Vairāk nekā 60% balto stārķu ligzdo uz elektrības stabiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairāk nekā 60% balto stārķu Latvijā ligzdo uz elektrības stabiem, šodien žurnālistiem pastāstīja Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) pārstāve Māra Janaus.

Visvairāk šādu ligzdu esot Kurzemē un Vidzemē, savukārt Latgalē stārķi vairāk iecienījuši ligzdu veidošanu kokos.

Viņa zināja teikt, ka pirms aptuveni 70 gadiem 90% ligzdu bija kokos un uz cilvēku veidotiem pamatiem; pirms 40 gadiem uz stabiem bija tikai aptuveni 1% ligzdu. Pēc viņas teiktā, patlaban kopumā uz stabiem ir aptuveni 71% ligzdu, bet daļa no tiem ir speciāli veidoti vai arī telefona stabi.

Pagājušajā gadā uz AS "Sadales tīkls" elektrolīnijām reģistrētas 6676 baltā stārķa ligzdas, kas ir par aptuveni 480 ligzdām vairāk nekā 2009.gadā, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Pēc Janaus domām, stārķi pēdējos gados biežāk dod priekšroku stabiem, nevis kokiem, jo kokos ligzdas izveidot grūtāk.

"Sadales tīkla" Ekspluatācijas departamenta pārstāvis Māris Virkavs informēja, ka pagājušajā gadā stārķi izraisījuši 1800 bojājumus un visos gadījumos kādam iedzīvotājam bijušas problēmas ar elektrību.

"Pareizi būtu teikt, ka sadzīvojam ar stārķiem," energokompānijas attiecības ar šiem putniem raksturoja Virkavs. Viņš stāstīja, ka piecu sešu gadu laikā ligzda sasniedz kritisko masu un ar to kaut kas jādara. Stārķi ir aizsargājami putni, un rīcības iespējas ir ierobežotas.

"Latvenergo" Vides pārvaldības daļas vadītāja Aļona Boloņina informēja, ka energokompānijai ir izstrādāta īpaša kārtība, kas nosaka rīcību ar stārķu ligzdām. Katru gadu daļa ligzdu tiek noņemtas, ja tiek konstatēts, ka tās var nokrist uz līnijām.

Viens no "Latvenergo" izmantotajiem risinājumiem ir gaisvada līniju pārveidošana kabeļu veidā. Šādā veidā elektrolīnijas tiek pasargātas no oksidācijas. Energokompānija uzstāda arī speciālas pamatnes ligzdām, tā neesot izplatīta prakse.

Šogad "Latvenergo" iesaistījies LOB kopš 1989.gada veiktajā balto stārķu monitoringā, gan novirzot tam finansējumu aptuveni 3000 latu apmērā, gan arī sniedzot informāciju par saviem novērojumiem.

Monitoringa gaitā dažādās Latvijas vietās tiek apskatīti parauglaukumi, lai konstatētu, vai tajos esošās ligzdas ir apdzīvotas, cik tajās ir mazuļu. Katru gadu tiek pārbaudītas 600 līdz 800 ligzdu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu