Kā izturēties, dejojot ar dāmu?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA - AFI

Varbūt jūs to darāt mazliet citādi? Bet jāzina taču arī tas, ko par pareizu dejošanu uzskatīja mūsu senči. Piemēram, 1937. gadā...

* * *

Dejojot nerunā daudz, bet labāk nemaz. Agrākās dejās bija gan kungam dejas laikā dāmai laiks jākavē, bet pie modernām dejām to nedrīkstētu darīt, jo tad dejas izpildījums ciestu.

Raudzīties vienam otrā ir nedaiļi.

Kur spiešanās ir ļoti liela, dejo mazām kustībām vai uz laiciņu apstājies pavisam, kur vieta atļauj, tu vari dejot toties lielākās kustībās, bet vienmēr mūzikas ātrumā.

Ja tev gadās krist, tad veikli atlaid savu dāmu vaļā, lai viņai nedraud tas pats. Lēc tūliņ atkal augšā, atvainojies un izdejo iesākto riņķi līdz galam.

Ja tu uzkāp savai dāmai uz kājas vai uz tērpa, tad atvainojies pieklājīgi.

Dejas pārtraukumos esi atturīgs. Neaizskar savas dejotājas lietas, neosti viņas puķes, nerotaļājies ar viņas vēdekli.

Nemeklē sevišķi gudru sarunu vielu, priekš tā balles zāle nav piemērota vieta. Bet nerunā arī par daudz nodeldētas vispārējas frāzes. Kungam gan jāuzsāk saruna, bet dāma viņam šai ziņā var nākt palīgā.

Nekad neaizmirsti teikt savai dāmai kādas laipnības, bet sargies viņu par daudz cildināt, lai nedomātu, ka tu glaimo.

Kādas dejas dejo Latvijā?

Lielus ievērojamus sarīkojumus parasti atklāj ar polonēzi. Polonēzē var piedalīties arī dejot nepratēji, jo tās tagadējie soļi ir soļošana dažādās līku loču līnijās, bet prasa sevišķu uzmanību no dalībniekiem.

Polonēzes vadīšanu uztic tikai saprātīgam vadītājam. Ievērojamākie pāri nāk pirmās vietās. Polonēzi parasti noslēdz ar valsi, pēc kam balle ir atklāta.

Iemīļotas dejas pilsētu apstākļos tagad ir: valsis (straujais), polka, fokstrots (marša deja), lēnais (angļu) valsis, lēnais (slow fox), fokstrots un tango. Valsis, polka un fokstrots ir ļoti iemīļoti arī uz laukiem.

Bez tam tautiskos sarīkojumos tagad ir populāras arī jaunās latvju tautiskās dejas, kā pilsētās, tā uz laukiem. Arī mazurka (visgrūtākā viesību deja!) ir tagad lielās ballēs atkal ļoti iecienīta.

(Ziedonis Kukurs. Pareizais tonis. 1937., Rīga)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu