Valdemārpils dubultslepkavības lietā prasa mūža ieslodzījumu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kurzemes apgabaltiesā prokurore trešdien lūdza par dubultslepkavību Valdemārpilī apsūdzētajam Jurim Švāģerim piespriest mūža ieslodzījumu.

Prokurore Aivija Kārkliņa tiesu debatēs norādīja, ka Švāģera liecībās nebija saklausāma nožēla. Stāstot par pastrādāto noziegumu, Švāģeris paudis, ka sievietes ar nazi pabakstījis.

Kārkliņa akcentēja, ka Švāģeris faktiski nogalinājis trīs cilvēkus, jo viņa bijusī dzīvesbiedre bija mazuļa gaidībās.

Savukārt Švāģera aizstāve Ieva Ratniece lūdza tiesu noteikt sodu, kas nav mūža ieslodzījums. «Mans aizstāvamais nav slepkava pēc profesijas,» teica advokāte.

Viņa norādīja, ka Švāģeris, mēģinot izdarīt pašnāvību, parādījis nožēlu par pastrādāto noziegumu. Viņa uzsvēra, ka Švāģeris nav slepkavnieka tips, no kura sabiedrībai būtu jābaidās nākotnē.

«Visa nozieguma pamatā bija nenokārtotas ģimenes attiecības — strīds, kas beidzās traģiski,» tiesu debatēs skaidroja advokāte.

Švāģeris pēdējā vārdā pauda, ka ļoti nožēlojot izdarīto, viņš atvainojās cietušajiem un lūdza prokurorei apžēlošanu. Vīrietis tiesas procesā piedalās, izmantojot videokonferenci, jo veselības stāvokļa dēļ ārsti aizlieguši viņu konvojēt. Švāģeris atrodas Olaines cietuma slimnīcā.

Tiesa saīsināto spriedumu paziņos trešdien pēcpusdienā.

Tiesu psihiatriskās ekspertīzē secināts, ka Švāģeris nozieguma izdarīšanas brīdī neslimoja ar psihisku slimību — viņš pilnībā varējis saprast un vadīt savas darbības. Arī pašlaik vīrietis neslimojot ar kādu psihisku kaiti un ir atzīstams par pieskaitāmu.

Jau vēstīts, ka 1966. gadā dzimušais Švāģeris apsūdzēts par pagājušā gada sākumā pastrādāto bijušās dzīvesbiedres un viņas nepilngadīgās meitas slepkavību Valdemārpilī. Švāģeris iepriekš tiesā atzina savu vainu dubultslepkavībā. Viņš arī neiebilda pret nogalinātās dzīvesbiedres māsas pieteikto kompensāciju — 5000 latiem.

Prokuratūra 42 gadus vecajam Švāģerim uzrādījusi apsūdzību par slepkavību vainu sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja noslepkavotas divas vai vairākas personas. Vīrietis apsūdzēts arī par šaujamieroča un šaujamieroča munīcijas iegādāšanos, glabāšanu, kā arī nēsāšanu.

Talsu rajona Valdemārpilī pagājušā gada janvāra beigās vīrietis nodūra savu 1969. gadā dzimušo bijušo dzīvesbiedri Baibu un viņas 1991. gadā dzimušo meitu Martu, bet pats mēģināja izdarīt pašnāvību, iešaujot sev galvā ar nelegāli glabātu ieroci.

Apsūdzībā norādīts, ka vīrietis savu bijušo dzīvesbiedri nogalinājis, apzinoties, ka viņa ir grūtniecības stāvoklī. Apsūdzībā teikts, ka vīrietis šādi rīkojies, greizsirdības vadīts — sieviete gaidīja bērniņu no cita vīrieša. Viņš strīda laikā sievietei ar nazi vēderā un krūškurvī iedūris ne mazāk kā 16 reižu.

Neilgi pēc sievietes slepkavības mājās atgriezusies nogalinātās meita. Viņa, ieraugot nogalināto māti guļam dzīvoklī uz grīdas, sākusi kliegt un saukt pēc palīdzības. Švāģeris, lai apklusinātu meiteni, ne mazāk kā trīs reizes iedūris viņai krūškurvī un kakla apvidū.

Pēc traģēdijas nogalinātās sievietes radi stāstīja, ka Juris jau iepriekš izteicis Baibai draudus, kā arī viņu fiziski ietekmējis.

Neilgi pirms traģēdijas Baiba pat vērsusies policijas iecirknī, sūdzoties par Jura izteiktajiem draudiem viņu nogalināt. Taču policija kriminālprocesu nesāka.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu