdošanas vietas vairāk nekā pusei Latvijas stārķu. Esam priecīgi, ka "Latvenergo" ir gatavi ne tikai savā darbā rēķināties arī ar putnu interesēm, bet arī atbalstīt stārķu izpēti," informē LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Pēc veiktā apkopojuma 2010. gadā kopā uz AS "Sadales tīkls" elektropārvades līnijām ir reģistrētas 6676 baltā stārķa ligzdas (tajā skaitā divas ligzdas uz augstsprieguma līniju balstiem): Dienvidu reģionā – 1427, Rietumu – 1298, Ziemeļaustrumu – 1274, Ziemeļu – 1164, Austrumu 1052 un Centrālajā - 459. Salīdzinājumā ar 2009. gadu to skaits ir pieaudzis par 482 ligzdām, tolaik uz elektropārvades līniju balstiem konstatētas 6194 balto stārķu ligzdas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu